Kars'ta çatılardan sarkan buz sarkıtlarına dikkat edilmeli

Kars'ta çatılardan sarkan buz sarkıtlarına dikkat edilmeli

Ülke genelinde ve Kars’ta da etkili olan kar yağışı, özellikle çatılarda fazla yük oluşturuyor. Çatılarda biriken kar çökme riski oluşturduğu gibi buz sarkıtları da cadde ve sokakları kullanan vatandaşlar için büyük risk oluşturuyor.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Kars’ta projesiz, hesapsız ve kontrolsüz yapılmış binlerce bina bulunuyor. Eski kışların yaşanmadığı ilimizde yağan kar gündüz saatlerinde güneşin kendini hissettirmesiyle birlikte eriyerek çatı olukları ve saçaklarında uzun buz sarkıtları oluşturuyor.

Uzmanlar kış aylarında çatılarda üzücü kazalar ve maddi kayıplar yaşanmaması için doğru malzeme kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor ve çatıların kar temizleme planlı olması, çok kar yağışı alan bölgelerde çatı eğiminin artırılması gerektiğine de vurgu yapıyor. Makas, kiriş, aşık gibi çatı elemanları, şiddetli kar yağışı, çatı üzerindeki karın birikmesi, çatıdaki karın rüzgarla sürüklenerek belirli bir bölgede yığılması veya kar üzerine yağan aşırı yağmurun kar yoğunluğunu artırması gibi nedenlerle tasarımlarında kullanılan çatı kar yüklerinden fazla yüklere maruz kalıyor. Bu nedenle il genelinde mevcut bina sahiplerinin ve kuruların çatıların biriken kar kütlelerinin ve buz sarkıtlarının kontrol altında tutulması önem arz ediyor.

karsta-catilardan-sarkan-buz-sarkitlarina-dikkat-edilmeli-(1).jpgkarsta-catilardan-sarkan-buz-sarkitlarina-dikkat-edilmeli-(3).jpegkarsta-catilardan-sarkan-buz-sarkitlarina-dikkat-edilmeli-(2).jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler