Kars’ta camilerdeki abdesthane, şadırvan ve tuvaletler açıldı

Kars’ta camilerdeki abdesthane, şadırvan ve tuvaletler açıldı

Kars’ta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kapalı tutulan camilerdeki abdesthane, şadırvan ve tuvaletler ile alışveriş merkezleri, restoran gibi mekanlardaki benzer yerlerin açılmasına karar verildi.

Kars İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 26. Maddesine istinaden Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında toplandı.

Kovid-19 salgınının kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacıyla; hastalığın ülkemizde görüldüğü ilk andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda bugüne kadar birçok tedbir kararı alındı ve uygulamaya geçirildi.

Bu kapsamda; Diyanet İşleri Başkanlığınca 16 Mart 2020 tarihinden itibaren bütün cami ve mescitlerde cemaatle namaz ibadetine ara verilmesi kararlaştırılmış, sonrasında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ nün 22.05.2020 tarih ve 8357 sayılı Genelgesi ile bahse konu cemaatle namaz ibadetine ilişkin kısıtlamanın 29 Mayıs 2020 Cuma gününden itibaren öğle, ikindi ve cuma namazları için kaldırılmasına; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ nün 24.06.2020 tarihli ve 10079 sayılı Genelgesi ile 24.06.2020 tarihinden itibaren cami ve mescitlerde beş vakit olarak cemaatle ibadet edilebilmesine karar verilmişti.

Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ nün 22.05.2020 tarih ve 8357 sayılı Genelgenin 6’ncı maddesinde ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletlerin kapalı tutulması, abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek camiye gelinmesi hükmüne yer verilmişti.

İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanıyor.

Bu çerçevede, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan görüşmeler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 30.06.2020 tarih ve 10492 sayılı genelgesi gereği ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72. nci maddeleri uyarınca; İlimiz genelinde bulunan camilerimizdeki abdesthane, şadırvan ve tuvaletlerin; AVM, lokanta vb. mekanlarda bulunan benzer yerler için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen kriterlere uyulmak kaydıyla açılmasına karar verildi.

Belirtilen ve daha önceki alınan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararlarına uymayanlar veya aykırı hareket edenlerin, takip ve denetiminin genel kolluk kuvvetleri, belediye zabıtası, ile ilgili kurum ve kuruluşları teşkilatlarınca koordineli bir şekilde yapılarak gerekli hassasiyetin gösterilerek, uygulamada herhangi bir aksaklığa veya eksikliğe meydan verilmemesine ve mağduriyetlere neden olunmamasına, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin tedbirlere ilişkin aldığı kararları ve daha önceki tarihlerde aldığı kararları ihlallerde her ihlalde ayrı ayrı olmak üzere; İlimiz genelindeki kolluk kuvvetlerince; 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 789,00 TL ile 3.180,00 TL  arasında, Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince 392,00 TL idari para cezası uygulanmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir  yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında  gerekli adli işlemler takdir ve ifa edilmek üzere adli makamlara bildirilmesine karar verildi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler