Kars'ta Halk Ozanları Sonunda İsyan Etti

Kars'ta Halk Ozanları Sonunda İsyan Etti

Kars'ta bulunan Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova heykellerinin 9. kez kırılması sonucu Karslı ozanları da sonunda isyan ettirdi.

Kafkas Kültürleri Festivali kapsamında 2008 yılında dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, tarafından İnönü Caddesi üzerinde yaptırılan Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova heykellerinden Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazının sapı kimliği belirsiz kişi veya kişilerce 9’uncu kez kırıldı. Henüz kim veya kimler tarafından yapıldığı bir türlü bulunamayan bu saldırı, Karslı ozanları da sonunda isyan ettirdi.

Hükümet Konağı karşısında İnönü Caddesi üzerinde bulunan 3 aşık heykelinden Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazının 9’uncu kez kırılması vatandaşların tepkisine neden olurken, Karslı ozanları da isyan ettirdi.

İnönü Caddesi üzerinde bulunan Aşık Heykelleri’nden özellikle Şeraf Taşlıova’nın sazının üst üste 9 kez kırılmasına tepki gösteren ozanlar, sazları ellerinde heykeller önünde dörtlükler söyleyerek, yetkililerden aşığın sazını kıran kimliği belirsiz kişi veya kişilerin bulunmasını istediler.

Aşık Şeref Taşlıova’nın sazının kırılmasına anlam veremediklerini ifade eden Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Karslı Ozan Mahmut Karataş, Kars’ın sembolü olan ve Kars’ı dünyaya tanıtan bu aşıklara yapılan saldırının içler acısı bir olay olduğunu söyledi. Karataş, “Bugün neden buradayız. Çünkü Kars’ın sembolü, Kars’ı dünyaya tanıtan aşıkların piri Şenlik Baba ve yanında Kars’ı dünyaya tanıtan Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova’nın heykellerine yapılan saygısızlık aşıklığa bir hakarettir. Ben bu olayı bir katliam ve cinayet olarak görüyorum. Bu heykellerimizin kime ne zararı var da insanlar bunlara zarar verme gereği duyuyor, neden bizleri bu kadar dışlıyorlar anlam verebilmiş değilim. Aşıklar bu şehrin temel taşı, kültür kaynağıdır. Bu olayı gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum ve yetkililerin artık bu konuyla ilgilenmelerini, mobese kayıtlarına bakılarak bunun kim tarafından yapıldığının ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Bu 9. kez kırıldı ve artık gerçekten bunun kazayla olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

Karslı aşık Arif Tellioğlu, “Üstadımız Aşık Şeref Taşlıova yıllarını bu sanata vermiş ve geleneğini, göreneğini, örfünü, adetini sazına yansıtmıştır. Bir dizesinde diyor ki; ‘Deli gönlüm dost elinden selamı kesme sakın, muhannetin kapısına ayağın basma sakın, dünyada öyle söz var ki ok gibi deler geçer, kendi sözü kendi bilmez adamdan küsme sakın’ bunun gibi daha çok esere sahip üstadımızın koluna dokunuyorlar. Bunu tabi ki tüm Kars halkı yapmıyor, bir tanesi bu saygısızlığı yapıyor ve artık mümkünse bunun ortaya çıkarılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan bu durum karşısında ozanlar kadar Karslı vatandaşlar da şaşkın olduklarını kaydederek, bu olayın üzüntüsünü yaşadıklarını belirttiler. Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Kars İl Başkanı Murat Şanlı ve Başkan Yardımcısı Murat Akçelik de bu olayı gerçekleştirenleri kınamak üzere aşıkların sazlı sözlü eylemine destek verdiler. ‘Üzülerek görüyoruz ki Kars’ın manevi değerleri hak ettiği değeri bulmuyor’ diyen Şanlı, “Birkaç kendini bilmez hiç kimseye bir zararı olmayan bu değerlerin 9. kez çeşitli noktalarına zarar veriyorlar. Oysa ki başka bir şehirde olsa bu tür manevi şahsiyetler el üstünde tutulur ve hak ettikleri değer verilir. Buradaki değerlere sahip çıkmak gerek ve umarım yetkililer de bu duruma bir çare üreterek, şahsın veya şahısların bulunup gerekli uyarıların yapılmasını varsa yasal cezası bunun da yerine getirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.  

Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Gülyüzü Köyü’nde 10 Nisan 1938 yılında dünyaya gelen, ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülen devlet sanatçısının heykelinin 9. kez kırılan sazı için Karslı Ozan Mahmut Karataş, sazıyla şu dizeleri seslendirdi:

NEDEN BİZİ KIRIYORLAR?

Bizler Kars’ın sembolüyüz, neden bizi kırıyorlar.

Biz barışın temeliyiz, neden bizi kırıyorlar.

Kırıyorlar kırıyorlar, neden bizi kırıyorlar.

***

Feleğinen kurduk dava, ne ev bark var ne de yuva,

Üstadımız Taşlıova, neden bizi kırıyorlar.

Kırıyorlar kırıyorlar, sazımızı kırıyorlar.

***

Bizler ettik bunca çaba, emeğimiz olmaz heba,

Pirimizdir Şenlik Baba, neden bizi kırıyorlar.

Kırıyorlar kırıyorlar, sazımızı kırıyorlar.

***

İhtiyarım gençlik çağlı, dindirme yüreğim dağlı,

Üstadımız Çobanoğlu, neden bizi kırıyorlar.

Kırıyorlar kırıyorlar, saza zara veriyorlar.

***

Der Mahmut’um anıyorum, içten içe yanıyorum,

Yapanları kınıyorum, neden bizi kırıyorlar.

Kıranları kınıyorum, neden bizi kırıyorlar.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler