Kars’ta 67 aile ev yapımına başladı

Kars’ta 67 aile ev yapımına başladı

Kars Barajının su tutmasıyla birlikte su altına kalacak olan Merkez Boğazköy Köyü ile Susuz İlçesi Çamçavuş Köyü’nde yaşayan 131 hak sahibinden 67’si ev yapımına başladı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü V. Tuncer Tekin,  “Kendi Evini Yapana Yardım” metoduyla yardım ettiklerini, ev yapmak isteyen vatandaşlara sadece kredi vererek borçlandırma yaptıklarını ifade etti.

Tekin tarafından konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

“D.S.İ. 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yerleri kamulaştırılan, İlimiz Merkez Boğazköy Köyü ile Susuz İlçesi Çamçavuş Köyü’nün eski yerleşim yerlerinin baraj suyu altında kalacağı, bu nedenle, en kısa zamanda köy tüzel kişiliğinden arsa satın alınıp, konutlarının inşaatlarına başlamaları yönünde 18.10.2017, 01.11.2017, 06.04.2018 ve 26.07.2018 tarihlerindeki yazılarımızla,  söz konusu köyler İl Müdürlüğümüzce defaten uyarılmıştır.

D.S.İ. 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yerleri kamulaştırılan İlimiz Merkez Boğazköy Köyü ile Susuz İlçesine bağlı Çamçavuş Köyü’ nün eski yerleşim yerlerinin baraj suyu altında kalmasından dolayı, her iki köyün yeni yerleşim yerleri Köy Tüzel Kişiliği tarafından kamulaştırılmıştır. Jeolojik Etütleri, İmar planı ve parselasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, hak sahibi kabul edilen ailelere köy tüzel kişiliği tarafından parsel satışları yapılmıştır.

İlimiz merkeze bağlı Boğazköy Köyü”nde arsa satın alan 54, Susuz İlçesi Çamçavuş Köyü’nde ise 77 hak sahibi ailelerin bakanlığımızdan kredi alabilmeleri için borçlandırmaları yapılmıştır.

Bu bağlamda; Susuz İlçesi Çamçavuş Köyü’nde borçlandırma yapan 77 hak sahibi aileden 48’i konutlarının inşaatına devam etmekte olup, inşaat seviyeleri %30-35 seviyesindedir.

İlimiz Merkez Boğazköy Köyü’nde ise borçlandırma yapan 54 aileden, 19’u konutlarının inşaatına devam etmekte olup, konut seviyeleri ise %20 seviyesindedir.

 Söz konusu inşaatlar, K.E.Y.Y. (Kendi Evini Yapana Yardım) metoduyla,  bakanlığımızın tip projelerine göre, hak sahipleri tarafından yaptırılmakta olup, yapılan imalatların 5543 Sayılı İskan Kanunu ve ilgili yönetmeliğe göre kontrol edilerek, ödemeleri hak sahibi ailelere imalatların pursantajı oranında yapılmaktadır. Konut inşaatlarının teknik kontrollüğü Müdürlüğümüz elemanları tarafından yapılmaktadır.

Yukarıda sözü edilen her iki köyde de; ilgili kanun gereği, yol, su, kanalizasyon, elektrik vb. altyapılar, ilgili kamu kurumlarınca yapılacak olup, bu husus, söz konusu kurumlara 23.03.2017, 09.01.2018 ve 01.08.2018 tarihlerinde defaten yazılmıştır."

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler