Kars'ta Hayvancılık Konseyi Toplandı

Kars'ta Hayvancılık Konseyi Toplandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce organize edilen Kars Valiliği Başkanlığı’nda yürütülen ‘Hayvancılık Konseyi’nin ilk toplantısı yapıldı.

Devlet Su İşleri Misafir Hanesi’nde düzenlenen toplantı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantıya Vali Günay Özdemir Başkanlık etti.

Kars’ta hayvancılığın masaya yatırıldıdığı toplantının açılış konuşmasını İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün yaptı. Düzgün, “Türkiye’de olduğu gibi bütün dünyada tarım, vazgeçilmez bir sektördür. İlimiz nüfusunun yüzde 70’inin üzerinde bir kısmı bir şekilde bu sektörün bir tarafından tutup onunla iştigal etmektedir. Bu kadar çoğunlukla tarım iştigal eden, geçimini sağlayan ilimizde tarım sektörleri takdir edilmeli ki tüm sektörlerin önünde gelen bir sektördür. Bunun bilincinde olan bakanlığımızın ülkemizde son 10 yılda tarım sektörüne açmış olduğu ufka paralel olarak ilimizinde daha fazla faydalanması için tarım camiası olarak çalışmaktayız. İlimiz 500 binlerin üzerinde büyükbaş hayvan varlığı, 600 binlere ulaşmış küçükbaş hayvan varlığı yine hatırı sayılır arı kovanı, kanatlı kaz varlığı ile bölgesinde olduğu kadar ülkemiz genelinde de gelişmeleri takip eden bir şehir konumundadır” dedi.

Toplantıya katılan AK Parti Kars Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey, “Eti, sütü, yağı balı, kaşarı, gıdaları yani tarımsal gıdaları ve anlamda özellikle bütün Anadolu’ya hayvan sevkiyatının olduğu il anlamına gelir. Anadolu’da herkes güz ayları buradaki hayvanları nasıl alırız da götürürüz, besleriz ve para kazanırızın peşinde oldular. Bizde yaylarda, çayırlarda yayladığımız hayvanları maalesef şartlarımız uygun olmadığından dolayı besleyemeyip, kendimiz tam beslemeden üretemeden maalesef bölgemizden naklediyoruz. Bu anlamda önemsiyorum. İnşallah ümit ediyorum ki barajlarımızla, tarım alanındaki gelişmelerle yem bitkilerimizle bölgemizde yemi en ucuza getirecek hale geliriz. İnşallah lojistik Merkezim biteri belki bununla ilgili komşu ülkelerden daha ucuz yem getirerek maliyetimiz, düşürüp bu bölgede hayvanlarımızı beslemeyi, daha sonra bu bölgede besledikten sonra kesim yapmamızın yollarını ana hedefimiz bulmaktır” diye konuştu.

Milletvekili Ahmet Arslan, “Özellikle sayın valimizin himayelerinde bir yönergeye kavuşturulmuş olması, 4 başı mağrur bir şekilde bir yönerge ile nasıl çalışacağı, çalışmaları nasıl yürüteceği, bilgilerinin nasıl paylaşılacağının adının koyulması gerçekten bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Bende farklı bir bakış açısı getireyim, siz bir şeyler yapabilirsiniz, ancak paydaşlarınıza doğru anlatamazsanız faydalı olmaz. Paydaşlarınızın yaptıklarını eğer siz anlayamazsınız yaptığınız çalışmalarda verimli olmaz. Ve yine biz Kars’ta öteden beri söylüyoruz. Tarımda, gıdada, hayvancılıkta, eğer tarımda daha verimli, daha modern tarım yapamıyor iseniz bunun gereklerini yerine getiremiyorsanız zayıf kalırsınız. Gıdada bir kaliteyi, bir standardı yakalayamazsanız Kars kaşarınız istediğiniz kadar meşhur olsun süreklilik arz edecek şekilde belli kurumlara kaşarı satamazsınız. Hayvancılığı, eğer besi hayvancılığı da dahil, kesimhanede dahil, belli bir uygulamaya kavuşturmazsanız yine verimli olmaz. Biz milletvekilleri olarak ilimizin ihtiyaçlarını, insanlarımızın ihtiyaçlarını görmek adına koşturuyoruz. Ancak herhangi bir arkadaşımız, buradaki STK temsilcisi bir arkadaşımız veya ilçesinde ilçenin mülki idari amiri kaymakamlarımız sadece bir bakış açısıyla bir konuyu bize getirdiklerinde biz onu takip edip bir noktaya getirdiğimizde şöyle bir durum çıkıyor ortaya, farklı bakış açılarını bilmiyorsanız, bir yerin ihtiyacını görüyorken, başka bir yerin işini bozuyorsunuz. Başka bir yerin hedeflediği çalışmayı bozuyorsunuz. Halbuki bu konseyle tarafların hepsinin konuştuğu, tartıştığı birbirini anladığı ve ortak aklın sonucunu masaya koyduğu bir sonuç elde edeceğiz. Bize de o zaman ortak aklın sonucunu Ankara’da takip etmek, ortak aklın sonucunu sahada ilimize yansıtmak düşer ki sayın valim bu işten en çok biz milletvekilleri memnunuz” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Kars Valisi Günay Özdemir, Tarım Konseyinin önemi anlattı. Özdemir, tarım ve hayvancılığının önemine değindi. Tarım Konseyi toplantısı slayt gösterisi, dilek ve temennilerle sona erdi.

Toplantıya Vali Günay Özdemir, Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Çelik, Milletvekilleri Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey, Tarım İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, ilçe kaymakamları, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Merkez İlçe Başkanı Yusuf Kaya, STK’lar tarım ve hayvancılık sektörleri, kurum ve daire amirleri katıldı.

karsta-hayvancilik-konseyi-toplandi-(1).jpgkarsta-hayvancilik-konseyi-toplandi-(2).jpgkarsta-hayvancilik-konseyi-toplandi-(3).jpg

iha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler