Kars'ta Soba ve Naylon Satışları Arttı

Kars'ta Soba ve Naylon Satışları Arttı

Kars’ta kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte etkili olan yağışlı ve soğuk hava naylon ve satışlarının artmasına neden oldu.

Şehrin kenar mahalleleri ve köylerde toprak damlı evlerinin yağışlar sebebiyle damlamasını önlemek isteyen vatandaşlar, il ve ilçe merkezlerine giderek naylon satın alıyorlar. Naylonları vatandaşlar evlerin damında kullandıkları gibi ot ve samanların üzerine de kapatıyorlar. Naylonlar ayrıca, aşırı çamur olan yerlerde zaman zaman yollara serilen naylonlar kışın aşırı soğuklardan etkilenmemesi için evlerin kapı ve camlarına da kapatılıyor. Daha bir çok alada kullanılabilen naylonlar büyük rağbet görüyor. Yırtıldığında veya zarar gördüğünde tamiri de yapılamadığı için genellikle yenilenen naylonlarla birlikte raptiye, çivi gibi malzemelerde satın alınıyor.

EV, AHIR, MEREK VE TANDIR DAMLARINA ÖRTÜLEN NAYLONLAR GÜNLERDİR SÜREN YAĞIŞLAR NEDENİYLE BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte naylonun yanında soba, boru, süpürge, kürek gibi sık kullanılan malzemelerden de satın almak isteyenler, işyerlerine adeta hücum ediyor. Fiyatların da uygun olmasıyla birlikte hem satıcılar hem de alıcıların yüzü gülüyor. Köylerde bir evde tezekle yakılan 4-5 adet saç sobası kullanılabiliyor. Banyoda, tandırda, oturma ve yatak odası ile misafir odalarında tezek sobaları bulunduruluyor. Bu da ister istemez tezekle yakılan saç sobalarının satışını artırıyor.

Esnaflar, metresi 2-3 lira arasında olan naylonları her güz mevsiminde daha çok sattıklarını söylediler. Esnaflar ayrıca, “Satışlarımız şimdilik iyi gidiyor. Yağmurlar yağıyor ama köylerde toprak damlı evler eskisi gibi çok fazla değil ama yine de çok sayıda bu tür evler mevcut. Satışlarımız yine de iyi. Çünkü tandır damları, ahır ve mereklerin damları halen çatısız. Vatandaşın alım gücü de iyi ve naylon fiyatları da ucuz olduğundan bir sıkıntı yaşamıyoruz.” diye konuştular.

Alıcılar da köyden naylon almak için kente geldiklerini, samanın ve otların üzerine örtmek için naylon aldıklarını belirttiler. Son günlerde artan yağmurların hem evlerine hem de ot ve samana büyük zarar verdiğini, ot ve samanın çürümemesi için naylon satın aldıklarını ifade ettiler.

Ünal isimli soba satıcısı, “Ağustos ayından Mart ayına kadar hızlı bir şekilde soba satışlarımız devam ediyor. Ondan sonraki aylarda ise normal olarak soba satışlarımız yapılmakta. Soba satışlarımız doğalgaz ve kaloriferli evlerin yapımından sonra şehir merkezinde etkilendi. Şehir merkezinde doğalgazlı evlerin olması illa ki soba satışlarımızı olumsuz etkiliyor. Fakat aynı zamanda köylerde kömür yardım kömürleri ve bazı vatandaşların normal kömürü tercih etmesinden de etkileniyoruz. Yöremizde aynı zamanda en çok tezek yakıtı kullanıldığından dolayı çok hızlı bir şekilde tezek sobası satışlarımız gerçekleşmekte. Köylerde bir evde 3 veya 4 tane soba kullanılıyor. Tezek sobası yanında belli geniş bir odada kömür sobası da kurulmakta ve kömür de yakılmakta.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler