Kars’ta Buz Savaşı Başladı!

Kars’ta Buz Savaşı Başladı!

Buz tutan Kars Çayı üzerine kurulu elektrik santralinde suyun akışını engelleyen buz kütleleri günde iki defa 4 görevli tarafından sürekli kırılıyor.

Kars’ta Buz Savaşı Başladı!

Buz tutan Kars Çayı üzerine kurulu elektrik santralinde suyun akışını engelleyen buz kütleleri günde iki defa 4 görevli tarafından sürekli kırılıyor. Adeta buz savaşçılarına dönen santral çalışanları azgın sular içinde levyelerle buz kırarak enerjinin aksamasının önüne geçiyorlar.

Sarıkamış Allah-u Ekber Dağlarından doğarak Kars’tan geçtikten sonra Arpaçay nehriyle birleşen Kars Çayı, aşırı soğuklar nedeniyle buz tutunca etrafında mini şelaleler oluştu.

Üzeri buzla kaplı çayın termik santrale akıntısını sağlayan kanal etrafındaki buz kalıpları da aşırı soğukların şiddetini gözler önüne sermeye yetti. Elektrik santralinin tahliye kanalında oluşan buz kütleleri ise günde 2 defa kırılarak suya akıntı veriliyor. Kırılmaması halinde suyun geri tepmesine neden olan buzların kırılması o kadar da kolay olmuyor. Dev buz kütlelerini kırmak için görevliler levyelerle çalışıyor. Çizme giyerek buzlu zemin üzerinde dondurucu soğuğa rağmen gün boyu çalışmak zorunda kalan görevliler suya düşmemek için dikkatlice çalışıyor.

Santral çalışanlarından Gültekin Akdemir, “Burası bir santral olduğu için geceleri de çok soğuk olduğundan donan buzları buradan gelen suyun önünü kesmesin diye kırıyoruz. Bunu günde iki defa yapıyoruz. Buzun kalınlığı kimi yerde 1 metreyi buluyor. Buz olunca santral çalışmıyor ve üretime de engel, bize de engel oluyor. Kırmadığımız zaman daha çok şişiyor bazen buzlar 2-3 metreye kadar çıkıyor. Bu da zorluk oluyor bize. Burada 4 kişi çalışıyoruz vardiyalı olarak çalışıyoruz. Burası şehir içerisine gidiyor trafoya oradan dağılım oluyor. Belli bir bölgesi yok buranın.”

Bülent Durak da, “Burada kış çok soğuk geçiyor. Santralin çalışması için mecbur buzların kırılması gerekiyor. Şu anda Kars’a enerji veriyoruz. Buzları kırmasak enerji üretemeyiz. Hava şartları çok soğuk ama mecburuz çalışmaya. Sırayla giriyoruz kanala vardiyalı olarak çalışıyoruz.” diye konuştu. kha

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan KARS MANŞET veya karsmanset.com sorumlu tutulamaz.

Önceki ve Sonraki Haberler