Kars’ta Aşıkların Atışmalı Kış Geceleri Başladı

Kars’ta Aşıkların Atışmalı Kış Geceleri Başladı

Kars'ta kar yağışı ve ağır kış koşullarının başlamasıyla uzun geçen kış geceleri aşıkların renkli programlarıyla hareketli anlara dönüşüyor.

Kars’ta Aşıkların Atışmalı Kış Geceleri Başladı

Kars’ta kar yağışı ve ağır kış koşullarının başlamasıyla uzun geçen kış geceleri aşıkların renkli programlarıyla hareketli anlara dönüşüyor. Sobada kestane, fırında patates, tandık ekmeği, çeçil peynir ve demli çay ortamı eşliğinde aşıkların kış gecesine de start verildi.

Kars Belediyesi Namık Kemal Aşıklar ve Kültür Evi’ndeki yılın ilk programı öncesinde Kültür Evi Müdürü Bahtiyar Yıldızlı, Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş, halk ozanları Arif Tellioğlu, İlgar Çiftçioğlu, Haydar Koçulu ve Ayhan Şimşekoğlu, Helkeltraş Metin Doğrukartal tüm hazırlıklarını tamamladılar. Çaylar demlendi, fırına patatesler atıldı, kestaneler soba üzerine dizildi, çeçil peynir ve tandır ekmeği de masalardaki yerini aldı. Gecenin ilk konukları ise Belediye Başkan Yardımcıları Ferit Yenice, Güven Aydeğer, Özel Kalem Müdürü Muhammed Koç, Basın Halkla İlişkiler Müdürü Turgay Kaya ile Aşıklar ve Kültür Evinin personeli katıldı.

Aşıklık geleneği gereği divanla programa başlayan aşıklar şiirler okuyup hikayeler anlattıktan sonra yörenin geçmişte yaşamış ünlü ozanlarının değişlerine yer verdiler. Fıkraların anlatıldığı, atışmaların yapıldığı programda en çok da Kars’ın ağır kış koşulları, uzun geçen kış geceleri, insanları soğuktan koruyan yöresel yiyecekler, iç ısıtan kestane, tok tutan patates, yanan soba değişlerdeki yerini aldı. Renkli ve eğlenceli geçen programın sonunda ise aşıklar hep bir ağızdan kahramanlık türkülerini seslendirdiler.

Programın her akşam yapılacağını ve gece saatlerine kadar süreceğini belirten aşıklar kurumları, kente gelen turist gruplarını ve ve vatandaşları aşıklar gecesine davet ettiler. Önümüzdeki günlerde kaz ve yanında pilav da pişireceklerini ifade eden aşıklar amaçlarının bu geleneği yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirttiler. kha

Önceki ve Sonraki Haberler