Kars'ta Mobese'den Kaçış Yok!

Kars'ta Mobese'den Kaçış Yok!

Kars İl Özel İdaresi tarafından Kars İl Emniyet Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere satın alınan Seyyar Mobese Aracı hizmete sokuldu.

Kars'ta Mobese'den Kaçış Yok!

Kars İl Özel İdaresi tarafından Kars İl Emniyet Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere satın alınan Seyyar Mobese Aracı hizmete sokuldu. Toplumsal olayları ve plaka tanıma sisteminin birleştirilerek tek bir araçta kullanılmak üzere donatılan Seyyar Mobese Aracı İl Özel İdaresi’nde basına tanıtıldı.

İlk olarak Sarıkamış Şehitlerini anma etkinliklerinde kullanılacak olan araçta 3 adet kamera sistemi mevcut. Araç hakkında bilgi veren Bilişim Sistemleri Sorumlusu Kadir Soylu, “Şuanda ki kameramız romon kamera. bir tarafta lazer bir tarafta kameralıktan oluşuyor. Gece görüşü için ve gündüz görüntü almak için 360 derece dönerek kontrol sağlıyor. Bütün güzergahta 2 metre yukarı kalkarak uzak mesafeleri rahat alabilmek için hareket ettirebiliyorsunuz. İstediğimiz alanda, istediğimiz noktada odaklanmayı sağlamak için odaklanma yapabiliyoruz. Kamerayla onun haricinde ki kısımda sistem 7/24 çalışmaya uygun olarak kuruldu. Darbeye dayanıklı, patlamaya dayanıklı, boya gibi darbelere karşı da kendi sileceği mevcut. O silecek üzerinden çalışıyor. Türkiye’de mobil araç kavramı üzerinde çalışan sistemlerde plaka tanıma sistemi mevcut. Bu plaka tanıma sistemimiz yolda giderken yolun sağ şeridinde, sol şeridinde ve kendi şeridindeki tüm alanları tarayıp çalıntı, hacizli, yakalama kararı çıkan bütün plakaların sorgulamasını yapıp sisteme otomatik olarak kaydetmektedir.” dedi.

Boylu ayrıca, aracın alarm ürettiğini de belirterek, “7/24 tarama yaparak Ankara Emniyet Müdürlüğüne taradığımız plakaları iletebiliyoruz. Yine zoom yaparak  takipleri anlık olarak yapabiliyoruz. Bu tür izleme durumların da insanların özel hayatına girmemek için perdeleme sistemi var. Bu tür çekilmemesi gereken yerler varsa otomatik olarak kameranın kendisi perdeleyerek insanların özel hayatına müdahale etmemiş bulunuyoruz. İlimizdeki asayiş olaylarında, gösterilerde, Sarıkamış programlarında çok ciddi bir katılım var. Oradaki asayişin sağlanmasında, onun haricinde şehirlerin giriş ve çıkışlarında plaka tanıma sistemleri mevcut fakat mobil olarak da istediğimiz yerde, istediğimiz anda uygulama yapabileceğiz. Plaka tanıma sistemiyle iller arsımdaki uyuşturucu, kaçakçılık bu tür şeylerde mobil sistem kurarak hiç belli olmadan normal araç gidiyormuş gibi geçecek. Ama plaka sisteme düştüğü için otomatik olarak alarm sistemi devreye girecektir, ‘bu araç buradan geçti’ ibaresinde. Bu gibi durumlarda il emniyet müdürlüğüne otomatik bilgi aktarımı olacak. Bu sistem tam teşekküllü olarak sadece Kars ilin de var. Bu sayede emniyet daha az polisle güvenliği daha geniş çaplı sağlayabilecek. Veya ilçelerde herhangi bir sıkıntı olduğunda il emniyet müdürlüğü on-line olarak takip edebilecek.” şeklinde konuştu.

Kars İl Özel İdaresi Plan Proje İnşaat Yatırım Müdürü Gökan Fidan ise şunları söyşledi:

“2013 yılında gündemimize almış olduğumuz  mobil aracımızı 2014 yılında teslim almış bulunmaktayız. 2013 yılının sonuna doğru ARGE’si başlatılıp 2014 yılı içerisinde faaliyete geçirilen bir araçtır. Amacımız burada toplumsal olayları ve plaka tanıma sistemini birleştirerek tek bir araçta kullanmayı hedeflemek. Finansmanı tamamen özel idare kaynaklarıyla olmuştur. KDV dahil toplam 50.000 TL maliyeti olmuştur. Emniyet Müdürlüğüne bu hafta içi tamamen teslimini düşünüyoruz. Daha sonra Kadir beyin de dediği gibi Sarıkamış şehitleri yürüyüşün de kullanımı hedefleniyor.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler