Kars'ta Nevruz Hazırlıkları Başladı

Kars'ta Nevruz Hazırlıkları Başladı

Kars’ta Nevruz öncesi binbir itinayla hazırlanan semeni ve yemişler görücüye çıktı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Binlerce yıldır dünyanın birçok ülkesinde, Ülkemiz genelinde ve Kars’ta da yoğun geçen kış şartlarının ardından baharın gelişini kutlandığı Nevruz Bayramının hazırlıkları devam ediyor

‘Yeni Gün’ anlamına gelen Nevruz kutlamaları etkinlikleri nedeniyle Karslı vatandaşlar ve esnaf, günler öncesinden hazırlıklarını tamamladı. Haftalar önce semenlilerini eken Karslılar, hazırladıkları yemişler ve boyadıkları yumurtaları görücüye çıkarmaya başladı.

Çok kültürlülüğü, etnik zenginliği ile Semeni hediyesi ve Nevruz yemişlerinin ikramının önem kazandığı Kars’ta, bazı esnaf vatandaşlar da işyerlerini yeni güne hazırladı.

İlimiz esnaflarından Zeki Demiral da, dostlarına hediye etmek için günler öncesinden ektiği semenlileri işyerinde görücüye çıkardı. Hazırladığı Nevruz yemişlerini ve üzerine ‘Nevruz’unuz Mübarek’ yazan boyalı yumurta ve meyve sepetlerini ikram için vitrininde sergilemeye başladı.

Nevruz’un anlamının ‘ Yeni gün’ olduğunu ifade eden Zeki Demiral, “Nevruz Bayramında tabiat canlanır, yeşerir ve renklenir. Tıpkı evlerimizde yetiştirdiğimiz semeni ve boyadığımız yumurta gibi Nevruz Bayramının Türk Dünyası ve Oğuz soyunun büyük sevinci ve coşkusuyla kutladığı bayramdır. Nevruz, sevgi, barış, kardeşlik gibi tüm insanlık değerlerini içinde barındıran bir bayramdır. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde tüm Kars halkımızın ve ülkemizin Nevruz bayramını şimdinden kutlarım.” Dedi.

TÜRK HALK KÜLTÜRÜNDE SEMENİ (YAŞAM OTU)

Öte yandan; Türk halk kültüründe yaşam otu da denilen Semeni şu şekilde anlatılır: “(Semeni) Kosa Töreni'nin son gününde Semeni (Sem/Som) adı verilen bir tören yapılır. Som aynı zamanda Yula denilen ruhun koruyucusudur. Semeni bazı yörelerde aynı zamanda bir çeşit helva olup, pişirildikten sonra Nevruz gecesi bir kısmı suya bırakılır. Pişirilmesi ve toplu olarak yapılmasına çocuklu bir kadın önderlik eder. Kadınlar kazan başında şarkı söyleyip dans ederler. Ayrıca ölü törenlerinde de misafirlere dağıtılması, aslında yeniden dirilişle olan bağlantısını ortaya koymaktadır. Sümerlerdeki ölümsüzlük otu bu kavramla ilintilidir. Bir kaba konularak ıslatılan buğdayların yeşermesi sonucu oluşan ve etrafına kırmızı kurdele bağlanan bir demettir. Toprağın yeşermesinin sembolüdür. Samanu adlı muhallebi türü de bu çimlendirilen tahıllardan yapılır.”

NEVRUZ’DA YUMURTA BOYAMA GELENEĞİ

Bahar yumurtası, ilkbaharı kutlamak için verilen özel yumurtalardır. Yumurta kadim kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu adet sonradan Hrristiyanlar tarafından da benimsenmiştir.

Bir Hristiyanlık öncesi gelenek olan yumurta boyamak Hıristiyanlıktan sonra Paskalya bayramı ile de özleşmiştir. İlkbahar başlangıcında (21 Mart) Antik Mısır ve İran'da arkadaşlar birbirlerine canlanmanın sembolü olan boyalı yumurtalar verirlermiş. Sonradan, Hristiyanlığı kabul eden bazı pagan toplulukları sahip oldukları kültürel adetlerini Hristiyanlık ile bütünleştirmişler ve bu adet Isa'nın hayata geri geldiği gün olan Paskalya ile özdeşleştirilmiştir.

karsta-nevruz-hazirliklari-basladi-(1).jpgkarsta-nevruz-hazirliklari-basladi-(2).jpgkarsta-nevruz-hazirliklari-basladi-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler