Kars'ta işaret ve uyarı levhaları tahrip ediliyor

Kars'ta işaret ve uyarı levhaları tahrip ediliyor

Kars ve çevresine can suyu verecek olan Kars Barajının suları altında kaldığı için taşınarak yeni yerlerde kurulan köylerin yollarındaki işaret ve uyarı levhaları duyarsız bazı vatandaşlar tarafından tahrip ediliyor.

Tacettin DURMUŞ KARS MANŞET

Barajın inşa edilmesi nedeniyle sular altında kalan Boğazköy ve Çamçavuş köyleri yeni yerleşim alanlarına taşındı. İncesu Köyü ile birlikte kara yolu ağıda da değiştirildi. Bu nedenle her 3 köyün Kars il merkezi, Ardahan ve diğer Doğu’daki ilçeler ile olan bağlantı yollarının değişmesine neden oldu.

18. Temmuz 2018 tarihinde su tutmaya başlayan Kars Barajı Göl alanında kalan köylere ait deplase yolu, bitümlü sathi kaplaması (BSK) ve gerekli yerlere koruyucu çelik emniyet bariyerleri ile birlikte yol kenarlarındaki işaret ve uyarı levhaları DSİ 24. Bölge Müdürlüğü ile Kars İl Özel İdaresi tarafından yapıldı. Toplamda 12 kilometrelik deplase yolu, asfalt kaplaması, gerekli görülen yerlere 1500 metre koruyucu çelik emniyet bariyerleri de yapıldı. Fakat yolun ulaşıma açılmasının üzerinden bir yıl geçmeden yol kenarların bulunun özellikle kış aylarında sürücülerin yol güvenliğini sağlayan işaret levhalarının birçoğu duyarsız bazı vatandaşlar tarafından tahrip edilmiş durumda ve yerlerde sürükleniyor.

Kars’ın Susuz İlçesine bağlı Aynalı, Alçılı, Ortalar, Kayadibi, Çamurlu, İncesu, Çamçavuş ile Kars Merkez Boğazköy köyünün Kars İl Merkezine ve birbirleriyle olan yollar ile birlikte yolun başlangıcı Merkeze bağlı Çakmak Köyünden başlamakta ve Susuz İlçesine bağlı İncesu Köyünde son bulmakta olan ulaşımı sağlamakta olan yol kenarlarında bulunan işaret levhaları yoldan geçenleri hayrete düşürüyor. Yoldan geçenler tahrip edilmiş levhaların birçoğunun direklerinin kırıldığını, eğildiğini ve bu nedenle kullanılamaz durumda olduğunu görüyor.

Öte yandan yüksek kesimlerinde bulunan karların erimesi ile coşan Kars Çayı, su tutmaya başlayan Kars Barajını her geçen dakika doldurmaya devam ediyor. Depolanacak 182,07 milyon m³ su ile Kars ovasında 260 bin, Digor ovasında 215 bin da olmak üzere toplamda 475 bin 780 da sahanın cazibeli borulu sistem sulama şebekesi ile sulanmasını sağlanacak olan Kars Barajı göl alanını, çevrede bulunan köylerinden taşınmasına neden olmuştu. Tüm bu nedenlerle çevrede bulunan yollardaki işaret ve uyarı levhalarının varlığının önemi de bir o kadar hassasiyet gerektiriyor.

karsta-isaret-ve-uyari-levhalari-tahrip-ediliyor-(1).jpgkarsta-isaret-ve-uyari-levhalari-tahrip-ediliyor-(2).jpgkarsta-isaret-ve-uyari-levhalari-tahrip-ediliyor-(3).jpgkarsta-isaret-ve-uyari-levhalari-tahrip-ediliyor-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler