Kars’ta Azerbaycan Bayrak Günü törenlerle kutlanıyor

Kars’ta Azerbaycan Bayrak Günü törenlerle kutlanıyor

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, ‘9 Kasım Azerbaycan Bayrak Günü’ dolayısıyla kutlama programı düzenledi.

Tacettin DURMUŞ

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, “Bugün üç renkli ulu bayrağımız Cumhuriyetimizin her köşesinde olduğu gibi Ali Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev’in önderliğiyle işgalden kurtarılan topraklarımız Dağlık Karabağ’da ’Karabağ Azerbaycan'dır!” dercesine gururla dalgalanmaktadır.”

Kars’ta ki Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen törende Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden Karabağ savaşına dikkat çekilerek, “İki Millet Bir Bayrak” vurgusu yapıldı.

Okulun tarih öğretmeni Aysun Bilgiç Kurt'un sunduğu kutlama programında tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Türkiye ve Azerbaycan milli marşları birlikte okundu. Programda Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından hazırlanan ‘9 Kasım Bayrak Günü’ videosu ile Azerbaycan Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Canım Gözüm Azerbaycan’ adlı videolar perdeye yansıtılarak katılımcılara sunuldu.

Programda Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev ile Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Nesrin Gezer, günün anlam eve önemini anlatan konuşmalar yaptı.

BAŞKONSOLOS GULİYEV, “BAYRAĞIMIZ, BAĞIMSIZ AZERBAYCAN DEVLETİNİN KUTSAL ARMASIDIR

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu zamana kadar her yıl 9 Kasım’ı, “Azerbaycan'da Devlet Bayrağı Günü’ olarak kutlanmakta olduğunu hatırlatarak, bu tarihin tüm Azerbaycan Türkleri için aziz ve önemli olduğunu vurguladı.

Bayrağının, bağımsız Azerbaycan Devletinin kutsal arması, halkın gurur kaynağı ve milli kimliği olduğuna da vurgu yapan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev; “Üç renkli Azerbaycan bayrağı, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin Bakanlar Kurulu’nun 1918, 9 Kasım tarihinde oy birliğiyle kabul edilmiş kararı ile devlet bayrağı olarak ilan edilmiştir. 70 yıl boyunca bu şanlı bayrak indirilmeye çalışılsa da, 1990, 17 Kasım tarihinde halkımızın Milli Lideri Haydar Aliyev’in teşebbüsü ve önderliği ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde Devlet Bayrağı olarak ilan edilmiş ve yeniden göklere çekilmiştir. Bu sebepten, 9 Kasım 2009 tarihinde Cumhurbaşkanı kararnamesi ile "Devlet Bayrak Günü" tesis edilmiş ve bu tarih resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Bayrağımız bağımsız devletimizin kutsal armasıdır. Bayrağımız gurur kaynağımızdır. Bayrağımız milli kimliğimizdir.” dedi.

Azerbaycan bayrağını kutsallaştıran yalnızca onun yemin yerimiz olması değil, aynı zamanda bu bayrak devletimizin, bunun yanısıra halkımızın gelecek rotasını belirleyen bir gözeticisi olmasıdır. Milliliği, modernliği ve dini inancımızı somutlaştıran bayrağımız, Azerbaycanlılara kendi soykökünü hatırlatmanın yanısıra üzerinde dalgalandığı toprağın kadimliğini de göstermektedir. Bugün üç renkli ulu bayrağımız Cumhuriyetimizin her köşesinde olduğu gibi Ali Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev’in önderliğiyle işgalden kurtarılan topraklarımız Dağlık Karabağ’da “Karabağ Azerbaycandır!” dercesine gururla dalgalanmaktadır.

Bu vesileyle, her bir soydaşımızın aziz bayramını yürekten tebrik ederim. Üç renkli şanlı bayrağımızın bağımsız Cumhuriyetimizin her köşesinde daima dalgalanması temennisiyle bayramınız mübarek olsun!” şeklinde konuştu.

NESRİN GEZER, “TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN ARASINDA EŞİNE RASTLANAMAYACAK NİTELİKTE BİR KARDEŞLİK BAĞI VARDIR.

Kutlama etkinliğinde konuşan Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Nesrin Gezer de, Herkesin bildiği üzere Türkiye ile Azerbaycan arasında eşine rastlanamayacak nitelikte bir kardeşlik bağı olduğunu hatırlattı.

Büyük önder Atatürk’ün "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir”, Umum Milli Lider Haydar Aliyev’in "Biz bir millet, iki devletiz" sözlerini de hatırlatan Nesrin Gezer, “Bayrak; bir ülkeyi, bir topluluğu, bir örgütü, bir kurum veya kuruluşu simgeleyen, genelde kumaştan yapılan bir sembolüdür. Azerbaycan devlet bayrağı ise Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının sembolüdür. Eşit üç yatay şeritten oluşan bu bayrak; üst şeritli gök mavisi renginde, orta şeridi kırmızı, alt bölümdeki şerit ise yeşil renktedir. Bayrağın her iki yüzünde, kırmızı zemin üzerinde, beyaz renkte sağa bakan bir hilal ve sekiz kollu bir yıldız bulunmaktadır. Bayraktaki gök mavisi renk Azerbaycan halkının Türk kökenli olduğunu vurgular, yani mavi renk Türkçülük düşüncesiyle ilgilidir.

Kırmızı renk - uygarlığı temsil ederek modern bir toplum kurmak, demokrasiyi geliştirmek, kısacası çağdaşlaşmayı, gelişmeye olan eğilimi belirtir. Yeşil renk - İslam uygarlığına, İslam dinine aidiyeti belirtir.

28 Mayıs 1918 tarihinde Azerbaycan Türkleri Rus tahakkümüne son vererek Türklerin ilk demokratik cumhuriyeti olan Azerbaycan Cumhuriyeti’ni kurdu. Cumhuriyetin 9 Kasımdaki toplantısında 3 renkli bayrak milli bayrak olarak kabul edildi. Azerbaycan 1991 yılında ikinci kez Rus esaretine son vererek bağımsızlığını ilan edince Cumhuriyetin simgesi yine ay yıldızlı 3 renkli bayrak oldu. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 2009 yılında 9 Kasım'ı Devlet Bayrağı günü ilan etmesinin ardından bu tarih bayrak günü olarak kutlanmaktadır. Sözlerime bugünlerde anlamını daha da iyi hissettiren şu mısralarla son vermek istiyorum: Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.” şeklinde ifadeler kulandı.

kars’ta-azerbaycan-bayrak-gunu-torenlerle-kutlaniyor-(19).jpgkars’ta-azerbaycan-bayrak-gunu-torenlerle-kutlaniyor-(4).jpgkars’ta-azerbaycan-bayrak-gunu-torenlerle-kutlaniyor-(6).jpgkars’ta-azerbaycan-bayrak-gunu-torenlerle-kutlaniyor-(3).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler