Kars'ta bu ihanete kimse 'Dur' demiyor

Kars'ta bu ihanete kimse 'Dur' demiyor

Öncelikle Doğu Ekspresi ve Kars aşığı sayılı kişiler tarafından son birkaç yılda canlanarak yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Kars’ta, çevre kirliliği artık utandırmaya devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ

Yerel basında sık sık gündeme taşımamıza rağmen, kendini bilmez ve yaşadığı şehre ihanet etmeyi alışkanlık haline getirmiş bazı kişiler, tarihi varlıklar başta olmak üzere boş gördükleri her duvara yazdıkları yazılarla utandırmaya devam ediyor.

Tarihi ve kültür varlılarının bulunduğu her bölgede birçok cadde ve sokaktaki duvarlara yazılan yazılar, önüne geçilmez bir çevre ve görüntü kirliliği yaratmaya devam ediyor. Eğer ilgili kurumlar tarafından önlemler alınmazsa, profesyonel tur rehberleri artık ilimizi ziyaret den misafirlerine Kars’ın kültür varlıklarının yanı sıra duvarlarına yazılan yazılar hakkında da açıklama yapar hale gelecek.

Geçtiğimiz yıl bu zaman bu ihaneti yerel basında gündeme getirmemize karşın sorun artarak devam ederken ilgili ve yetkili kişi ve kurum temsilcileri tarafından bir adım daha atılmadı.

Tarihi Kars Kalesi ve çevresinde mevcut kültürel varlıkların üzerine sorumsuz ve kendini bilmez kişiler tarafından yazılan yazılar şehri gezen yerli ve yabancı turistleri de şaşkına çevirdiği gibi rehberleri de utandırıyor.

Özellikle Ebul Hasan Harakani Hazretlerinin sandukasının da içerinde bulunduğu Evliya Camisi ve Külliye çevresindeki duvarların üzerine yazılan anlamsız yazılar, turizme ve kentin tarihi ve kültürel dokusuna ihanet ediyor.

Bölgedeki duvarlara yazılan yazıların ortaya koyduğu görüntü kirliliği ve çevre kirliliği sorumlu kişi ve kurumlar tarafından görmezden geliniyor. Tarihi Kars Kalesi ve bölgeyi gezerek fotoğraflayan yerli ve yabancı ziyaretçiler tarihi dokuyu bu yazılar ile hafızalarına kazıyor ve fotoğraf makinelerinde saklıyor. Böylece Kars’ın tanıtımı bu manzara ile yapılıyor.

Duruma isyan eden ve tarihi dokuya verilen zarara şaşkınlıkla şahitlik eden yerli, yabancı ziyaretçiler ile duyarlı Karslılar adeta kanayan bir yara olarak çözüm bulmayan bu olumsuzluğun bir an önce önüne geçilmesini bekliyor.

Yetkili ve sorumlu kişi ve ilgili kurum temsilcililerinin bir an önce bu gidişe bir ‘dur’ demeleri bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Doğu Ekspresi marifetiyle ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın girişimleri ile yoğunlaşan ilimizi ziyaret eden onbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin bu duruma şahitlik ettiğini söyleyen duyarlı Karslılar yetkililerden ilgi ve çözüm bekliyor.

Kars’ın turizm varlıklarının kalbi olan Evliya Camisi ve Ebul Hasan Harakani Külliyesinin çevresini kaplayan beyaz duvarlar üzerine kaba bir şekilde aşkını, nefretini ve ihanetini yazan kendini bilmezler, bu duvarlara ‘Kudüs İslamındır’ diye yazarak, Kudüs’ün, İsrail’den bu kutsal mekânın duvarına yazı yazarak kurtarması, yazıyı okuyanlar tarafından hayretle karşılanıyor.

karsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(1).jpgkarsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(2).jpgkarsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(3).jpgkarsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(4).jpgkarsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(5).jpgkarsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(6).jpgkarsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(7).jpgkarsta-bu-ihanete-kimse-‘dur-‘-demiyor-(8).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler