Kars’tan İstanbul’a kaz yetiştiriciliği

Kars’tan İstanbul’a kaz yetiştiriciliği

Kars'ta kaz çobanlığı revaçta. Özellikle de yaşlıların üstlendiği bu görev çoğu yerde imece usulüyle yapılıyor.

Kars’tan İstanbul’a kaz yetiştiriciliği

Kars’ta kaz çobanlığı revaçta. Özellikle de yaşlıların üstlendiği bu görev çoğu yerde imece usulüyle yapılıyor. Aileler kaz otlatma işini sıraya koydukları için her gün başka bir aile kazları otlak arazilere çıkarıyor ve gün boyu kazlarla ilgileniyor.

Kazcılık Kars’ta genellikle aile işletmeciliği şeklinde yürütülüyor. Sayıları az da olsa büyük işletmeler bir bir kurulurken heme hemen her evde kaz beslenmesine rastlamak mümkün. Büyük bir ilgi isteyen kaz bakıcılığı oldukça da meşakkatli bir iş. Bakımı, eslenmesi, kesimi, kurutulması, saklanmasından satılmasına kadar ki süreç aileleri oldukça zora sokabiliyor. Onun için de bir ailenin en az 20 kaz beslemesi gerekiyor ki bu zorlukları aşabilsin. Her köyde her evde kaz bulunsa da bazı köyler var ki buralarda bir evde en az 100 kaz bulunabiliyor. Bu köylerden biri de Kümbet köyü. Merkeze bağlı Kümbet köyünde sayıları 1000’i aşan kaz sürüleri göze çarpıyor. Kazların otlatılması ve bakımı için de özellikle de kaz çobanına ihtiyaç duymuyorlar. Ailelerin önemli gelir kaynağı olan kazların otlatılma işlemi de yine köylüye kalıyor. Köylü buna da imece usulüyle çözüm bulmuş durumda. Her gün bir aile sabah erken saatte kazları otlak arazilere çıkarıyor ve onlara gözü gibi bakıyor.

Köylülerin kazcılıktan elde ettiği gelirin büyük bir kısmı İstanbul’dan sağlanıyor. İstanbul’da bulunan Kars, Ardahan, Iğdır derneklerinin düzenledikleri kaz gecelerine satılıyor. Derneklerin talepleri doğrultusunda bakılan kazlar bu derneklere satılınca köylülerde gelir elde edebiliyorlar. Canlı kazlar ortalama 100 TL tutarında satılabiliyor. kha

Önceki ve Sonraki Haberler