Kars’ta zehirli yılanlara dikkat!

Kars’ta zehirli yılanlara dikkat!

Kars’ta mevsim şartlarının bolluk ve bereketle geçtiği bu günlerde, kurak geçen geçtiğimiz yıla oranla yaban hayatı canlılığını sürdürüyor.

Tacettin DURMUŞ

Doğal hayatın canlılığını sürdürmesiyle birlikte zehirli yılanlar da çevreye yayılmaya başladı. Kars’ın Digor işçesine bağlı Varlı Köyü yaylasında köy sakini Onur Dara tarafından gözlenen zehirli yılan dikkatleri üzerine çekti.

Latince adı ‘Vipera Eriwanensis’ olduğunu söyleyen Onur Dara, yılanın çok zehirli bir tür olduğunu ve köylülerinin çok dikkatli olması için uyarıda bulunduğunu söyledi. Digor’da çok sayıda ve türde zehirli yılanların yaşadığını da söyleyen Dara, yılanlarının doğanın bir parçası olduklarını ve insanlar gibi yaşamaya hakları olduğu noktasında da köylüleri uyardığını dile getirdi.

Öte yandan geçtiğimiz yıl, son 60 yılın en kurak yazının yaşandığı Kars ve çevresinde yaşanan hayat pahalılığına rağmen yüzler gülüyor. Neredeyse her gün yağan yağmur nedeniyle taş üstünde bile ot biterken, yaban hayatı da olası risk oluşturuyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle bölgede var olan vahşi hayvanların yaşam alanları da her geçen gün daralmaya devam ediyor. Son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından bu yıl doğanın normale dönmesine bağlı olarak özellikle Kars’ın Digor ve Kağızman ilçelerinde zehirli yılan korkusu yaşanıyor. Bitki örtüsünün yarım metreyi aştığı bölgede zehirli yılanlar olası risk oluşturuyor. Özellikle son derece zehirli engerek yılanlarının yaşadığı bölgede, başta Aras Nehri, Arpaçay Nehri ve Kars Çayı çevresinde sayısız türde ve sayıda zehirli yılan yaşıyor. Yeşil örtünün hat safhada yaşandığı tarla, çayır ve kırlarda hasat yapan ve ot biçen çiftçilerin son derece dikkatli olması ve hiçbir yaban hayvanını kesinlikle öldürmemeleri önem taşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler