Kars’ta Mevsime Göre Bakım, Araçta Yakıt Tasarrufu Sağlıyor

Kars’ta Mevsime Göre Bakım, Araçta Yakıt Tasarrufu Sağlıyor

Kars’ta ki oto tamirci ustaları ''İklim ve çevre şartlarına uygun lastik seçimi ve mevsime göre motor yağı kullanılması, araçlarda önemli yakıt tasarrufu sağlamaktadır'' dediler.

Ercüment DAŞDELEN / Kars Manşet

Oto tamirci ustaları, araçların periyodik bakım ve ayarlarının zamanında yaptırılması gerektiğini, aksi takdirde mekanik sistemlerin hemen hemen hepsinin yakıt tüketimini arttıracağını söylediler. 

Yağ filtresi değişiminin zamanında yapılmaması, verimsiz motor performansı, yüksek yakıt tüketimi ve motorun önemli oranda zarar görmesi gibi sonuçlara yol açacağına dikkati çeken oto tamir ustaları, şöyle konuştu: ''Bakımı iyi yapılmayan araçta yakıt tüketimi yüzde 15 oranında artar, sera gazı yayım oranı çok daha yüksek olur. İklim ve çevre şartlarına uygun lastik seçimi ve mevsime göre motor yağı kullanılması araçlarda önemli yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Kış aylarında lastiklerin özel bakıma ihtiyacı vardır. Yetersiz yakıt ve hava karışımıyla çalışan motorda performans düşer, yakıt tüketimi fazlalaşır. Havası az lastikler de yakıt tüketimini yüzde 10-15 arttırır. Lastiklerin havasının kullanım kılavuzunda önerilen ayarda olmasına dikkat edilmelidir.'' 

ARAÇLARDA YAKIT TASARRUFU

Ustalar, araçlarda yakıt tasarrufu elde edebilmek için alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: 

-Yakıt tüketimi ve egzozdan atılan kirletici miktarını minimize etmek için aracın hızı saatte 35-95 kilometre arasında olmalıdır. Bu süratin üzerindeki hızda yakıt tüketimi yüzde 15 artmaktadır. 

-Uzun beklemelerde aracın motoru durdurulmalıdır. 

-Araçta yakıt sarfiyatının yanı sıra fren duruşu mesafesini de artıracağından kapasitenin üzerinde yük konulmamalıdır. 

-Aracın kilometresi arttıkça ve yaşı büyüdükçe yakıt miktarı da artacaktır. 

-Seyir halindeki aracın camlarının kapalı olması ya da hava değişimini sağlayacak kadar açık kalması önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlar. 

-Araçlarda klima ve rüzgarlık gibi parçalar yakıtta fazla tüketime neden olduğundan gerekli aksesuar ve parçalar dışındakiler tercih edilmemelidir. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler