Kars’ta Ekonomi Paneli

Kars’ta Ekonomi Paneli

Kars Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KTSO) düzenlediği Ekonomi Panelinde kentin tarım ve hayvancılık ile sanayisi masaya yatırıldı.

Kars’ta Ekonomi Paneli

Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KTSO) düzenlediği Ekonomi Panelinde kentin tarım ve hayvancılık ile sanayisi masaya yatırıldı.

Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki ekonomi paneline Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, KTSO Başkanı Fahri Ötegen, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Bloomberg TV’nin “Çıkış yolu” adlı program yapımcısı Sami Altınkaya, Araştırmacı, Gazeteci ve Yazar Dr. Rüştü Bozkurt, ilgili kurum amirleri, STK temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını KTSO Başkanı Fahri Ötegen yaptı. Ötegen ev sahipliğini yapmış olduğu böylesine güzel ve anlamlı panelin Kars, bölge ve ülkemiz için hayırlı olması temennisinde bulundu.

KARS, GÖÇ VERİYOR!

Kars’ın göç verdiğini üzülerek belirttiğini ifade eden Ötegen, “Serhat şehrimiz Kars; gerek konum itibari ile gerekse zengin tarihi ve kültürel geçmişi ve birikimi itibari ile ülkemizin önem arz eden ve iktisadi açıdan gelecek vadeden illerden birisidir. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi İpek Yolu’nun önemli şehirlerinden birisi olan Kars, hafızasında sınırları aşan bir birikimi barındırmaktadır. Gelinen noktada ise 2012 sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre 81 il arasında maalesef 68. sırada yer almıştır. Bununla birlikte nüfuz artış hızı eksilerde seyretmekte olup nispeten uzun zamandır dışarıya göç vermektedir.”

KARS’IN EKONOMİK YÖNDEN POTANSİYEL ARZ EDEN SEKTÖRLERİNİ MEVCUT DURUMLARI…

Kars’ın ekonomik yönden potansiyel arz eden sektörlerini mevcut durumlarından söz eden Ötegen, “Ülkemizin büyükbaş hayvan varlığı açısından ilk 3 ili arasında yer alan Kars geçmişten bugüne kadar bu konuda büyük tecrübeye sahiptir. Buna bağlı olarak özellikle kaşar peyniri üretimi de ilimiz ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. İldeki hayvan varlığının verimsiz ırklardan olması ve yetiştirmede yeterli bilince sahip olunmaması ise bu alanda yeteri kadar katma değer üretilmememsine sebep olmaktadır. İlimizde ki yetiştiricilerinin çoğunluğunun iktisadi bir işletme olarak faaliyet göstermemesi, ortak iş yapma bilincinin yerleşik olmayışı gibi faktörlerde diğer başlıca olumsuz faktörler sayılabilir.” diye konuştu.

KARS’IN TURİZM GÜZELLİKLERİNİ YERLİ VE YABANCI TURİSTLE TANIŞTIRAMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR

Ötegen, Kars’ın turizm güzelliklerini yerli ve yabancı turistle tanıştıramadığını belirterek, “İlimiz çoğu şehrin sahip olmadığı şekilde çeşitli birçok turistik değere sahiptir. Dolayısıyla da birçok turizm çeşidine hitap etmektedir. Gelen turiste kayaktan çok daha fazlasını vaat eden ve doğunun Çanakkale’si denebilecek Sarıkamış kış turizm merkezi, binlerce yıllık yaşanmışlığın canlı tanığı Ani Antik Kenti, yazın ayrı kışın ayrı güzelliğiyle çıldır gölü ülkemizde mimari açıdan tek örnek olarak gösterilebilecek tarihi kent merkezi Anadolu’nun ilk korunan alanı Kuyucuk Gölü gibi eşsiz değerler hem doğa ve kış turizmi hem de kültür ve inanç turizmi için bulunmaz niteliktedir. Günümüz turizm trendinin artık deniz, kum, güneş üçgeninin dışına çıkarak farklı yönlere döndüğü göz önüne alınırsa yeterli seviyede tanıtım faaliyetinin gerçekleştirilmesi ve alt yapının sağlanması ilimizin turizmden dikkate değer bir gelir elde etmesini sağlayacaktır. Buna karşın turizm verilerine bakıldığında bu değerlerin çok düşük düzeyde turizme konu olduğu ve her yönüyle bir marka kent olan Kars’ın bu güzellikleri yerli ve yabancı turistle tanıştıramadığı görülmektedir.” şeklinde konuştu.

BTK’NIN ÖNEMİ VE KARS’IN POTANSİYELİ

BTK’nın önemine de değinen Ötegen, “2015 yılında tamamlanması ön görülen Bakü-Tiflis- Kars demiryolu ile ilimiz, Avrupa’dan Çin’e uzanan modern İpek Yolu güzergâhını önemli bir destinasyonu olacak ve lojistik bir merkez haline gelecektir. İnşaatı devam eden Ankara- Kars Hızlı Tren Hattı, Kars-Tiflis- Bakü ve etüt çalışmaları süren Kars-Iğdır-Nahçivan- İran demiryolu projeleri ile ortaya çıkmaktadır. Anılan demiryolu projeleri, ileri geri bağlantıları, enerji nakil hatları ve taşımacılık sisteminde ki yeni anlayış ile birlikte düşünüldüğünde Kars’ın stratejik potansiyeli ortaya çıkmaktadır.” dedi.

SAHİP OLUNAN TURİSTİK DEĞERLERİN TANITIMI YAPILABİLMELİDİR

Ötegen, turizm potansiyellerinin değerlendirilmesi gerektiğini de ifade ederek, “Geçmişten bugüne ilimize yapılan yatırımlara bakıldığında özellikle hayvancılık ve ilgili sektörler açısından önemli denilebilecek kamu yatırımlarını görmekteyiz. Fakat bu yatırımlar vizyonsuzluk ve plansız hareket etme etme sebebi ile maalesef varlığını sürdürememiştir. Bir süt fabrikası, bir et kombinası çok büyük yatırımlar olup günümüzde faal olmaları halinde gerek istihdam, gerek katma değer, gerekse üretim açısından Kars ekonomisine büyük katkı sağlayacakları ortadadır. Özel sektör açısından ise gerek konum ve iklim gerekse yeterli bilgi ve verinin olmayışı potansiyel yatırımcıların ilimize yeterli düzeyde ilimiz yatırım yapmalarına mani olmuştur. Halbu ki sahip olunan turistik değerlerin tanıtımı yapılabilse hayvancılık ve süt ürünleri açısından, ilin avantajları somut biçimde ortaya konabilirse, muhtemel yatırımcının kafasında ki soru işaretleri de giderilebilecektir.” açıklamasını yaptı.

KARS’IN MEVCUT EKONOMİK DURUMU VE YATIRIM OLANAKLARINI BU YATIRIMLARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE Kİ MALİ ARAÇLARI ORTAYA KOYMAK AÇISINDAN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Ötegen daha sonra şunları söyledi:

“Bugün ki yatırım imkânları ele alındığında merkezi idare tarafından yatırıma yönelik çeşitli enstrümanların devreye sokulduğu ve böylelikle istenilen yatırım seviyesine ulaşmanın hedeflendiği görülmektedir. Bu enstrümanların, dezavantajlı bölgelere pozitif ayrımcılığı gözeterek bölgesel kalkınma açısından ülkenin gelişmiş yerleri ile az gelişmiş yerleri arasında ki maksadın açılmasını önlemeyi ve yatırımların mümkün olduğunca dengeli bir şekilde dağılımını sağlaması öngörülmektedir. Gerek SERKA, DAP, TKDK, KOSGEB gibi kurumlar vasıtasıyla gerekse halk bankası, Ziraat Bankası gibi kamu bankaları aracılığıyla bölgeye yönelik yatırımlara kaynak sağlayacak hibe ve kredilere olanak sağlanmıştır. Bunun yanında ekonomi bakanlığı teşvikleri de bölgeye yatırımcı çekmede önemli bir rol üstlenmiştir. Bugün düzenlenen Kars ili ekonomi panelinde dile getirilecek konular Kars’ın mevcut ekonomik durumu ve yatırım olanaklarını bu yatırımların gerçekleştirilmesinde ki mali araçları ortaya koymak açısından önem arz etmektedir. Ve katılımcıların konuyla ilgili akıllarında ki soru işaretlerini de giderecek niteliktedir. 12-15 Haziran 2015 tarihleri arasında düzenlenen Kars –Kültür Turizm günleri programı kapsamında düzenlenen bu panelde emeği geçen bütün kurum ve kişilere teşekkürlerimi sunar, panelin hedeflenen yararı sağlamasını temenni ederim.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler