Kars'ta EKT cihazı ile tedavi başladı

Kars'ta EKT cihazı ile tedavi başladı

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri bölümünde uygulanmaya başlanılan EKT cihazı 30. Sağlık bölgesinde tek EKT uygulanan merkez olan Araştırma hastanesi artık hastalarını diğer illere sevk etmiyor.

EKT Ağır depresyon gibi ilaç tedavisinin yeterli olmadığı hastalıklarda ya da yan etkileri sebebiyle istenilen ilaç dozlarına çıkılamayan durumlarda beyine elektrik uyarımı yapılarak uygulanan Elektrokonvülsif Tedavi (EKT) ile etkili sonuçlar alınıyor.
Teknolojideki gelişmeler özellikle beyin ve sinir sistemi ile ilgili psikolojik, nörolojik ve psikiyatrik sebeplerle ortaya çıkan hastalıkların tedavilerinde yeni yöntemlerin kullanılmasını sağlıyor. Beyine elektrik uyarımı, elektroşok tedavisi veya şok tedavisi de denilen Elektrokonvülsif Tedavi (EKT) belli psikiyatrik rahatsızlıklar için güvenli ve etkili bir tıbbi tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.
Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Yüksel Kıvrak, EKT’nin en sık uygulandığı hastalık durumu ağır depresyon tablolarıdır. Bu hastalıkta kişi yoğun üzüntü, elem, dikkat kaybı, iştah ve uykuda bozulmalar yaşar, intihar fikirleri olabilir. Mani ve şizofrenide de EKT uygulanabilir. Yeni ilaçların kullanılır hale gelmesi ile EKT’ye ihtiyaç oranı azalmıştır ancak hala çok sayıdaki hasta için EKT en etkili tedavidir. Bazı olgularda ilaçlara yanıt yetersizdir, kimilerinde ilaçlar yan etkileri sebebiyle istenilen doza çıkılamaz, bazı durumlarda ise hastanın intihar riskinin bulunması gibi sebeplerle ancak EKT nin sağlayabileceği hızlı düzelme elde edilmek istenir dedi.
Doç. Dr. Kıvrak şuan Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde EKT cihazımız ile hastalarımıza hizmet vermekteyiz açıklamasında bulundu.
 
 
 
 
 
 

 
 

Önceki ve Sonraki Haberler