Kars'ta Dilenciler Gün Geçtikçe Artıyor

Kars'ta Dilenciler Gün Geçtikçe Artıyor

Son günlerde sayılarında artış görünen dilenciler vatandaşları canından bezdirdi. Kars'a dışarıdan gelen ve vatandaşlar arasında “Esmerler” diye anılan dilenciler il merkezinde cirit atıyor.

 

Kars’a çevre il ve ilçelerden gelerek dilenen ve çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu dilenciler vatandaşları bıktırdı.

 Her sokak başında oturarak veya dükkanları dolaşarak dilenen kadın ve çocuklar, engel tanımıyor. Yanlarına aldıkları çocukları ile birlikte dilenen ve çocuklarını dilencilikte istismar eden kadınlar, günün büyük bölümünü sokaklarda geçiriyor. Anneleri ile birlikte dilenen çocuklarının kaldırım üzerinde yatmaları dilenciliğin boyutlarını da gözler önüne seriyor. Özellikle dışarıdan gelen ve “Esmerler” diye tabir edilen dilenciler, iş yerlerine girerek işyeri sahiplerini ve içeride olan müşterilerden çeşitli bahanelerle yardım istemesi tepki çekiyor.

 Kars’ta cadde ve sokakları adeta parselleyen dilenciler, zabıta ekiplerine de aldırış etmiyor. Kars Belediyesi zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin il genelinde topladıkları dilencileri kent dışına çıkarmasının ardından tekrar şehre geri dönen dilenciler işlerine bıraktıkları yerden devam ediyor.

 Kendilerini rahatsız edici boyutlara getirdiklerinden yakınan vatandaşlar, dilencilerin önüne geçilmesi gerektiğini belirttiler. Çok sayıda vatandaş, “Yıllardan beri Kars adeta dilenciliği meslek haline getirenlerin akınına uğruyor. Bu sorun bir türlü çözülmedi. Dilenciler önlem alınamıyor. Belediye defalarca dilencileri toplamasına rağmen çözüm bulamadı. Bu dilenciler gerçekten bu işi kendilerine meslek edinmişler. Çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu dilencileri durdurmak için belediye ve emniyetin işbirliği yaparak ortak çalışması gerekir” diye tepki gösterdiler.

 BİR BİRLERİNİ HABERDAR EDİYORLAR

 Öte yandan Zabıtalardan bilgisi olan dilencilerin bir birlerini cep telefonlarıyla arayarak haberdar ettikleri ortaya çıktı.

 Zabıta ekiplerine karşı da tedbiri elden bırakmayan dilenciler, zabıtaları gördüklerinde üzerlerinde bulunan cep telefonlarıyla bir birlerine haber vererek ortadan kayboluyorlar. Zabıtalara karşı her türlü tedbiri alan dilenciler, vatandaşları huzursuz etmeye de devam ediyor. Özellikle esnafları rahatsız eden dilenciler, zaman zaman da şiddete maruz kalıyor.

Öte yandan Kars Belediye Başkanlığı’na bağlı Zabıta Müdürlüğü ekipleri il genelinde dilencilere karşı operasyonlar yapıyor.Zabıta ekiplerinin yakaladığı dilencilerin üzerinde çok miktarda bozuk para çıktığı kaydedildi. Zabıtaların yakaladığı dilenciler kent dışına çıkarılıyor.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler