Katerina Köşkü İlgi Görmüyor Mu?

Katerina Köşkü İlgi Görmüyor Mu?

Kars’ın Sarıkamış İlçesinde bulunan Katerina Köşkü’nün otele çevrilmesi için proje hazırlanmış ve ihaleye çıkarılmış fakat ilgi görmemişti.

Katerina Köşkü’nün akıbeti ne olacak?

Kars’ın Sarıkamış İlçesinde bulunan ve ilgisizlik yüzünden yıkılmaya yüz tutmuş Katerina Av Köşkü’nün sonunun ne olacağı merak ediliyor.

Uzun yıllar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı’nın denetiminde kalan ve Tugay Komutanlığı’nın taşınmasıyla mülkiyeti hazineye kalan Katerina Köşkü’nün otele çevrilmesi için proje hazırlanmış ve ihaleye çıkarılmış fakat ilgi görmemişti.

Sarıkamış’ta çam ağaçlarının arasında çivi çakılmadan tamamen ağaç ile yapılmış olan Katerina Köşkü eğer kısa sürede bakım ve onarına tabi tutulup işletmeye açılmaz ise göz göre yak olup gidecek.

Çobanların hayvan barınağı olarak da kullandığı ileri sürülen tarihi köşkün son durumu ne yazık ki içler acısı durumda. İl dışından gelerek Katerina Köşkü’nü ziyaret eden çok sayıda yerli ve yabancı turist, görkemli yapısıyla dikkat çeken köşkün kısa sürede restorasyonunun yapılması, çevre düzenlemesinin tamamlanmasını istiyor.

Turizm sektörü de Katerina Köşkü’nün turizme kazandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak ortada ne Katerine köşkünü kurtaracak bir çalışma yapılıyor ne de yap-işlet-devret modeliyle işletmeye açılıyor.

KÖŞK HAKKINDA!

19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında, Doğu-Batı istikametinde inşa edilen bina dikdörtgen planlı olup, üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının ana bölümü kesme taştan yapılmış olup, bu kısmın kuzeye ve güneye bakan giriş cepheleri yarım oval bir şekilde ahşaptan yapılmıştır. Ana binanın sağında ve solunda bodrum katı ile birlikte iki katlı olan ve temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan yapılan ve yine giriş kapıları kuzeyden açılan iki bölüm daha mevcuttur. Bu iki bölümün cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşmaktadır. Ahşap hatılların çapı hemen hemen aynı olup, üst üste ve yan yana geçme tekniği ile inşa edilmiştir. Binanın kuzey ve güney cephesinde üzerleri üçgen yapılı 8 adet büyük 4 adet küçük pencere mevcuttur. Kışlık Av Köşkü, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlardan birisidir. Köşk 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalmış, daha sonra mülkiyet sahibi hazineye devredilmiştir.

katerina-kosku-ilgi-gormuyor-mu-(1).jpgkaterina-kosku-ilgi-gormuyor-mu-(2).jpgkaterina-kosku-ilgi-gormuyor-mu-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler