Kars’ta büyük ve küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon

Kars’ta büyük ve küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon

Ülkemizde 2022 yılının Haziran ayında, büyükbaş hayvan sayısı 17 milyon 876 bin, küçükbaş hayvan sayısı ise 58 milyon 448 bin oldu.

Tacettin DURMUŞ

Bu hayvanlardan yaklaşık 500 bini büyükbaş, 500 bini de küçükbaş hayvan olmak üzere, il genelinde Kars halkının geçimini idame ettiriyor.

Her geçen gün ekonomik koşullara bağlı olarak işsizlik ve olumsuz mevsim etkileri nedeniyle yoğun göç veren Kars halkı, geçimini tarım ve hayvancılığın yanı sıra biraz olsun turizmle sağlamaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşanması nedeniyle sermayesinin en az yarısını kaybeden Kars halkı, bu yıl yaşanan bolluk nedeniyle nefes almaya başladı. Kurban bayramı nedeniyle başta İstanbul olmak üzere batı illerine götürülen kurbanlıkların ardından büyük ve küçükbaş hayvan sayısı Kars ve Tarım İl Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre 1 milyon civarında bulunuyor. Edinilen bilgiye göre Kars il genelinde hali hazırda ortalama 500 bin büyükbaş, 500 de küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Bu sayı; her gün kesilen, özellikle büyükbaş hayvanlarda yeni doğan ve küpelenenlerle birlikte değişebiliyor. Aynı zamanda kasaplar da büyükbaş hayvan bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor. Kurban bayramının üzerinden bir ay geçmesinin ardından da hayat pahalılığına rağmen kasaplarda az da olsa yoğunluk yaşanıyor.

Öte yandan TUİK verilerine göre; büyükbaş hayvan kategorisinde, ülke genelinde sığır sayısı 2022 Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,9 azalarak 17 milyon 693 bin baş, manda sayısı ise yüzde 1,5 azalarak 183 bin baş olarak gerçekleşti. Küçükbaş hayvan sayısı da 2022 yılı Haziran ayında 58 milyon 448 bin baş oldu. Küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,1 artarak 46 milyon 123 bin baş, keçi sayısı ise yüzde 0,1 azalarak 12 milyon 325 bin baş olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler