Kars'ta kadın sürücülerin sayısı artıyor

Kars'ta kadın sürücülerin sayısı artıyor

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, Kars’ta kadın sürücü adaylarının sayısının her geçen gün arttığını ve kadınların trafikte daha dikkatli olduklarını söyledi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars’ta kadınlar ehliyet almak için sürücü kurslarına akın ediyor. Yılda ortalama 400-500 kadın ehliyet almak için başvuru yapıyor. Kadın sürücü adayları erkek sürücülerden isteklerinin de olduğunu belirten Başkan Ceyhan, “O da trafikte biraz sabırlı olmalarını istiyorlar.” dedi.

Emniyet kemeri, araç sollama gibi birçok konuda uygulamalı eğitim alan kadınların oldukça dikkatli ve titiz olduklarını ifade eden Başkan Ceyhan, “Bayan sürücü adaylarının sayısının son yıllarda artış gösterdiğini de vurgulayan Ceyhan, “Eskiden kadınların sürücülük yapamayacağı, kadınların trafikte sorun olacağı düşüncesi ve endişesi varken son yıllarda ise bu yavaş yavaş yıkıldığı gibi ayrıca kadınların trafiğe pozitif katkılarının olduğu gerçeği de ortaya çıktı. O saygı, paylaşımcı ve hoşgörülü davranışlarını başkaları tarafından da örnek alındığı düşüncesindeyim ve iddia ediyorum. Kadın sürücülerin sayısının artması aynı zamanda bayanların evdeki, işyerindeki ve toplumsal yaşamdaki görevinin de artmasıyla paralel oluşuyor. Kadınlar artık birçok işte çalıştıkları için görevleri var ve işlerine zamanında yetişebilmeleri için sürücü ehliyetine ihtiyaçları oluyor. Ulaşım sorunu da gündeme geldiği için araba ihtiyacı oluyor ve böylelikle kadınlarda trafikte yer almak istiyorlar. Ulaşım sorunu ve sorumluluk arttıkça kadınlarında trafikte ve araç kullanmadaki sayısı artıyor.” ifadelerini kullandı.

Kadınların erkeklere nazaran daha dikkatli olduklarını da hatırlatan Ceyhan, “Kadınların çok dikkatli olduğu birinci husus; Kadınlar bencil bir anlayışa sahip değiller. ‘Ben önce geçeyim’ anlayışı değil, kadınlar ‘Sağlıklı geçeyim, güvenli geçeyim’ düşüncesindeler. Maalesef hepsinde değil ama erkeklerin çoğunda ise ‘Ben daha iyi araba kullanırım, ben daha önce geçeyim’ düşüncesi ağır basıyor. Tabi ki önemli olan daha iyi araba kullanmayı bilmek değil, daha çok kurallara uymayı bilmek daha önemlidir. Kurallara da uyarken başkasını da anlayışla karşılamak, hoşgörülü ve sabırlı davranmak daha önemlidir. Bu erkeklerimizde biraz daha az.” diye konuştu.

Sürücü adaylarının sınavda nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda da bilgi veren Başkan Ceyhan, “Öncelikle manevra yaparken yani dönerken hangi yöne dönüyorsanız onun sinyalini vereceksiniz. Daha sonra emniyet kemeri önemli unuttuğunuz zaman bu sınavda kalma nedeniniz, araba stop ettiği zaman bu da sınavda kalma nedenlerinizden biri bunlar kalkış hususlarında dikkat edeceğiniz noktalar. Manevra yaparken sinyal verdiğiniz taraftan dikiz aynalarından önce araba kontrolleri yapılır araba varsa hızınızı düşürerek ‘dur’ sinyal devam ederek araba geçtikten sonra dikkatli bir şekilde ve kontrollü olarak geçersiniz araba da yoksa yine hızı düşürerek yine rahat bir şekilde manevranızı yaparsınız. Daha sonra park veya dakikalık durma zamanlarında yolun sağında durmanız gerekir ve sinyal lambalarını yakarak kaldırıma yaklaşık 50 santimlik bir arayla yanaşıp durmanız gerekir aksi taktirde bu da kalmanız için bir husustur. Ülkede son zamanda kadınların şiddete uğraması bu konuyu öne çıkardı. Dolayısıyla kadınlar toplumsal yaşamımızda daha önemli bir yer kaplamış durumlardalar. Ancak bunu paylaşmak istemeyen kesimlerde gaddarca davranıyorlar. Yolu yarın bir gün birçok kesimle yolu paylaşacaksınız. Sarhoşlarla paylaşacaksınız, daha sonra kuralları bilmeyen sürücülerle karşılaşacaksınız. Burada dikkat edeceğiniz birkaç husus konusunda bilgi vereceğim size. Birincisi en çok dikkat etmeniz gereken bir yer kavşaklar ve sinyal ışıklarıdır. Özellikle kalkış ve duruşlar da bayanların biraz daha pasif olduğu konusuyla ilgili bunu söylüyorum, arkadaki sürücülerin de çok sabırsız olduğundan dolayı bunları söylüyorum. Arkadaki kişi korna çaldığı zaman kadın arkadaş da etkileniyor ve kalkışta zorlanıyor. Sizin dikkat edeceğiniz şey asla etkilenmemektir. İkincisi yolun sağını kullandığınız sürece en acemi sürücü de olsanız hiç sorun yok. Çünkü yolun sağı yavaş gitmek anlamına ayrılmıştır. Hızlı gitmek isteyenlerse soldan geçer o onun bileceği iştir. Bir sonra ki hususta başka birisinin yönlendirmesiyle korna basıp hızlan demesiyle, korna çalıp ‘dur’ demesiyle bundan asla etkilenmemesi lazım. Önemli olan sizin trafik kurallarına uyarak, trafiği güvenli bir şekilde kullanmalarınızdır. Ama hepsinden önemlisi kadın olarak sizin dikkat etmesi gereken husus arabamızdan çok, kendimizden çok, kurallara inanmamız lazım. Kavşaklara yaklaşırken hızımızı azaltacağız. Bir sonra ki hususta; dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin yaya karşıdan karşıya geçtiğinde ışık bile yanmış olsa yaya ayağını yola atmışsa yol hakkı yayanındır. Bakın kırmızı ışık yanıyor ama buna rağmen yol önceliğini insanlara veriyoruz. Ancak yeşil ışık yandığı zaman bir yayanın geçtiğini gördüğünüz zaman mutlaka yavaşlayın ve mutlaka yolu ona verin. Çünkü o dönemeyebilir, kayabilir bütün bu hususları göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekir. Bir şey daha söyleyeyim trafikte en önemli şey hoş görüdür, paylaşımdır.” şeklinde konuştu.

karsta-kadin-suruculerin-sayisi-artiyor-(3).jpgkarsta-kadin-suruculerin-sayisi-artiyor-(2).jpgkarsta-kadin-suruculerin-sayisi-artiyor-(1).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler