Kars'ta Kaya Sansarı Objektiflere Böyle Yakalandı

Kars'ta Kaya Sansarı Objektiflere Böyle Yakalandı

Kars'ta bir ikametin çatısına yuva yapan bir çift Kaya Sansarının birisi ağaca tırmanırken fotoğraflandı.

 

Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları milli Parkı’nda yaşamlarını sürdüren kaya sansarlarından bir çiftin Kars kent merkezinde Küçük Kazımbey Caddesi Necmettin Aksu'ya ait ikametin çatısını mesken tuttuğu belirlendi. Sansarlardan birisi Atatürk Caddesi üzerinde ağaca tırmanırken Foto Samet tarafından fotoğraflandı.

 Foto Samet’in 5 saatlik bekleme sonucu çekebildiği fotoğraf ilk önce bir ayı yavrusuna benzetildi ve KuzeyDoğa Derneği’ne haber verildi.

 

 Bunun üzerine KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban bölgeye giderek araştırma yaptı. Fotoğraf incelendiğinde bunun bir ayı yavrusu olmadığı, kaya sansarı olduğu ve bugüne kadar ilk defa Sarıkamış Alah-u Ekber Dağları Milli Parkı’nda tespit edildiğini belirledi.

 

  

 

 İnsanlara, özellikle de çocuklara  kesinlikle zarar vermediğinin bilindiğini söyleyen Çoban, kaya sansarının kent merkezinde yuva yapmasının muhtemelen buradaki besin kaynaklarından biri küçük kemirgenler ve insanların çevreye bıraktıkları çöplerden yararlanmak için olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

 

  

 

 Ev sahibiyle de görüştüklerini ve şimdiye kadar kimseye zarar vermediklerinin belirlendiğini de ifade eden çoban, “Bu tür hayvanlar şehir içinde de bulunabiliyor. Şu anda biz zaten onların yaşam alanına girmiş durumdayız. Özellikle yerleşim yerleri yapılırken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Kimseye zarar vermediği gibi kendi olağan çabasıyla burada yaşamını sürdürüyor. Biz sadece ona karışmayarak o yaşamı sürdürmesini sağlayabiliriz. Zaten insanı gördüğü zaman kaçan bir hayvan ve gündüz çok hareket etmeyen bir canlı. Bunlar genellikle geceleri çalışmaya başlarlar. Beslenmek için geceleri dışarı çıkıyorlar. Burada da dikkat ederseniz fotoğrafçı arkadaş gece çekmiş bu fotoğrafı. Ağaca tırmanırken yakalamış. Doğal habitatında ağaçlara tırmanabiliyorlar. Genelde yuvalarını kaya oyuklarına, kayaların aralarına yapıyorlar. Burada da evin çatısının bir kısmından girip orada kendisine yuva yapmış. Özellikle şehre adapte olmuş bir hayvanın nasıl beslendiğini anlamamız için bunları şehirde araştırmamız gerekiyor. Şu anda burada iki birey yani bir çift bulunuyor. Biz hayvanı görmedik ama bu gece gelip hayvanı izleyebiliriz. Nasıl hareket ettiğini, neyle beslendiğini daha iyi tespit etmeye çalışacağız.” dedi.

 

  

 

 Kaya sansarlarının genel sayıları konusunda bilimsel bir veri ellerinde bulunmadığını kaydeden çoban, “Genel sayıları konusunda Türkiye’de bir şey söylemek oldukça zor. Çünkü bunlar üzerinde bilimsel bir araştırma yapılmamış. Kaya sansarının bizim bildiğimiz tek yaşam alanı Sarıkamış milli Parkı’dır. Bunu da Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz çalışmada ortaya çıkardık. Bu çalışmada halen devam ediyor.” diye konuştu.

 

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler