Kars’ta şehitlik bakımsızlıktan harabeye döndü

Kars’ta şehitlik bakımsızlıktan harabeye döndü

Ermeni Taşnak çetecileri tarafından katledilen 178 Müslüman’ın toplu mezarının bulunduğu alan bakımsızlıktan harabeye döndü.

Volkan KARABAĞ KARS MANŞET 

Kars’ın Arpaçay İlçesine bağlı Küçük Çatma köyünde bulunan şehitlik içler acısı durumda bulunuyor.

Büyük Çatma köyünden Şubat 1920 yılında Ermeni kumandanı Baratof’un mezaliminden kaçarak Küçük Çatma köyüne sığınan çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan 178 kişi Ermeni Taşnak çetecileri tarafından bir samanlığa doldurularak katledilmiş. Şehit edilen 178 kişi anısına Küçük Çatma köylüleri tarafından bu alan mezarlığa dönüştürülmüş ve 16x7 metre büyüklüğündeki şehitlik alanı içerisine 9 adet şahide taşı ile 1 adet Hicri 1334 tarihli Osmanlıca yazılı bir kitabe konularak koruma altına alınmıştı. Aradan geçen zaman içerisinde her hangi bir önlem alınmayan şehitlik harabeye dönmüş durumda.

Küçük Çatma Köyü’nde 2010 yılında yapılan kazıda çıkan cesetler, Ermenilerin yaptığı acımazsız katliamları gözler önüne bir kez daha sererken, yapılan kazılarda giysi, elbise parçaları, düğme, kemer ve postalların yanı sıra, şehit edilenlerin kemikleri ve çok sayıda kafatası ortaya çıkarılmıştı. Kaderiyle baş başa bırakılan şehitlik tamamen harabeye döndü. Köylüler ise kendi imkanlarıyla şehitliği korumaya çalışıyor. Köylüler yetkililerden Küçük Çatma Şehitliği’nin koruma altına alınmasını istiyor.

Küçük Çatma Köyünde ikamet eden Hediye Avcıoğulları, Ermenilerin samanlığa doldurduğu Türkleri katlettiğini söyleyerek, “Ermeniler burada Müslümanları öldürdüler. Bunları doldurmuşlar bir yere, çoluk, çocuk hepsini öldürmüşler. Geldiler cesetleri kefenleyerek bir dada gömdüler buraya, buraya çekin düzen vermediler. Buraya bir çeki düzen versinler.” dedi.

Köylülerden Bülent Turan ise Ermenilerin Küçük Çatma Köyü’nde katliam yaptığını ifade ederek, “Müslümanlar kaçmış buraya sığınmışlar. Burada Ermeniler bunları katletmiş. Buraya doldurmuşlar, kapıyı kapatmışlar, hepsinin kılıçla, süngüyle kafalarını kesmişler. Biz burayı kazdığımız zaman cesetleri gördük. Hepsi kafalarını bir birinin üzerine koyarak vefat etmişler.” şeklinde konuştu.

Şehit edilen 178 kişi anısına Büyük Çatma köyü girişinde bir anıt yaptırılırken, Küçük Çatma köyü içerisinde bulunan mezarlık koruma altına alınmasına rağmen herhangi bir şey yapılmaması ise dikkat çekiyor.

kars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(10).jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(9).jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(7).jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(1).jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(2).jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(3).jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(4)-001.jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(6).jpgkars’ta-sehitlik-bakimsizliktan-harabeye-dondu-(5).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler