Kars’ta Kar Yağdı Kaz Kesimi Başladı

Kars’ta Kar Yağdı Kaz Kesimi Başladı

Kars'ta kış mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşlar yetiştirdikleri ve ekonomik kazanç sağladıkları kazları kesmeye başladılar. Kar yedikten sonra kesilen kazlar çeşitli merhalelerden geçerek, a’dan z’ye değerlendiriliyor.

Bölgenin simgesi haline gelen, adına festivaller düzenlenen, filmler çekilen Kaz eti, Karslılar için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında sofraları süsleyen kaz eti önemli bir besin kaynağı olarak yer alıyor.

Kars’ın en önemli gelir kaynaklarında olan kazların kesimine kar yedikleri için başlandı. Kar yiyen kazın etinin daha lezzetli olduğuna inanılan kazların kesimden sonraki ilk aşaması da kar suyuyla yapılıyor. Kar yiyip, kar suyuyla yıkanan kazların temizlenme ve ayıklanma işlemleri de oldukça meşakkatli. Sırasıyla tüyleri yolunuyor, kanatları ve bacakları ayrılıyor. Kazın ciğeri dahil kanadı ve tüyü de çok kıymetli olduğu için bu işleler büyük bir özenle yürütülüyor. Kazın sadece kesimi erkeklere düşüyor diğer bütün işlemler ise kadınların hünerli ellerinden geçiyor. Temizlenen kazlar üst üstte konulup bir gün süreyle dinlendiriliyor. Bir gün dinlenen kaz eti daha sonra tuzlanıp kuruması için bekletiliyor ve dolaplardan sofralara gelinceye kadar uzun bir yoldan geçiyor.

Bölgede hemen hemen her tarafta bu mevsimde kaz kesimlerine rastlamak mümkün. Bu noktada biz de bu işlemlerin yapıldığı bir işletmede kazın geçtiği bu zorlu merhaleleri sizler için görüntüledik. Neredeyse hiçbir bölgesinin çöpe gitmediği 173 tane kaz, kesimleri ardından bu işletmede satışa sunuluncaya dek en az bakımları kadar zorlu bir uğraştan geçiyor.

Kazın hemen hemen her bir noktasının değerlendirildiğini kaydeden işletmeciler, kazın kafasından, ayağına, kalbinden ciğerine kadar çok faydalı bir lezzet olduğuna dikkat çektiler.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler