Kars'ta Tarihi Evlere Devlet Eli!

Kars'ta Tarihi Evlere Devlet Eli!

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Karslı vatandaşlara çağrıda bulunarak 15 Eylül’den önce Tarihi Evlerini Restore ettirmek isteyenlerin başvuruda bulunmalarını istedi.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2863 sayılı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”na izafen çıkarılmış olan “Kültür Varlıklarının Korumaya Dair Yönetmelik” çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilen tarihi eserlere yönelik hibe yardımları devam ediyor.

“Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerine yapmış oldukları başvurular doğrultusunda yüzde 70 Proje Uygulamaya, yüzde 40 ise Uygulama (Restorasyon) Hibesi veriyoruz.” diyen Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, “15 Eylül 2016 tarihi itibari ile proje yardımının son günüdür. Bu tarih öncesinde bize başvurmaları gerekiyor. Vatandaşlarımız eğer evine bir proje yapacaksa bu tarihten önce bize başvurmaları gerekiyor. Vatandaşlarımız eğer yapmış olduğu bu projeyi uygulamaya koyarak evlerini restore etmeye başladıklarında da yüzde 40 yine yardım veriyoruz. Uygulama yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlarımız ise 15 Aralık 2016 tarihine kadar bize başvurmaları gerekiyor. Başvuruları kabul ediyoruz. Ancak Kurban Bayram tatili araya girdiğinden dolayı 15 Eylül’de sona erecek olan Proje Başvuru Hibesinin süresinin uzatılma durumu mevcut ama yine de vatandaşlarımız bu yardımlardan faydalanmalarını riske sokmamalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Başvuruları değerlendiren Doğanay, “Tarihi evlerin restorasyonunu yapmak isteyen vatandaşlarımızın başvuru yapma talepleri çok az. 2009’dan 2016 yılına kadar bizim aracılığımızla Tarihi Evlerini restore ettiren 31 vatandaşımız var. Biz bu süreçte vatandaştan sadece başvurularını alıyoruz. Daha sonra hibelerimiz Yüklenici Mimar ile oluyor. Bizim koordinatörler gidip yerinde incelemeler yaparak tutanak tuttuktan sonra ödeme gerçekleşiyor.” dedi.

Kars’ın Dünya’da bir başka eşinin olmadığının altını çizen Doğanay, “Kars’ta fazla rağbet olmaması büyük ihtimalle Kars’ta bu işleri yapan mimar sayısının yetersiz oluşudur. Dışarıdan getirilen mimarlar ise Kars Mimarisini çok fazla bilmiyor. Özellikle Baruk ve Rus Mimarisini çok fazla bilmiyorlar. Tarihi Eser’de bilgili ama Kapadokya’nın Tarihi Eser ile bilgili olması Kars’ın Tarihi Eserini anlıyor anlamına gelmemelidir. Çünkü her bölgenin tarihsel ve kültürel eserleri farklılık göstermektedir. Kars’ın Dünya’da bir eşi yoktur. Baruk Eser’dir ve Rus Mimarisi Kars’a hastır.” ifadesini kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler