Kars’ta Patates Sökümü Başladı

Kars’ta Patates Sökümü Başladı

Kars'ta sonbaharın gelmesiyle birlikte patates sökümleri hızlandı.

Çiftçiler, soğuklara yakalanmamak için yoğun bir çalışma içine girdiler. Tarım makinelerinin ağırlıklı kullanıldığı söküm işlemlerinde yer yer insan gücüne de ihtiyaç duyuluyor. İşçiler günlük 60 TL yevmiye ile çalıştırılırken, yetiştiriciler mazot, gübre ve işçilik masraflarının altından çıkabilmek için akla karayı seçtiklerini söylüyorlar.

Yetiştiricilerden Latif Boy ve Gökhan Okurlu, 60 dönüm tarlaya 13 ton patates ektiklerini ve şuanda da patateslerin sökümüne başladıklarını dile getirdiler. Geçtiğimiz günlerde erken yağan karın kendilerini büyük ölçüde korkuttuğunu fakat yeniden düzelen havayı fırsata çevirmek ve mahsullerini topraktan çıkarmak için var güçleriyle mücadele verdiklerini belirten patates ekicisi Boy ve Okurlu, beraberindeki işçilerle sabahtan akşama kadar yoğun mücadele veriyor.

Patates fiyatlarının ucuz oluşundan ve masrafların fazla oluşundan dert yanan patates üreticileri Latif Boy ve Gökhan Okurlu, “Artık bu zamanlar patateslerin söküm zamanıdır. Sapağı kurumuş, kırağı almış, olgunlaşmış artık toplama zamanı. Ektiğim bu alandan toplamda 100 ton patates bekliyorum. Elde edeceğim bu patatesi Kars ve çevre illerinde satacağım. Bağlantı kurduğum aile ve arkadaşlarım var, onlara satacağım ama toptan satmayacağım. Bağlantı kurduğum müşterilerimin yanında da kalanı da köylere götürüp satacağım. Şuan elde ettiğim organik beyaz patates ve çok zahmetini çektim. Hem ekiminde hem de sökümünde sıkıntılar yaşadım. Sökümünü traktörle yapmaktayım ancak toplama işinde insan gücünden yararlanmaktayım. Günlük kişi başı 60 TL yevmiye vermekteyim. Ben buraya 13 ton patates ektim ve 50 bin TL masraf ettim. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Ekiminde ve sökümünde traktör kullanıyorum, mazot fiyatları çok pahalı. Şuan mazotun litresini 4.50 liraya alıyorum. İşçilik, mazot, gübre derken masraflarımız artıyor. 2 bin 500 TL'ye araziyi kiraladım, bakalım masrafımızı kurtaracak mı merak ediyorum. 3 bin 500 liraya tohumluk patates aldım. İnşallah rahat ederiz." İfadelerini kullandılar.

kars’ta-patates-sokumu-basladi-(1).jpgkars’ta-patates-sokumu-basladi-(2).jpgkars’ta-patates-sokumu-basladi-(3).jpgkars’ta-patates-sokumu-basladi-(4).jpg

kha

Önceki ve Sonraki Haberler