Kars’ta 7 milyon TL’lik yatırım tamamlandı

Kars’ta 7 milyon TL’lik yatırım tamamlandı

Kars’ın Akyaka ilçe merkezi ve üç köyün çehresini değiştiren ve taşkına karşı emniyetli hale getiren 7 milyon TL maliyetli taşkın koruma projesi tamamlandı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

DSİ 24. Bölge Müdürlüğü derelerdeki taşkın riskini azaltmaya ve yerleşim birimlerini taşkına karşı daha emniyetli hale getirmeye devam ediyor.

22.01.2018 tarihinde imzalanan sözleşme ile yapımına başlanan Kars Akyaka İlçe Merkezini taşkına karşı daha emniyetli hale getiren 7 milyon TL maliyetli Akyaka İlçe Merkezi Taşkın Koruma İnşaatı tamamlandı. Bu proje kapsamında; Akyaka ilçe merkezinden geçen Karahan Çayında 2 bin 983 metre taşkın tesisi ve 24 metre uzunluğunda ve 1,5 metre genişliğinde bir adet betonarme yaya geçidi, Karahan Çayına mansaplanan Möküz Deresinde bin 340 metre taşkın tesisi olmak üzere toplam 4 bin 323 metre kagir dere yatağı ıslahı ve 4 bin 323 metre ferforje imalatı yapıldı.

Aynı iş kapsamında; Kars Merkeze bağlı Akdere ve Alçılı Köyleri ile Arpaçay Tomarlı Köyü Taşkın Koruma Tesislerinin tamamlandığı belirtildi.

Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Bu tesislerle ilgili olarak; Kars Merkez Alçılı Köyünde: Köy merkezinden geçmekte olan dere üzerinde toplam 610 m kagir taşkın tesisi ve daha önce yapılmış olan kısımlarının ise bakım onarımları yapılmıştır. Taşkın tesisi içerisinden geçecek suyun, güvenli ve enerjisi kırılmış şekilde akışını sağlamak amacı ile taşkın tesisi içerisine toplam 10 adet betonarme brit imalatı ve gerekli çevre düzenlemeleri yapılmıştır. Kars Merkez Akdere Köyünde: Köy Merkezinden geçmekte olan Yayla Deresi üzerinde önceki dönemlerde inşa edilen taşkın tesisimizde meydana gelen oyulma ve deformasyonlar nedeniyle gerekli bakım onarımlar yapılmış ve gerekli çevre düzenlemeleri yapılmıştır. Kars Arpaçay Tomarlı Köyünde: Köy merkezinden geçmekte olan derede toplam 102,60 m uzunluğunda betonarme taşkın tesisi imalatı, 21,00 m uzunluğunda bir adet menfez imalatı yapılmıştır. Köyün taşkın risklerine karşı korunması için önceki süreçte yapımı tamamlanan tersip bendi üzerinde bulunan savak ve kademe betonları yenilenmiştir. Taşkın tesisi imalatı yapılan kesimlerin tamamında korkuluk imalatı yapılarak vatandaşın can ve mal güvenliği koruma altına alınmıştır. Gerekli çevre düzenlemeleri yapılmıştır. Bu çalışmalarımız sayesinde Tomarlı Köyü’nde 14.05.2018 tarihinde akşam saat: 17.00’de meydana gelen ve ilk defa bu boyutta yaşanan taşkın sırasında, köy yerleşim alanında herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadan emniyetli bir şekilde atlatılmıştır. Böylece meydana gelen selde olası bir felaket önlenmiş oldu. Akyaka İlçe Merkezi Taşkın Koruma Tesisi ve diğer üç köyde yaptığımız taşkın tesisleri ve onarımı ile, Akyaka ilçemizde ve üç köydeki taşkın riskini önledik. Akyaka İlçe merkezinin modern bir şehir görünümüne kavuşturulması için taşkın tesisi içerisinde ve dışında gerekli çevre düzenlemeleri de yapılmıştır. Bu tesislerin yapımı sırasında emeği geçen yüklenici firma, DSİ çalışanlarına teşekkür ederiz. Bu yatırımların yapılmasındaki desteklerinden ve gerekli kaynak temini sağlanarak aynı yıl içinde tamamlamamızı sağladıklarından dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli ve DSİ Genel Müdürümüz Sayın Mevlüt Aydın’a en kalbi teşekkürlerimizi arz ediyorum.” dedi.

kars’ta-7-milyon-tl’lik-yatirim-tamamlandi-(1).jpgkars’ta-7-milyon-tl’lik-yatirim-tamamlandi-(1).pngkars’ta-7-milyon-tl’lik-yatirim-tamamlandi-(2).pngkars’ta-7-milyon-tl’lik-yatirim-tamamlandi-(3).png

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler