Kars'ta zehir akmaya devam ediyor

Kars'ta zehir akmaya devam ediyor

Evvelki yıl ekonomiye kazandırılması planlanan peynir altı suları, ilgili kurum ve işletmeler tarafından elbirliği ile çevreyi ve Kars Çayını katletmeye devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Kars Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren yaklaşık 40 peynir imalatı yapan mandıranın Kars Çayına akıttıkları peynir altı suyu, şehri adeta yaşanmaz hale getirdi.

‘Kaşar’ denilince akla gelen Kars, kaşar peynirinin imalatı sırasında oluşan ve halk arasında ‘Şırat’ denilen peynir altı suyu, yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kars Çayına işletmeler tarafından özel olarak yapılmış borularla akıtılıyor. Ancak Kars Çayına ulaşmadan bazı bölgelerde tarım arazilerine akmaya her yıl olduğu gibi bu yılda kirletmeye devam ediliyor.

Yıllardan beridir özellikle yaz aylarında Çaya akıtılan peynir altı suyu, yaklaşık 14 kilometre boyunca dolanarak şehri terk ediyor. Peynir altı suyunun bu felaket yolculuğu ise güzergahı boyunca korkunç bir çevre kirliliğine neden oluyor. Bugün bazı tarım arazilerinin ortasından geçen kanal borularının patlaması ile birlikte çevre adeta peynir altı suyunun göletleri oluştu.

Dibine döküldüğü taktirde bir ağacı bile kurutabilen peynir altı suyu, Kars Çayını akla zarar bir şekilde kirletiyor. Zaman zaman da toplu balık ölümleri de yaşanıyor. Kars Çayının içinde barındırdığı bazı balık türleri ise adeta intihar eder gibi bayılarak sahillere vuruyor. Peynir altı suyunun akıtıldığı Erzurum - Kars yolundan Ardahan yönüne kadar pis koku nedeniyle adeta çaya yaklaşılmıyor. Peynir altı suyu çaya akıtıldıktan sonra ise etrafa yayılan dayanılmaz pis koku şehri terk edinceye kadar 14 kilometre yol kat ediyor. Peynir altı suyunun kirlettiği Kars Çayı Tarihi Kars Kalesini, tarihi dokuyu ve özellikle tabyaların bulunduğu bölge içerisinden de geçiyor. Aynı zamanda Belediyeye ait park ormanı ve Kars halkının sayfiye ve piknik alanı olan bölgeden de geçen Kars Çayı vatandaşları canından bezdiriyor.

karsta-zehir-akmaya-devam-ediyor-(1).jpgkarsta-zehir-akmaya-devam-ediyor-(2).jpgkarsta-zehir-akmaya-devam-ediyor-(3).jpgkarsta-zehir-akmaya-devam-ediyor-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler