KAÜ, erkek sığırların idrar yapamama sorununu çözdü

KAÜ, erkek sığırların idrar yapamama sorununu çözdü

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner (KAÜ) Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresinden ödülle döndü.

Tacettin DURMUŞ

13 Kasım 2018 tarihinde “Dünyada bir ilk: KAÜ, erkek sığırların idrar yapamama sorununu çözdü” başlığı ile Kars yerel basınında çıkan haber gerçeğe dönüştü.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalında o zaman Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Doktor Öğretim Üyesi Uğur Aydın ve Doktora Danışmanı Klinik Bilimler Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özgür Aksoy tarafından yürütülen çalışma yaklaşık 4 yıl sonra tamamlandı.

Yapılan başarılı çalışma; Veteriner Hekimlik alanda en prestijli dergilerden biri olan ve ‘Q1’ kategorisinde sınıflandırılan “Veterinary Research Communications” adlı dergide “Urethral Urolithiasis in Male CattleTreated Using Pneumatic Lithotripsy” başlığı ile yayınlandı. Aynı çalışma15-17 Eylül 2022 tarihinde Samsun’da düzenlenen XVII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresi’nde “en özgün araştırma” ödülüne layık görüldü.

AYDIN “DÜNYADAKİ VE ÜLKEMİZDEKİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Doktor Öğretim Üyesi Uğur Aydın ödül töreninde yaptığı konuşmada hem beşeri hem de veteriner sağlık bilimleri alanındaki gelişmeler ve yeniliklerin geçmişten günümüze kadar hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

Dünyadaki ve ülkemizdeki bilimsel çalışmaları yakından takip ettiklerini de söyleyen Aydın, “Bizde Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimleri öğretim elemanları olarak bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekte ve düzenli aralıklarla bilimsel projeler yaparak en yenilikçi çalışmalarla bilime katkı sunmaktayız. Yaptığımız bu çalışma sayesinde artık idrar taşı problemi olan erkek sığırlarda ameliyata gerek kalmadan idrar taşlarının kırılarak tedavisi yapılmakta ve bu sayede hayvanların damızlık değeri korunarak hem ekonomiye katkı sağlanmakta hem de ameliyata bağlı gelişebilecek kaza ve komplikasyonların önüne geçilebilmektedir. Çalışmayı yürüttüğümüz dönem bizim için çok zor bir dönemdi. Danışman hocamın annesi ve babasının ciddi sağlık problemleri vardı. Bu ödülü ebediyete intikal eden danışmanınım babası Cemil Aksoy amcama ve annesi Melek Aksoy teyzeme ithaf ediyorum” dedi.

AKSOY “DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMENİN ONURU VE GURURUNU YAŞIYORUZ”

Doktora Danışmanı Klinik Bilimler Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özgür Aksoy da gazetemize yaptığı açıklamada Dünyada bir ilki gerçekleştirmenin onuru ve gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Aksoy açıklamasında “danışmanlığını ve yürütücülüğünü yaptığım bu çalışmayı başarılı bir şekilde tamamlayan Doktor Öğretim Üyesi Uğur Aydın hocamı emekleri ve gayret için tebrik ederim. Dünyada bir ilki gerçekleştirmenin onuru ve gururunu yaşıyoruz. Fakültemizde birbirinden değerli ve başarılı birçok bilim insanı bulunmaktadır. Özgeçmişleri incelendiğinde fakültemizin ne kadar güçlü bir kadroya sahip olduğu sizin tarafınızdan da görülecektir.  Bu ödül anabilim dalımıza layık görülen ilk ödül olmadığı gibi eminim ki son ödülde olmayacaktır. Bizler her bilimsel platformda üniversitemiz, fakültemiz ve ilimizin adını duyurmaya devam edeceğiz. Günümüzde öğrenciler üniversite tercihi yaparken artık sadece üniversitenin bulunduğu coğrafyayı göz önünde bulundurmuyor. Fakültelerdeki öğretim elemanı sayısı, yapılan yayın sayısı, hastaneye gelen hasta sayısı gibi birçok kriteri birlikte değerlendiriyor. Hayvan hastanemizde şu an için Iğdır, Ardahan, Artvin ve Rize vb komşu illerden getirilen çok sayıda gerek büyük baş gerekse kedi, köpek ve yaban hayvanlarının tedavisi yapılmaktadır. Bu hastalar ya hasta sahipleri tarafından bizzat ya da Rize ve Ardahan belediyesi gibi protokol imzaladığımız belediyeler vasıtasıyla getirilmektedir. Hastanemizin fiziki şartları, hem ilimizden, hem de il dışından gelen misafirlerimizi ağırlamak için maalesef çok eksik kalmaktadır. Bu nedenle yeni hastane ihalesine çıkılmış ve geçen yıl hastanemizin inşaatına başlanmıştı. Ancak, şu anda hastane inşaatımız durmuş durumdadır. Hastanemizin en kısa sürede tamamlanması ile daha modern şartlarda çalışma imkanına kavuşacak olmamız bizlerin motivasyonuna çok büyük bir ivme katacak ve yapacağımız çalışmalarla hem fakültemizin ve üniversitemizin hem de ilimizin adının bilimsel platformlarda duyurulmasına katkı sağlayacaktır.” Şeklinde bilgi verdi.

ÖZAYDIN “ÜNİVERSİTEMİZİ VE KARS’IMIZI EN ÜST DÜZEYDE TEMSİL ETTİK”

Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsa Özaydın da şimdiye kadar düzenlenen tüm cerrahi kongrelerine ve sempozyumlara katıldıklarını belirterek şunları söyledi: “İlki, Veteriner Cerrahi Derneği ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından Bursa’da 1986 yılında gerçekleştirilen Veteriner Cerrahi Kongresi’ne asistanlığımın ilk aylarında katılma fırsatı buldum. İki yılda bir farklı üniversitelerde düzenlenen bu kongrelerin 1996 ve 2012 yıllarında olmak üzere ikisini Kars’ın Sarıkamış ileçesinde gerçekleştirdik. Geçtiğimiz hafta Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Samsun’da düzenlenen “17’inci Ulusal ve Üçüncü Uluslararası Veteriner Cerrahi Kongresi”ne Anabilim Dalımızdan çok sayıda sözlü ve poster sunumla katılım sağladık. Anabilim Dalımızın, Üniversitemizi ve Kars’ımızı en üst düzeyde temsil ettiğimize inanıyorum. Başta “en özgün araştırma” ödülüne layık bulunan Dr. Öğretim Üyesi Uğur Aydın ve danışmanı Prof. Dr. Özgür Aksoy olmak üzere tüm ekibimi kutluyorum”.

ERMUTLU “BİLİMSEL AKTİVİTELERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Hastane Başhekimi ve aynı zamanda Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Celal Şahin Ermutlu da “Zorlu iklim şartları ve kısıtlı altyapı imkanlarına rağmen özveriyle çalışan tüm hocalarımı ve mesai arkadaşlarımı kutluyorum. Hastanemizde faaliyet gösteren öğretim elemanlarımız bu ve buna benzer nice ödüllere imza atmıştır ve bu başarıların devamı gelecektir. Hastane faaliyetlerimiz ile bir yandan bilimsel aktivitelerimiz devam ederken öte yandan halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ailesinin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Önceki ve Sonraki Haberler