Kars'ta 7 Yöre Buluşması!

Kars'ta 7 Yöre Buluşması!

​Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümü Türk Halk Oyunları Anasanat Dalı ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından “Kars Sanat Halk Dansları Topluluğu Halk Oyunları” gösterisi sunuldu.

 

Genel Sanat Yönetmenliğini Öğr. Gör. Funda Bozkurt, Teknik Sanat Yönetmenliğini ise Öğr. Elm. Engin Karadağ’ın üstlendiği etkinlik; Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Üniversiteden çok sayıda katılımın sağlandığı etkinlik, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Erzurum Hançer Barıyla açılışı yapılan ve Kafkas Halk Oyunlarıyla tamamlanan gösterilerde; Bolu, Diyarbakır, Gaziantep, Aşuk-Maşuk ortaoyunu ve Zeybek gösterileri sunuldu.

Devlet konservatuarı öğrencileri uzun süren prova çalışmalarının ardından ilk kez sahne aldıkları gösteride profesyonelleri aratmadılar. Sahne performansları, müzik ve dans uyumu, yörelere ait giysilerle dikkatleri üzerlerine çeken öğrenciler, ilk kez yaptıkları gösterilerinin beğenilmesinden duydukları memnuniyeti de dile getirdiler.

Fotoğraf Sanatçısı Muhammed Ali Gökçe de şiirleriyle gösteriye renk kattı.

Konservatuar ikinci sınıf öğrencisi Aykut İşbaralı, “Büyük emekler verdik. 6-7 aylık çalışmamızın sonucunda böyle bir program yaptık. Bu şekilde kültür farklılığı olan diğer yöreleri oynamak biz Karslılar için büyük bir şans. Hocalarımız sayesinde güzel bir program sergiledik. İnşallah beğenilmiştir.” diye konuştu.  

Öğrencilerden Bikem Salyam ise “Yıllardır atadan dededen gelen bir meslek içerisindeyiz. Kendimde bu bölümü seçtim. Benim için büyük bir ayrıcalık çünkü en çok halk oyunlarıyla bilinen bir şehir olarak Kars adına sahne almak bizim için bir şanstır. Kars’ta da böyle bir gösteri yapmak büyük bir ayrıcalık oldu. Provalarımız uzunca bir zaman aldı. Epey de bir emek sarfettik ve emeklerimize de değdiğini düşünüyorum. Bayağı da bir zorluğu vardı ama emeklerimize değdi. Herkes tarafından beğenildiğini de sahnede çok güzel hissettik.” şeklinde konuştu. 

Öğr. Gör. Funda Bozkurt, KAÜ Devlet Konservatuarı olarak 21 dansçılarıyla ilk kez böyle bir gösteri yaptıklarını ifade ederek, “^Bizim için zorlu bir süreçti. Çünkü; salon ve kostüm konularında biraz sıkıntı çektik. Dansçı sayımız da azdı ve oynadığımız yöre çoktu. Biraz sıkıntı yaşardık ama sonunda güzel bir gösteri çıktı. 7 yöre oyunlarını sahneledik. Bu gösterilere hazırlığımız ise yaklaşık 6 ay sürdü. Şu anda bir yurt dışı programımız ve ondan sonra Kars’ta yine gösterilerimiz devam edecek. Katılım yoğundu izleyiciler tarafından da iyi karşılandı. Kars için de bu tür gösteri bir ilki ve güzel tepkiler aldık, Umarız devamı da gelecektir. Dansçılarımız sahnede çok iyiydiler. Günlerdir uyumadılar, heyecanlıydılar. Gösteri sırasında da oyunlar arasında kostüm değişmeleri, makyajları da onları yordu ama alın teri işte böyle bir şey, umarım karşılığını almışızdır.” dedi.

Öğr. Elm. Engin Karadağ da, “Burada emeği geçen başta öğrencilerim ve Funda Bozkurt olmak üzere herkesin alın terini burada gördük. İmkanlarımız doğrultusunda en güzelini ortaya çıkarmaya çalıştık. Kimseden yardım almadan kendi imkanlarımızla ancak bu kadarını yapabildik. İnşallah ileriki zamanlarda daha güzelini yapmaya gayret göstereceğiz.” ifadesine yer verdi.

Belge ve çiçek takdimiyle son bulan programa; Prof. Dr. Mehmet Turgut, Kırmızıbayrak, Prof. Dr. Rafig İmranlı, Prof. Dr. Halit Hami Öz, Prof. Dr. Engin Hazal, Prof. Dr. Mehmet Bulmuş, Müdür yardımcıları Ceyda Çınardal, Kürşat Saim, Doç. Dr. Leyla Vatansever, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop ve Doç. Dr. Özgür Aktaş da katıldı.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler