Kars’ta özel bireyler özel günlerinde doyasıya eğlendi

Kars’ta özel bireyler özel günlerinde doyasıya eğlendi

Kars’ta Engelliler Haftası çeşitli etkinlikler ve özel programlarla coşku içerisinde kutlandı.

Tacettin DURMUŞ

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün himayelerinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde Özel Sporcular Federasyonu, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile Özel Sporcular Atletizm Turnuvası ve Masa Tenisi Turnuvası düzenlendi.

'Engelliler Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Özel Sporcular Kars İl Başkanlığı'nca Atletizm Pisti'nde düzenlenen etkinliğe katılan özel sporcular kıyasıya yarıştı. Ardından da Kars Polisevinde özel bireyler ve ailelerinin katılımıyla gala yemeği düzenlendi.

Polisevinde düzenlenen yemekte yapılan konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) Genel Başkanı Birol Aydın,  Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Doğan Yıldız, Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Ebru Alibeyoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Ömer Saltuk, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Asbaşkanı Metin Toraman ve DOLUNAY Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak ve diğer destek veren kurum temsilcilerine plaket ve teşekkür belgesi verildi.

Yemek sonrası Kafkas halk oyunları ekibi sahne alarak gösterilerini sundu. Gösteri sırasında özel bireylerin halk oyunları ekibine eşlik etmesi büyük coşku yaşanmasına neden oldu. Ekibe eşlik eden özel bireyler uzun süre doyasıya eğlendi.

Yemek öncesi Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) Genel Başkanı Birol Aydın, Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Ebru Alibeyoğlu ve DOLUNAY Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak birer konuşma yaparak duygularını dile getirdiler.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TÖSSFED) Genel Başkanı Birol Aydın yaptığı konuşmada solonu dolduran özel bireyler tarafından büyük alkış aldı. Devletin ve ilgili tüm kurumların, engelli bireylerin her zaman yanında olduğunu hatırlatan Birol Aydın’ın konuşması sırasında salonda duygulu anlar yaşandı.

Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu yaptığı konuşmada, engelliliğin sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmaktan ziyade sosyal boyutlarıyla da her birimizi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyan toplumsal bir konu olduğunu söyledi.

Devlet olarak ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da engellerin kaldırılması konusunda çalışmaların her geçen gün artarak devam etmekte olduğunu da söyleyen Doğu, “Bu dünya imtihan dünyasıdır. Kimi malı ile kimileri evlatları, kimileri fiziksel görünümü, ruhsal durumu, makamı, bulunduğu mevki ile imtihan olur. Önemli olan bu imtihanı sabır ve sükûnet içinde geçirebilmek, insan tabiatına uygun şekilde yaşamaktır.

Toplumların huzuru ve mutluluğu, tüm bireylerin doğuştan sahip oldukları haklarını kullanabilmeleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin sunulan imkânlardan yararlanabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleriyle mümkündür.

Engellilik durumu, sosyal durumu ne olursa olsun, toplum olarak birlik-beraberlik içerisinde birbirimize hoşgörüyle yaklaşarak, birbirimizi severek, sayarak toplumsal yaşantımızı sürdürmemiz gerekmektedir. Bu nedenle; toplumda bir farkındalık oluşması açısından Engelliler Haftası ve Engelliler Günü’nü önemsiyoruz. 

Biz gönüllü olmayı, gönüller arasında köprü kurmayı ve gönül almayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı hedeflemiş bir devletiz, bir milletiz. Özellikle milletle kaynaşma, milletin derdini dinleme, hemhal olma anlayışını da bütün kamu sektörü olarak özümsemiş durumdayız.

Hepimiz aynı toplumun birer parçayız. Hayatı paylaşıyoruz, aynı havayı teneffüs ediyoruz, engelleri birlikte aşıyoruz. Bizler devlet olarak, Valilik olarak her zaman engelli kardeşlerimizin yanındayız. Sizlerin sorunlarını kendi sorunumuz bilip ona göre tedbirler alıyoruz, hizmetler yapıyoruz. Bunu özellikle bilinmesini ifade etmek istiyorum.

Devlet olarak engellerin kaldırılması konusunda çalışmalarımız her geçen gün artarak devam etmektedir. Devletimiz, özellikle sosyal politikalar alanında çok önemli hizmetler gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda; devletimizce, engelli vatandaşlarımızın eşine, annesine, babasına, çocuğuna bakanlar dâhil olmak üzere Allah’a hamdolsun ki yeterli sayılabilecek miktarda nakdiödeme yapılmaktadır.

Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarınızdan bir tanesi özellikle imar ve yapılaşma konusudur. Bu vesile ile eski binalar gerekli tadilatlar yapılmak suretiyle, yeni binalar ise engelli vatandaşlarımızın kolayca erişimini sağlayacak şekilde yapılmaktadır. Belediyemizce de gerekli çalışmalar yapılarak yollar ve kaldırımlar uygun hale getirilmektedir.

Valiliğimizce de engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda; ilimizde ailelerinin yanında yaşayan engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarının arttırılmasına, yaşam standartlarının iyileştirilmesine, istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasına yönelik rehabilite edici ve aile-birey bütüncül yaklaşımıyla önümüzdeki birkaç ay içinde hizmete sunulacak olan ‘Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi’ni hayata geçirdik.

Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezimizde; engelli bireylerden ihtiyacı olanlara kişisel bakım hizmeti, sağlık servisi aracılığıyla sağlık kurumlarının hizmetlerine erişim sağlanacak ve tedavi süreci titizlikle takip edilecektir. İş ve uğrası atölyeleri aracılığıyla resim, müzik, el sanatları, yöresel ürün kursları, okuma- yazma kursu, Otizm Gelişim Kursu, EKPSS kursu gibi eğitimler verilecektir. Ayrıca; spor, sinema-tiyatro gibi kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirilecektir.”dedi.

6e279272-d75e-4e24-9b72-8ee5200361c6.jpg8d587c80-a09e-4837-b95b-fa9e43a1a1b1.jpg8faf9539-4f27-496c-8f34-007191606453.jpg36dbc838-729d-4fb3-aac1-8e68b50b457c.jpg46f77d96-673b-4700-831e-45c7314a227f.jpg92ca13b4-e739-4b82-8e0d-d8773fd295ff.jpg5010e446-88f3-43d6-9c47-9e91a5ae5ae4.jpg8065c4da-63bd-4147-afcc-a338a58dc114.jpga8ef25c0-147c-42ec-84c0-b68a778de68d.jpgb8608ee4-ae3c-40a4-883c-94a20aabfe8f.jpgfa788b47-5610-4b1c-9a11-711c6084d6a3.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler