Kars'ta Ketencik Tarımı ile ilgili demonstrasyon yapıldı

Kars'ta Ketencik Tarımı ile ilgili demonstrasyon yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, 'Ketencik bitkisinin, eski bir kültür bitkisi ve Türkiye'de marjinal tarım alanlarını değerlendirebilecek alternatif bir yağ bitkisi olduğunu söyledi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Düzgün, Ketenciğin yağ elde etmek amacıyla tarih öncesinden beri ekimi yapıldığını, Ketencik yağının tıpkı keten yağı gibi yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitlerine sahip yağ olduğunu belirtti.

Düzgün, Ketencik'in kötü koşullara adaptasyon bakımından üstün performanslı ve bitki besin elementi isteği bakımından kanaatkâr bir bitki olduğunu ve ayrıca, yabancı ot rekabetinin iyi olması nedeniyle kimyasal ilaç kullanımına gereksinim duymaması ketenciğin çevre dostu yetiştirme sistemlerine uygun karakterde bitkiler arasında yer almasını sağladığını söyledi.

Kars'ın hayvancılığındaki kaba yem ve beslenme eksikliğinde açığı, yüksek ot kalitesi karşılayacak buna ilaveten, ham protein miktarının çok yüksek olması sebebi bakımından hayvan beslenmesinde hem besi hayvanlarında hem de süt sığırcılığında yüksek oranda ürün artışı sağlayacağını belirten Düzgün, "Bu amaçla; Akyaka İlçesi Geçit Köyünde ekim yapan bir üreticimize Müdürlük olarak teknik destek sağladık. Ürünün çıkışları ve biçimi ile ilgili olarak tüm aşamaları takip edilecek olup sonuçların değerlendirmesi ile ekilecek alan miktarını önümüzdeki yıllarda daha da artması için yayım çalışmaları yapacağız." dedi.

karsta-ketencik-tarimi-ile-ilgili-demonstrasyon-yapildi-(1).jpegkarsta-ketencik-tarimi-ile-ilgili-demonstrasyon-yapildi-(3).jpegkarsta-ketencik-tarimi-ile-ilgili-demonstrasyon-yapildi-(1).jpgkarsta-ketencik-tarimi-ile-ilgili-demonstrasyon-yapildi-(2).jpegkarsta-ketencik-tarimi-ile-ilgili-demonstrasyon-yapildi-(2).jpgkarsta-ketencik-tarimi-ile-ilgili-demonstrasyon-yapildi-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler