Kars'ta Bal Üretiminde Bir İlk!

Kars'ta Bal Üretiminde Bir İlk!

Kars'ın Susuz İlçesine bağlı Doyumlu (Çamik) köyünde arıcılık yapan Yücel Üzeyir, ilginç bir yöntemle bal üreterek dikkatleri üzerine çekti. Üzeyir, kavak ve çam ağaçlarının kovuklarında organik kara kovan balı üretti.

Kars'ta Bal Üretiminde Bir İlk!

Kars’ın Susuz İlçesine bağlı Doyumlu (Çamik) köyünde arıcılık yapan Yücel Üzeyir, ilginç bir yöntemle bal üreterek dikkatleri üzerine çekti. Üzeyir, kavak ve çam ağaçlarının kovuklarında organik kara kovan balı üretti.

Üzeyir, ilk kez denenen bu yönteme bu yıl başladı. İlk olarak satın aldığı kavak ve çam ağaçlarını 50 santim uzunluğunda kavuklara ayırdı. Ardından kovukların içini oyarak hazır hale getirdi ve kovanların içine bırakarak Doyumlu köyü arazisine bıraktı. Yaklaşık 2.5 ay süren beklemenin ardından açılan kovanlar ilginç görüntüler oluşturdu. Hiç el değmeden arıların kendi salgıladıkları mumlarda karakovan balı üretmeyi başardı. Bala da köyünün eski ismi olan Çamik ismini veren Üzeyir şimdide de Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Kars Arıcılar Birliği’nin de desteği ile Çamik Balanın coğrafi işaretlemesi çalışmasını yürütüyor.

Üzeyir,15 langstrop kovanın içinde 2’şer adetten toplam 30 kütüğünden elde ettiği balı satışa sunmanın ayrıcalığını yaşıyor.

Yücel Üzeyir, “Konvansiyonel kovanlarda kara kovan bal yapmayı düşündük. Eskiden kara kovan balları büyük kütükler içinde olduğu için üretimi de zorlaşıyordu, aynı zamanda arı bakımı da zorlaşıyordu. Bunun daha teknik olarak iyi bir metotla yapmak istedik. Bölgemizde de kacak ve çam ağacı yaygın olduğu için bu ağaçların içini oyarak teknik yöntemle karakovan balı üretmeyi düşündük. Bölgemizin endemik bitkileri olağanüstü olduğu için karakovan balı üretiyoruz. Tüketicimiz organik bal yeme şansını elde etmiş olacak. Bu ağaç kütüklerini de 50’şer santim aralıkla içlerini oyarak arının kendi işlemini yapmasına bıraktık. Arı tamamen kendi işlemini yaparak kendi salgıladıkları doğal mumla bal üretmeye başladılar. Ballarımız tamamen doğal. Bin yıldır üretilen balın şimdiki teknik hali bu. Şu anda bal üretimi sınırlı olduğu için fiyat belirlemedik ama tahmini kilosunu 100 TL’ye vermeyi düşünüyoruz. Bu yöredeki Kafkas arısının endemik bitkilerden elde ettiği bu balı bölgemizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Aracı arkadaşlarımızla birlikte hedefimiz bu. Aynı zamanda Kafkas arısının dünyada maddi değeri yüksek olan dört ırktan bir tanesidir.” dedi.

Üzeyir, “Organik bal,  üretimimiz sırasında, doğadaki ekolojik dengeyi koruyan, doğal kaynakların ve enerjinin optimum kullanımı ile üretim miktarını değil kaliteyi ön önceleyen, sağlıklı ve güvenilir ürün alınmasını hedefleyen,geleneksel bal üretimine  alternatif, her türlü katkıdan ve kimyasal madde kalıntısından arındırılarak yüzde 100 doğal olarak üretilmiş bir baldır.” diye konuştu.

Üzeyir ayrıca, “Organik arıcılık, arı ürünlerinin üretiminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında hiçbir suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, doğal yapısı bozulmamış ekolojik alan veya organik tarım alanlarında yapılan arıcılık faaliyetleri şeklinde tanımlanmaktadır.  Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi için; Kovanların özellikleri, çevre kalitesi, arıcılık ürünlerinin elde edilmesi, işlenmesi ve depolanması koşulların ne derece organik tarım standartlarına göre uygulandığına bağlıdır. Bu sebeple bir arıcılık işletmesi ile aynı bölgede tarımsal faaliyetlerin olması, mevcut tüm faaliyetlerin organik üretim koşullarına uygun olmasını gerektirir  Çünkü dış kaynaklardan yayılan zararlı maddeler su, toprak ve havayı kirletmekte ve aynı çevrede yapılan tarımsal faaliyetler de etkilenmektedir.” şeklinde konuştu.

Üzeyir, Çamik balıyla ilgili daha sonra şunları söyledi:

“Çamik balını eşsiz kılan bir başka özelliği ise Kafkas arısının varlığıdır. Kafkas arısı dünyada bilinen ve ekonomik değere sahip dört ırktan bir tanesidir. Kafkas arısını diğer arı türlerinden ayıran en önemli özelliği ise uzun dilinin olmasıdır. Bu uzun dilin sayesinde bölgemizin endemik bitkilerinin derin tüplü çiçeklerle nektar özü toplamasıdır. Bu durum Çamik balının kendine aromasının oluşmasına katkı sunmakta ve özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Diğer bir özellik ise hiçbir tarım faaliyetine maruz olmamalarıdır. Bu sayede Çamik organik balda herhangi bir yapay, kimyasal kalıntısı olmayan tamamen kırsal bir bölgede üretilen yüzde 100 organik ve sertifikasyon kuruluşu denetiminde üretilen bir baldır. Doyumu (Çamik) köyünde 2 bin 500 rakımlı dağların eteklerindeki çiçeklerden derledikleri özlerle karakovan balını oluştururlar. Bu üretilen karakovanların ortasında bal mumu yoktur. İnsan eli değmeden gerçekleşen karakovan yönteminde hiçbir müdahale yapılmadan organik bal üretilir. Balın peteğini de arı kendisi örmekte. Hedef; Kars bölgemizin çiçek florasının olağan üstü olduğu endemik bitkilerde derlenerek elde ettiğimiz Çamik organik balı Kafkas ırkı arı sayesinde eşsiz lezzetler üreterek daima yüksek kaliteye sahip doğal ve sağlıklı organik baldaki kaliteyi tüketicilerimize ulaştırmaktır.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) – BEDİR ALTUNOK (ÖZEL HABER)

Önceki ve Sonraki Haberler