Kars’ta 5 Haziran Dünya Çevre Günü

Kars’ta 5 Haziran Dünya Çevre Günü

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tuncer Tekin ve beraberindeki heyet 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Kars Valisi Türker Öksüz’ü ziyaret etti.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Ziyarette Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tuncer Tekin tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile Müdürlüğün yaptığı çalışmalar hakkında Vali Türker Öksüz’e brifing sunuldu.

Tekin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak; Alo 181 ve CİMER üzerinden yapılan çevre konulu şikayetler gereği yapılan denetimler, ÇED ve Çevre İzinleri konularında yapılan denetimler, birleşik ve rutin denetimlerimiz ile çevremizin korunması adına azami gayreti gösteriyoruz.” dedi.

Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çevremizin korunması ile ilgili faaliyetlerimizden biri de Sıfır Atık Projesidir. Bu proje, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin takdirleri ve himayelerinde başlatılmıştır. Söz konusu proje, öncelikle Bakanlığımız hizmet binasında, sonra da İl Müdürlüğümüz dahil birçok İl Müdürlüğümüzde uygulanmaya başlanmıştır. Uygulamaların örnek teşkil etmesi adına, Valilik hizmet binalarında, bağlı kamu kuruluşlarında, kaymakamlıklarda, belediyelerde sıfır atık sisteminin hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca; turizm tesisleri, hava limanları, otogar, tren garı, limanlar, eğitim kurumları, sağlık kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi tesisleri ve alışveriş merkezlerinde uygulamaların ivedilikle başlatılması istenmiştir. Bu bağlamda; ilimiz genelinde 53 kurum ve 2 belediye başkanlığı (Sarıkamış ve Dağpınar) Sıfır Atık Projesine geçiş yapmıştır. Bugüne kadar proje kapsamında; 71,19 ton (kağıt, plastik, cam ve metal) geri dönüşüme gönderilmiştir. Bu şekilde, bu projenin ekonomimize katkısı da hesap edilebilecektir. Hedefimiz; İlimizi “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler ” anlayışı içerisinde geleceğe taşımaktır. Bu da, sadece denetimler ile değil;  ancak, ilimiz insanları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin çabası ve yaklaşımları ile sağlanabilecek bir husustur. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm dünya insanlarının “ 5 Haziran Dünya Çevre Günü” nü en içten dileklerimle kutluyor ve çevreye karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ NEDİR?

İnsanın, bugünkü ve gelecek nesiller için çevreyi korumaya ve geliştirmeye yönelik büyük sorumluluğunun vurgulandığı, 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana 5 Haziran tüm dünyada “çevre günü” olarak kutlanmaktadır.

Dünyayı saran küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, hızlı nüfus artışları, bilinçsizce doğaya attığımız sanayi atıkları, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, sağlıksız kentleşme, hızlı ekonomik gelişme gibi benzer nedenler; hava, su ve toprak kirliliğine yol açmakta ve dünyanın tabi dengesinin bozulmasına neden olarak tüm insanlığın geleceğini ve doğal hayatı tehdit etmektedir.

Çevre kirliliği ile mücadele etmek, doğayla uyum içerisinde yaşamak, her bireyin asli görevleri arasında olmalıdır. İnsanlar; yaşadıkları çevreyi koruma, bilinçli kullanma, kollama, etkin çevre politikalarını destekleme ve yaygınlaştırma politikası gütmelidir. Her insanın, günlük hayatta alabileceği küçük tedbirlerle, çevre kirliliğiyle mücadele etmesi, gelecek nesillere yaşanabilir, yeşil ve temiz bir dünya bırakmanın küçük ama belki de en önemli adımı olacaktır. Yaşam kaynaklarımızı korumak için hep birlikte ele ele vererek çocuklarımıza daha yaşanabilir bir çevre bırakmaya gayret etmeliyiz. Hepimizin çevre bilinci konusunda zihinlerimize kazınması gereken husus; doğanın yaşamak için insanoğluna ihtiyacı olmadığı, ama insanoğlunun var olduğu sürece yaşamını devam ettirebilmek için doğaya ihtiyacı olduğudur.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler