Kars’ta tarihi binaları kurtarma seferberliği

Kars’ta tarihi binaları kurtarma seferberliği

Kars’ta yok olmaya yüz tutmuş tarihi binaların restore edilmeye başlanmasıyla birlikte, kentin tarihi ve kültürel dokusu gün yüzüne çıkıyor.

Tacettin DURMUŞ

Son yıllarda Doğu Ekspresinin de etkisi ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan Kars’ın, tarihi ve kültürel dokusunun koruması büyük önem taşınıyor.

Pandeminin ardından yeniden ziyaretçi akınına başlayan Kars’ta, geçimini tarım ve hayvancılığın dışında turizm ile idame ettirenler, geleceğe umutla bakmak istiyor.

Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de her kesimi derinden etkileyen kuraklık, ekonomiyi dibe vurdururken, pandemi nedeniyle üniversite öğrencilerinin de kente gelmemesi halkın umudunu sadece turizme bağlandı.

Kars il Merkezinde 50 milyonluk liralık proje ile hayata geçirilmekte olan tarihi binaların restorasyon çalışmaları halkı mutlu etmeye başladı ve umutları yeşertmeye başladı.

Kars Valiliği koordinasyonunda sürdürülen Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonu (IPA) ile finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı kapsamında desteklenen proje tamamlandığında, kente yaklaşık 1 milyon turistin gelmesi hedefleniyor.

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından hazırlanan 'Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi" kapsamında Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan tarihi evler, yollar ve ara sokaklarda da çalışmalar hummalı bir devam ediyor. Cadde üzerinde bulunan 7’si kamu binası olmak üzere toplam 22 adet tescilli bina ve 12 adet tescilsiz bina için proje kapsamında cephe iyileştirmesi yapılıyor.

Ayrıca proje kapsamında tarihi bina zengini Haydar Aliyev Caddesi’nde kaldırımlar yenilecek, aydınlatmalar yapılacak. Çevre düzenlemesi ile birlikte, işaret levhaları ve sokak mobilyaları montajı yapılarak cadde de yaklaşık 680 metrelik turistik güzergâh oluşturulacak.

ÖZEL MÜLKİYETTE OLAN TARİHİ ESERLER DE SAHİPLERİ TARAFINDAN KURTARILMAYA BAŞLADI 

Öte yandan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Kars’ta sayısız ve yok olmaya yüz tutmuş tarihi eser bulunuyor. Bu binalar çok sahibi ve mirasçıları olduğu için ne alınıyor ne de satılıyor. Ne de birileri bu binaları kurtarmak için bir başlangıç yapamıyor. Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunduğu için de ne el vurulabilinen ne de restore edilebilinen binalar çürümeye devam ediyor.

'Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi" kapsamında Haydar Aliyev Caddesi üzerinde devam eden çalışmalar umarız kent geneline hatta ilçelere de yayılır. Kazım Paşa Caddesi ve Atatürk Caddesi üzerinde devam eden çalışmalar kapsamında 3 tarihi bina sahipleri tarafından kurtarılmaya başlandı. Bu binalardan birisi de Atatürk Caddesi üzerinde bulunan eski tekel deposu olarak kullanılan tarihi eser, Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tarafından alınarak otel yapılıyor. Bu inşaatın hemen karşısında bulunan tarihi bina da restore edilip butik otel yapılarak tarihi ve kültürel mirasımıza zenginlik katacak. Kazım Paşa Caddesi üzerinde yıkılmak üzere olan tarih binanın da kurtarılmaya başlanması görenleri son derece mutlu ediyor.

kars’ta-tarihi-binalari-kurtarma-seferberligi-(1).jpgkars’ta-tarihi-binalari-kurtarma-seferberligi-(3).jpgkars’ta-tarihi-binalari-kurtarma-seferberligi-(2).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler