Kars'ta Kutlu Doğum Hazırlığı

Kars'ta Kutlu Doğum Hazırlığı

Kars İl Müftülüğü, her yıl 14 – 20 Nisan tarihleri arsında kutlanan Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini bu yıl alışılmışın dışında ve daha zengin programlarla kutlamak için şimdiden harekete geçti.

 

Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, Öğretmenevinde düzenlediği yemekli toplantıda, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kars’ta ki din işleri ile uğraşan derneklerin temsilcileri, esnaflar, gazeteciler ve bazı vatandaşlar ile bir araya geldi.

Kars Valisi Eyüp Tepe, Belediye Başkan Vekili Yargıç Harmankaya, İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hidayet Metin Erdoğan, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış’ında katıldığı toplantıda toplantıya katılan herkese Kutlu Doğum Haftasının daha farklı kutlanması için düşünce ve önerleri soruldu.

İl Müftüsü Genç, Dünyada ve Türkiye’de 25 yıldan beridir çeşitli etkinliklerle kutlanan Kutlu Doğum Haftasında bu yıl Hazreti Muhammet (S.A.S)’in daha iyi anlaşılması, tanınması, bilinmesi, yaşanması ve ahlakının kavranmasını amaçladıklarını söyledi.

ALLAH, HZ. PEYGAMBERİ BİZLER İÇİN EN GÜZEL ÖRNEK OLARAK GÖNDERMİŞTİR

Hz. Peygamber (S.A.S)’in Kutlu Doğum Haftasının sadece Diyanet İşleri Bakanlığı ukdesinde müftülükler marifetiyle değil de Kars’ta ki bütün birimlerin, bütün insanların, inanların bir arada onu anlayıp kavraması açısından birlikte kutlamasının önemine değinen Genç, Allah’ın Hz. Peygamber’i bizler için en güzel örnek insan olarak dünyaya gönderdiğini kaydetti.

‘’Allahın resulü sizin için en güzel örnektir.’’ ayetini de hatırlatan Genç, Kars’ta 14- 20 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kutlu Doğum Haftası etkinlik programını da açıkladı. Toplantıya katılanların görüş ve önerilerini de soran Genç, etkinli programını şu şekilde açıkladı:

ANA TEMA PEYGAMBERİN ‘ÖRNEK AHLAKI VE İNSANLIK ONURU’ OLACAK

“Kutlu Doğum Haftası’nda bu yıl Kars’ta bir çeşni olsun diye Belediyemizin desteği ile ‘Bilal – i Habeşi’ adlı tiyatro oyununu sahneleyeceğiz. Tiyatro Balans tarafından sahnelenecek oyun, 16 Nisan 2013 tarihinde Kars Halk Eğitim Merkezi’nde 13.30’da öğrenciler, 19.30’da da yetişkinler için sahneye konulacak. 22 Nisan da ise Nasrullah Hacı Müftüoğlu Hocamız bir konferans verecek. Milli Eğitim Müdürlüğümüz de, okullarımızda ‘Peygamberden bizlere mektup, bizden Peygambere mektup’ gibi çeşitli kompozisyon yarışmaları düzenleyecek. Bu yıl ayriyeten kutlama programının temel konusu Hz. peygamber (S.A.S)’in örnek ahlakı ve insanlık onurudur. Yani bugün insanlığın yaşadığı bu dramın temelinde yatan problem Allahın Resulü’nün ahlakını, Müslümanlar olarak kavrayıp taşıyamamak ve kardeşliği paylaşamamaktır. İnsanlık onurunun ve haysiyetinin korunması için İslam’ın emirlerini yeterli şekilde tanıyamama, bilememe, yaşayamama ve cemiyetimizde de yaşatamamaktan kaynaklandığını ve bunun da prensip olarak görüldüğü için bu yıl Başkanlığımız tarafından ‘insanlık onuru’ konu olarak alınmıştır. Sizde takdir edersiniz ki bugün hakikaten insanlık onurunu zedeleyen gerek İslam âleminde, gerekse dünyada birçok hadiseler meydana gelmektedir. Bu da gösteriyor ki insanlık artık Hz. Peygamber’e ve O’nun ahlakına susamış durumdadır. İşte biz Müslümanlara düşen görev de hiç olmazsa kendi Peygamberimizi O’nun ümmeti olarak yaşama şerefine nail olacak şekilde örnek edinerek, insanlık onurunu yakınımızdan, komşumuzdan değil eşimizden ve işyerimizden ve komşumuza varıncaya kadar yaşatabilmektir.

BİZ ÇALIYORUZ, BİZ OYNUYORUZ

Daha sonra söz alan Kars Valisi Eyüp Tepe, özel gün ve haftaların alışılageldiği gibi bir önceki yılın aynısı şeklinde icra edilmesinden dert yandı. Çok kolay tüketen bir toplum olduğumuza dikkat çeken Vali Tepe, 25 yıldan beridir kutlanan haftanın daha zengin programlarla kutlanmasını gerektiğini belirterek Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çok önemli olduğunu kaydetti. Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde daha farklı neler yapılabilir diye herkesin görüşlerine başvuran Müftü Genç’te teşekkür eden Vali Tepe: “Bu haftayı STK’larla, esnafımızla, vatandaşımızla iç içe herkesin işin içine müdahil olması ile daha rutin dışı, daha özgün, belki Kars’a özel bir şeyler yapabilir miyiz çabası içinde kutlamalıyız. Doğrusu ben çok anlamlı buluyorum. Çünkü bizler hepinizin bildiği gibi bu tip programları maalesef belli bir aşamadan sonra rutine bindiriyoruz. Geçen seneki ile bu seneki arasında herhangi bir fark olmaksızın aynı şeylerin mükerrer şekilde kutluyoruz. Bayramlarımızı bile belli bir rutine sokuyoruz. Sivil toplumu, vatandaşı işin içine müdahil hale getiremediğimiz için, taşın altına ellerini sokturamadığımız için hep biz çalıyoruz biz oynuyoruz. Bu bizim maalesef bir eksiğimizdir. Kars’a özel konuşmuyorum tabi ki genel manada söylüyorum. Bu teşhisin yapılması çok anlamlıdır. Doğru bir teşhis yapılmış. Ve bu teşhisten sonra sıra tedaviye geldiği için doğrusu bizim konuşmamızdan ziyade, sizin konuşmanız önemsendiği için bu gün bir aradayız. Karsımızın, Karslımızın daha anlamlı ve daha kendinden bir kutlu doğum haftası kutlaması için sizlerin önerilerini bu manada almak ve bunlar dışında, imkânlar nispetinde en azından bir kısmını bu sene kullanabilmek için bu gün bir aradayız. Umarın bu yemek bu toplantı hayırlara vesile olur. Güzel, anlamlı Kars’a yakışır, peygamber efendimize yakışır bir kutlu doğum haftasını beraberce eda ederiz.” dedi.

BU COŞKUYA HERKESİN KATKI SUNMASI GEREK

Kars Emniyet Müdürü Ercan Çakmak Kutlu Doğum Haftası kutlama etkinliklerine her kesin coşku içerinse katkı sunması gerektiğine dikkat çekerek: “Kâinatın efendisi ile ilgili bir konu olduğu zaman mutlak bir suretle içimizde bir coşku oluyor. Dört elle sarılmamız lazım ve bunun için bütün işleri bırakmamız lazım. Çocuğumuzun doğum gününde pasta ve başka şeyler yapıyoruz. Peygamber Efendimizle ilgili bu konuda herkesin müftülüğü yalnız bırakmaması veya bir çaba sarf etmesi lazımdır. Yâda; benim yapabileceğinim bir iş var mı, benden ne bekliyorsunuz? Diye sorması lazım. Peygamber Efendimiz için ben ne yapabilirim? Bunun heyecanı olması lazımdır. Çünkü herkes Peygamber Efendimizden şefaat bekliyor. O’na nail olabilmek için de bizim bu işe gönül vermemiz lazımdır. Bunun için hocama ben teşekkür ediyorum bu kadar katılımı sağladığı için. Bu katılımdan çok güzel şeyler çıkacağına ümitliyim. İnşallah bu toplantıda güzel bir istişare olur.” Diye konuştu.

MÜFTÜLÜMÜZÜN BU ETKİNLİKLERİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE YAPMASINI ARZU EDİYORUZ

Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hidayet Metin Erdoğan: da “Müftülüğümüzün önderliğine Çok önemli bir etkinlik olacak Biz kurum olarak Peygamber Efendimizin bu kutlu doğumunda üzerimize düşen, valilik veya müftülüğümüz tarafından bizlerden talep edilen herhangi birşey olursa seve seve yapmaya hazırız. Tabi daha toplumsallaşması gereken bir etkinliktir. Dolayısıyla bu son kitlemizden mevcut örencilerimiz var. Müftülümüzün bu etkinlikleri üniversite öğrencilerini kapsayacak şekilde yapmasını arzu ediyoruz.”dedi.

HEPİMİZİN ORTAK NOKTASI EFENDİMİZ (S.A.S)’DİR

Kars Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış ise herkesin ortak noktasının efendimiz (S.A.S) olduğuna vurgu yaparak etkinlikler kapsamında Efendimiz (S.A.S)’e mektup yazılabileceğini söyledi. Kendisinin de böyle bir yarışmaya girerek 27. olduğunu da belirten Alkış: “Hatta çocukları kıskandım. Bir defasında bende katıldım. 2 hafta Efendimize mektup yazmak için uğraştım. Öyle bir heyecan oldu ki san ki ben peygamberimizle çok samimiymişim, onunla görüşen birisiymişim gibi ona mektup yazıyorum. Gerçekten çok hoş bir duygu beni sardı. Daha sonra geçen sene böyle bir toplantıda dedim ki; “Peygamberimiz bizim mektuplarımıza cevap yazsa” Bazı arkadaşlar dediler ki; ‘’Olmaz Peygamberimiz adına biz nasıl yazacağız.’Aslında peygamberimizin mektupları var. Onun hadisi şerifleri mektuptur. Bundan bir özet A /4’ü geçmeyecek şekilde olabilir. Mesela müftülüğümüzün organizasyonunda milli eğitim olarak bizde yardımcı oluruz. Öğrencilerimize uygun fiyatlarda yazı sahihi dağıtarak bu yazı sahihinden Peygamberimizden günümüze bir mektup çıkartacak olsaydınız nasıl birşey çıkarttırdınız diye belki ortaöğretim ve üniversite öğrencileri arasında böyle bir yarışma düzenleyip 20 Nisan’a yetiştirebilir diye düşünüyorum. Şöyle yine bir kategori olabilir diye düşünüyorum. Efendimizi tanımayan bir kimseye bir sayfada onu tanıtmanız gerekseydi onu nasıl tanıtırdınız gibi bir yarışma olabilir.” Diye konuştu.

BİNLERCE BROŞÜR BASTIRACAK

Kars Belediye Başkan vekili Yargıç Harmankaya ise Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine haftanın anlam ve önemini anlatacak binlerce broşür bastırarak destek vereceğini belirtti. Harmankaya: “Biz belediye olarak bir tiyatro gösterimi için destek verdik. Bunun haricinde yine ne yapmamız gerekiyorsa Belediye olarak tüm desteğimizi müftülük adına devam ediyor.” dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler