Kars’ta hayvan var, alıcı yok!

Kars’ta hayvan var, alıcı yok!

Kars Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş, bölgede yaşanan kuraklık ve yem fiyatlarının pahalı olmasından dolayı köylünün zor durumda olduğunu söyledi.

Volkan KARABAĞ

Kars’ta hayvan pazarına bir ümitle gelerek alıcı bulmak isteyen köylüler, getirdikleri hayvanları satamayarak geri köye götürüyor. Köylüler yaklaşan Kurban Bayramında piyasanın canlanmasını ümit ediyorlar.

Kars Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu anda hayvan pazarında canlılık yok, olmamasının nedeni yem fiyatlarının pahalı olmasıdır. Yemin torbası şu anda 160 lira, saman da 1 lira 30 kuruş. Yani bir adam bir hayvan aldığı zaman bir hayvan parası da o adama lazım ki aldığı hayanı yetiştirsin, kessin. Bu nedenle şu an çok sıkıntılı bir süreç var, köylümüzün durumu da iyi değil, yağmur şu anda yok büyük bir kuraklık var. Haziran ayındayız ve her taraf kupkuru. 11. ayda hayvanımızı içeriye alıyoruz ama şimdi 3 veya 4 ay öncesine çektiğimiz zaman buna saman da dayanmaz, yem de dayanmaz. Buradan Tarım ve Orman Bakanımıza, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç beye ricam yeme ve samana bir el atsınlar, bunu nasıl tedarik edecekler, nasıl getirecekler, nasıl yardımcı olacaklar, bu fiyattan hiçbir hayvan beslenemez.” dedi.

Et fiyatlarına da değinen Başkan Durmuş, kasapta etin kesiminin 40 lira veya 41 lira olduğunu ve bunun da en az 50 liraya çıkartılması gerektiğini söyledi.

Yem fiyatlarının 60-70 liradan 1760 liraya çıktığını ancak et fiyatlarının yerinde saydığını anımsatan Başkan Durmuş, “Her şeye zam yapılıyor ancak et fiyatlarına yapılmıyor. Fiyatlar bu şekilde devam ederse hayvancılık artık bitme noktasına gelecek ve köyler boşalarak metropoller dolacak, göçler başlayacak. Kuraklık yeteri kadar çiftçimizi vurdu, 10 gün daha yağmur yağmaz ise çiftçimiz çok daha perişan olacak.” ifadesini kullandı.

Başkan Durmuş, hayvan varlığımızın yeterli olduğunu anımsatarak, ithal ete ihtiyacımız olmadığını, dağlarımızın hayvan dolu olduğunu, hayvancılığa verilen desteğin arttırılması gerektiğini ve yerli hayvanların tüketilmesi gerektiğini de söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler