Kars’ta aileler diyabet konusunda bilimsel veriler çerçevesinde bilgilendirildi

Kars’ta aileler diyabet konusunda bilimsel veriler çerçevesinde bilgilendirildi

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” nedeniyle bir dizi etkinliklerde bulundu ve vatandaşı bilgilendirdi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Bu bağlamda uluslar arası diyabet federasyonunun 14 Kasım  2018 Dünya Diyabet Gününün temasının‘’aile ve diyabet’’ olarak belirlediği ve ailelerin diyabet ile ilgili değerlendirilmesi ve ailelerin diyabetle hastaların takiplerinde katkılarının arttırılmasının hedeflendiği bildirildi.

Bu tema kapsamında 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, Kars Harakani Devlet Hastanesinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlandı. Diyabetli hastalarının ve ailelerin diyabet konusunda bilimsel veriler çerçevesinde bilgilendirilmeleri sağlandı.

Kars İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada: “Teknoloji ve modern yaşam tarzı hayatlarımızın kolaylaştırılması için bir çok imkan sağladı. Fakat organizmalarımız hızla değişen bu yaşam ortamına hazırlıksız yakalandı. Doğa ile olan bağımızın azalması ,hareketsiz yaşam tarzı, beslenme alışkanlıklarımızda ki değişiklikler obezite yapay ışığa fazla maruziyet gibi etkenler gün geçtikçe diyabetin daha sık görülmesine yol açtı uluslararası diyabet federasyonunun verilerine göre 2030 yılında dünyada yaklaşık 530 milyon diyabet hastası olacak.

Diyabet ile ilgili farkındalığımız artmalı diyabet kalp damar hastalıkları inmeler körlük böbrek yetmezliği ve uzuv kesilmelerinin başat nedeni yıkıcı sonuçları doğurabilen bu hastalık önlenebilir iyileştirilebilir tedavi edilebilir ve yavaşlatılabilir. Hastalığın farkında olmak ve erken tanı koymak bütün bu kötü sonuçların önüne geçebiliyor örneğin sadece yaşam tarzı değişiklikleri ile yüzde seksenbirinde hastalık  engellenebiliyor hastalığın tanısı basit bir kan tetkiki ile bulunabilmesine rağmen diyabeti  olan iki bireyden biri hala diyabet hastası olduğunu bilmiyor diyabeti olan ve henüz tanı almamış hastalar incelendiğinde bu bireylerin çoğunun diyabetli aile yakını olduğu göze çarpıyor ailelerinde diyabetli hasta olmasına rağmen bu hastalarda tanı gecikiyor  sonuçlar ailelerin diyabet konusunda eğitimlerinin ve farkındalıklarının arttırılması ihtiyacını vurguluyor sadece diyabet tanısının konulmasında değil diyabet tedavisinde ki bütün hedeflere ulaşmak için diyabetli hastaların takibinde de ailelere büyük iş düşüyor." denildi.

kars’ta-aileler-diyabet-konusunda-bilimsel-veriler-cercevesinde-bilgilendirildi-(1).jpgkars’ta-aileler-diyabet-konusunda-bilimsel-veriler-cercevesinde-bilgilendirildi-(2).jpgkars’ta-aileler-diyabet-konusunda-bilimsel-veriler-cercevesinde-bilgilendirildi-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler