Kars’ta 97 yıllık Cumhuriyet coşkusu

Kars’ta 97 yıllık Cumhuriyet coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, yurt genelinde olduğu gibi Kars’ta da korona virüs koşullarında çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Volkan KARABAĞ

Her yıl 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı törenleri dolayısıyla bir gün öncesinden şehrin cadde ve sokakları ile Kars Kalesi, Türk Bayrakları ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün posterleri ile süslendi.

Hükümet Konağı önünde korna virüs tedbirleri ortamında düzenlenen kutlama töreninde Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, tebrikleri kabul etti. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programda, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kars milletvekilleri 65. Hükümet Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç’ın göndermiş odluğu kutlama mesajları okundu. Ardından da Fen Lisesi öğrencilerinin ‘Cumhuriyet’ konuşu şiirler okumasının ardından Hükümet Konağı önündeki tören sona erdi. 

Kutlama etkinlikleri çerçevesinde öğlenden sonra 15.00 ve akşam 19.00’da binek ve arazi araçlarından oluşan resmi araç korteji caddelerde gösteri yapacak. Akşam da saat 20.00’da Kars Kalesinde ışıklı lazer gösterisi yapılacak.

Öte yandan bu yıl pandemi tedbirleri kıskacında gerçekleştirilmekte olan kutlama programı kapsamında öğrencilerin spor gösterileri, Cumhuriyet koşusunda minikler, büyükler ve gençler kategorilerinde dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi, halk oyunları ekipleri folklor gösterisi ile resmigeçit töreni gibi etkinlikler ise iptal edildi.

VALİ ÖKSÜZ, ”CUMHURİYETİMİZİN 97’NCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLAMANIN HAKLI GURUR VE COŞKUSUNU YAŞIYORUZ”
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. 

Vali Öksüz konuşmasında; bugün, tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış aziz milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yedi düvele karşı göğsünü siper ederek kurduğu cumhuriyetimizin 97’nci kuruluş yıldönümünü kutlamanın haklı gurur ve coşkusunu yaşadığımızı söyledi. 

Tük Kars halkının Cumhuriyet bayramını kutlayan Vali Türker Öksüz, “Bu anlamlı gün vesilesi ile yeniden dirilişimizin sembolü olan cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu toprakları bizlere vatan bırakan, ezelden ebede tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükran duygularımla yâd ediyorum. 

Binlerce yıllık tarihinde her dem yeniden doğuşlara imza atan aziz milletimizin bir ferdi olarak, bu onur gününde sizlerle birlikte olmaktan,  bugünü sizlerle birlikte kutlamaktan duyduğum gurur ve memnuniyeti ifade ediyor, sizleri en kalbi duygularımla saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Ezelden beri hür yaşadığını ve sonsuza dek hür yaşayacağını, istiklal ve istikbalini korumak için çelikten bir iradeye sahip olduğunu kurtuluş savaşında bütün dünyaya haykıran aziz milletimiz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığı destansı zaferin ardından bu topraklarda ilelebet payidar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuştur.

Gücünü halktan alarak “hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” ülküsüyle halkın iradesini ortaya koyan cumhuriyetin ilanı, şanlı tarihimizdeki en önemli dönüm noktalarımızdan biri olmuştur.

Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra kanla, irfanla kurarak tarih sahnesinde yeniden dirilişin adı olan cumhuriyet sayesindedir ki, bugün büyük bir devlet ve millet olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Cumhuriyetimiz; o günden bugüne, aziz milletimizin tabiatına ve geleneklerine en uygun, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli insanlar yetiştiren, yeni ve sağlam esaslarıyla Türk milletini istikbal yolunda hızla ilerleten, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, birlik ve beraberlikten, bağımsızlıktan asla taviz vermeyen, çağdaş dünyada hak ettiği onurlu yeri alma kararlılığını tüm dünyaya gösteren çağdaş bir yönetim şekli olmuştur. 
Türk milleti, cumhuriyet sayesinde, devletin tek ve gerçek sahibi olduğunun, hâkimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğunun bilincindedir. Demokratik, laik, çağdaş ve sosyal hukuk devleti olan cumhuriyetimiz ve onun kazanımları ırk, dil, din, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığıdır.

Elbette ki devlet olarak, millet olarak ulaşmamız gereken daha nice hedefler, yapmamız gereken daha nice büyük işler var. Sahip olduğumuz misyon ve üzerinde yaşadığımız coğrafyanın politik ve stratejik önemi, karşımıza sürekli iç ve dış düşmanları çıkarmıştır, çıkarmaya da devam edecektir.
 
Lakin attığı adımlardan ve mücadelesinden geri durmak, asil Türk milletinin bir vasfı değildir. Kirli oyunları boşa çıkaran feraset ve cesarete sahip bu millet, birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, düşmanın hain girişimlerini daima bertaraf etmiş ve etmeye de devam edecektir. 
 
Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da hainlerin üzerimizdeki planları bozulmaya mahkûmdur. Çünkü bu milletin yüreği, merhum Akif’in “toplu vurdukça sineler, onu top sindiremez” dediği gibi, her daim birlik ve beraberlikten yana atmaktadır.

Geçmişten günümüze hep çetin mücadelelere sahne olan cennet vatanımız; zalime meydan okuyan, işgal ve zorbalığa hiçbir şartta geçit vermeyen, toprağını canından aziz bilen kahraman bir neslin emanetidir.

1923 ile 2023 arasında kurulan köprüde yine milletimizin azim ve kararlılığıyla yeni destanlar yazılmaktadır.

Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, cumhuriyetin kazanımları sayesinde kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve özellikle son yıllarda yerli ve milli imkânlarla, kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş, devletimiz ve milletimiz işbirliği içinde dünyanın en güçlü ekonomisine ve ordusuna sahip ülkeler arasına girmeyi başarmıştır.

Sürekli büyüyen ekonomisi, eğitim, sağlık, ulaştırma ve savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda yapılan köklü reform ve projeleriyle güçlü konuma ulaşan devletimiz, mazlumların umudu, zorbaların kâbusu olarak 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir.

Bu sebepledir ki yaşadığı coğrafyada barış ve huzurun teminatı olan ülkemiz, kendisine biçilen kadere razı olmadığı gibi hiçbir güce boyun eğmeyen kararlılığı ile mazlum ve mağdur milletlerin ilham kaynağı ve umut ışığı olmuştur.

Kaydedilen gelişmeler dünya ülkelerini kıskandıracak boyuttadır. Güçlü bir aktör olarak ortaya çıkan milli harp sanayisini kurabilmiş bir Türkiye Cumhuriyeti, dostlarını sevindireceği gibi düşmanlarını yeterince kıskandırmaktadır. 

Cumhuriyetimiz, demokrasimiz, gelişmiş ekonomimiz, yaptıklarımız ve yapabileceklerimiz dostlarımıza güven ve övünç kaynağı olup örnek teşkil etmekte,  milletimize düşmanlık hisleri besleyen karanlık güçleri ve vatan hainlerini ise korku ve telaşa düşürmektedir. Bu nedenle cumhuriyeti korumak ve yaşatmak en temel görevimizdir.

Birlik ve beraberliğimiz sürdükçe, ecdadımıza layık evlatlar olarak azimle çalıştıkça, dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.  

Bugün ülkemizin başarıları ile gurur duyarken, üzerinde yaşadığımız ve her karışı aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu toprakların dünyanın en pahalı toprakları olduğunu unutmayalım.

Bilindiği üzere ülkemiz, yıllarca belimizi büken terör belasının yanında son yıllarda bir de siyasi ve ekonomik saldırılara maruz kalmış ve bu saldırılara karşı mücadele vermektedir. Son dönemde dünyada ve özellikle Akdeniz'de yaşanan hadiseler, bize her alanda olduğu gibi denizlerde de çok daha güçlü olmamız gerektiğini göstermektedir. 

Türkiye cumhuriyetinin hiçbir devletin bir karış toprağında gözü yoktur. Vatan toprağında gözü olanlara da asla fırsat vermeyecektir. Anadolu bizimdir, Trakya bizimdir, mavi vatan bizimdir, bizim kalacaktır.

100 yıl önce istiklalinden ve istikbalinden ödün vermeyeceğini tüm cihana en güçlü şekilde haykıran bu aziz millet, kurtlar sofrasına müdahale eden kendi ürettiği yerli ve milli silahlarla gerçekleştirdiği yurt içi ve yurt dışı harekâtlar ile emperyalist güçlerin bu coğrafya üzerindeki yüzyıllık kanlı oyunlarını boşa çıkartmıştır. 

Bugün geldiğimiz noktadan daha aydınlık yarınlara ancak cumhuriyetle varabileceğinin bilincinde olan büyük Türk milleti, cumhuriyet rejimiyle kıvançlıdır. Demokratik, laik, çağdaş ve sosyal hukuk devleti olan cumhuriyetimizin bizleri ulaştırdığı nokta, hepimize heyecan ve ümit vermekte, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmekte, milletçe daha iri ve diri olma azmimizi yenilemektedir. 

Her yerde ve her ferdimizle milletçe devletimizin bekası, milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye,  mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız. 

Atatürk, “Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz” diyerek bu görevi sevgili gençlerimize emanet etmiştir. Gençlerimiz, bu emaneti korumak ve görevi yerine getirmek için bilgili ve güçlü olmak zorundadır. Tarihimizi, kültürümüzü, inancımızı iyi bilmek durumundadır. Hem milli hem de evrensel kültürü öğrenmek durumundadır.  

Ülkemize ve milletimize karşı sorumluluklarını bilen, dünya milletler ailesinin bir üyesi olarak dünya ile paralel yaşamayı becerebilen, istiklalimize ve istikbalimize yönelen tehlikeleri zamanında sezebilen ve bunu başarabilmek için devamlı kendisini yenileyen, geliştiren gençliğe ihtiyacımız bulunmaktadır. 

Gençlerimize güveniyoruz, inanıyoruz ve umut ediyoruz ki ülkemizi bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere götürecek bir gençlik yetişmektedir. Cumhuriyetimizin; 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine gençlerimiz ile ulaşacağına olan inancımı belirtmek istiyorum.

Ülkemizi hedef alan siyasi, ekonomik ve terör saldırılarını, bu saldırıları doğrudan veya dolaylı olarak destekleyen iç ve dış mihrakları lanetliyorum. 

Bu kıymetli vatanı bize vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu cennet vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin huzur ve sükûnunu sağlayan ve bu ulvi gaye için toprağa düşerek şehitlik mertebesine ulaşan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyor ve manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum. 

Vatanın her köşesinde görev alan tüm emniyet, jandarma ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına görevlerinde üstün başarılar diliyorum.

Büyük Türk milletinin ve siz Karslı hemşerilerimin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor; nice güzel bayramlarda birlikte olmak dileğiyle sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

kars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(1).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(2).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(3).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(4).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(5).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(6).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(7).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(8)-001.jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(9).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(10).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(11).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(12).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(13).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(14).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(15).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(16).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(17).jpgkars’ta-97-yillik-cumhuriyet-coskusu-(18).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler