KAÜ’de 2013-2014 mezunlarını verdi!

KAÜ’de 2013-2014 mezunlarını verdi!

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) birimlerince düzenlenen 22. dönem “Mezuniyet Töreni” Prof. Dr. Abamüslüm Güven Stadyumunda yapıldı.

KAÜ’de 2013-2014 mezunlarını verdi!

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) birimlerince düzenlenen 22. dönem “Mezuniyet Töreni” Prof. Dr. Abamüslüm Güven Stadyumunda yapıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, mezun öğrenciler adına yapılan konuşmayla devam etti. Törende, fakültelerde dereceye giren öğrencilere plaket ve ödüller verildi. Öğrenciler daha sonra kütüğe plaket çaktıktan sonra kep atma coşkusunu ve mezuniyet sevincini hep birlikte doyasıya yaşadılar.

“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN” ŞİARI

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, törende yaptığı konuşmada öğrencilere yeni hayatlarında başarılar dilerken, ailelerini de kutladı. Rektör Özcan, “2013-2014 Yılı Mezuniyet törenimizi sizlerle birlikte gerçekleştiriyor olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Üniversitemiz, bilim ve teknoloji alanında rekabet gücüne sahip, üretime yönelik, evrensel düzeyde eğitim ve öğretim veren; öğrencilerine sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişim imkânları sunan, nitelikli birey yetiştiren, özgün araştırmaları ve profesyonel hizmet anlayışı ile ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen saygın bir üniversite olmayı ilke edinmiştir. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” şiarını ilke edinen bir geleneğin mensupları olarak zengin bir dil, tarih ve kültür birikimine sahip olan bölgemizin ihtiyaç duyduğu alt yapıyı oluşturmak ve bu konuda derinlemesine araştırmalar yapmak, öncelikli hedeflerimizdendir.” dedi.

BÖLGEMİZİN SAHİP OLDUĞU ZENGİNLİKLERİ, BİLİMSEL PROJELERLE VE AR-GE ÇALIŞMALARIYLA KATMA DEĞERE DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Özcan ayrıca, “Bu amacın kutsallığı, çalışmalarımızda katılımcı ve paylaşımcı olmayı, adaleti ve liyakati her şeyin üstünde tutmayı gerektirmektedir. Bölgemizin sahip olduğu zenginlikleri, bilimsel projelerle ve AR-GE çalışmalarıyla katma değere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sahip olduğumuz her türlü potansiyeli ülkemizin hizmetine sunarak üniversite olarak şehrimizin ve bölgemizin her alanda etkili bir faktörü olma arzusundayız. Gençlerin hayatlarının en güzel dönemini mutlu bir şekilde yaşayabilecekleri bir üniversite inşa etme gayreti içerisindeyiz.” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEMİZ SON 3 – 4 YILDA HER ALANDA CİDDİ BİR ATILIM İÇİNE GİRMİŞTİR

KAÜ’nün, bu çerçevede son 3 – 4 yılda her alanda ciddi bir atılım içine girdiğini kaydeden Özcan, “Eğitim - Öğretim ve Uygulamaları için 180.000 m2 kapalı alan mevcudumuz bugün itibari ile Eğitim Fakültesi, İİBF, Onkoloji Hastanesi ve Nükleer Tıp Merkezi, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Kongre ve Kültür Merkezi, Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Gençlik Evi, Deney Hayvanları  Ünitesi, Süt Ürünleri üretim merkezi ile 2010 yılındaki  mevcut durumu 2 katına çıkararak kampusleşmeyi hızla tamamlayamaya çalışmaktayız. Bu fiziki alanlarda 2010 yılında 80 programda yaklaşık 9,000 civarındaki öğrenci mevcudumuz bulunurken; 2014 yılı itibari ile yeni açılan programlarla toplamda 110 aktif programda 15,000 civarında öğrencimiz bulunmaktadır. Bu kapasitenin artması çerçevesinde 5 olan Fakültesi sayımızı 10’a, 2 olan Yüksek Okulu sayımızı 3’e; 5 olan Meslek Yüksekokulu sayımızı 6’ya 11 olan Araştırma ve Uygulama Merkezi sayımızı 17’ye ulaşmıştır bulunmaktayız.  Yine uzaktan eğitim merkezimiz faaliyetlerine başlamış, Sürekli Eğitim Merkezimiz hem ilimizde hem de bölgemizde çok önemli görevler icra etmektedir. Üniversitemiz ARGE ve Bilimsel Araştırmalara da çok ciddi destekler vermektedir. 2010 yılına kadar toplamda BAP’a ayrılan yıllık 200,000 TL olan proje destekleri; 2014 yılı itibari ile 1.000.000 TL’nin üzerine çıkarmış bulunmaktayız. Ayrıca; Üniversite dışı kaynaklardan yine Bilimsel Araştırma Projelerine 2.000.000 TL ye yakın kaynak temin edilmiştir. Üniversitemiz sağlık alanında da ciddi hizmetler vermekte olup 2010 yılında 6 poliklinik 18 doktorla devraldığımız Araştırma Uygulama Hastanesi; bugün yeni binasında 150 doktor ve 400 yardımcı personel ile hemen hemen tüm branşlarda hemşerilerimize ve bölgemize hizmet vermektedir.” şeklinde konuştu.

DİPLOMAMIZ VE DİPLOMA EKİMİZ AVRUPA KOMİSYONU TARAFINDAN AKREDİTE EDİLMİŞ VE TÜM DÜNYADA TANINIR HALE GELMİŞTİR

Özcan şöyle kouştu:

“Kafkas Üniversitesi üstlenmiş olduğu misyon çerçevesinde uluslararası tanınır bir konuma gelme çabasındadır. Bu çerçevede 2010 yılında 40 olan Uluslararası öğrenci sayımızı 400 aktif öğrenciye çıkarmış ve Amerika’dan Yemene; İngiltere’den İran’a ve hemen hemen tüm Kafkasya’da 30’a aşkın ülke ile 150 civarında ikili işbirliği anlaşmaları imzalayarak Öğretim Elemanı ve Öğrenci Değişimleri kapasitemizi 5 katına çıkarmış bulunmaktayız. Eğitim Öğretim kalitesini arttırmak için yapılan yoğun çalışmalar sonucu 2010 yılında 37 olan Profesör sayısı 72’ye, 26 olan Doçent sayısı 46’ya, 113 olan Yardımcı Doçent sayısı 243’e, 313 olan Yardımcı Öğretim Elemanı sayısı 492’ye ulaşmıştır. Ayrıca 452 İdari personel ve çeşitli kadro ve unvanlarda çalışan 519 personelimiz ile hizmet vermekteyiz. Bu sayısal artışın yanı sıra Üniversitemiz Mensuplarının gayretli çalışmaları sonucunda Bologna Süreci tamamlanarak Diplomamız ve DİPLOMA EKİMİZ Avrupa Komisyonu tarafından akredite edilmiş ve tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Öte yandan Eğitim, Öğretim ve Yönetim alanlarında kaliteyi arttırdığımızın bir göstergesi olarak 2013 Yılında ISO 9001 Kalite Belgesini de almış durumdayız. Tüm bu Kalite Geliştirme süreçlerinin sonucu olarak Üniversitemiz URAP Üniversite derecelendirme sıralamasında 2010 yılında 63 olan sıramız büyük ve köklü üniversiteleri geride bırakarak 25’e yükselmiştir. Tüm bu faaliyetlerde emeği olan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bunlar yeterli mi dir elbette değildir o yüzden özellikle bizim daha çok çalışmaya ihtiyacımız, katletmemiz gereken epeyce yol var diye düşünüyorum. Çünkü rekabet acımasızca ve sürekli. Tökezlediğiniz an geride kalacağınız aşikar.”

ÜNİVERSİTEMİZ BÖLGEMİZİN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİ OLMAYA KARARLIDIR

Konuklara da seslenen Özcan, “Her işin başı insandır. Kurumları makineler, binalar, araçlar oluşturmaz. Kurumlar insan içindir. Dolayısıyla gelecekte de Üniversitemiz insanı merkeze alarak ilerlemeye devam edecektir. Zorlukları ve engelleri; üstün gayretlerimizle aşmaya devam edeceğiz. Üniversitemiz bölgemizin en iyi üniversitelerinden biri olmaya kararlıdır. Hedeflerimiz en iyisine ulaşmak olacaktır. Bu bağlamda başarıya giden yolda  bilimsel çalışmaların yanı sıra, daha kaliteli bir eğitim için hiçbir mazereti kabul edemeyiz. Bundan sonra Üniversitemizin hedefi her alanda bir Dünya Üniversitesi olmaktır.”

ÜNİVERSİTEMİZİN ÖĞRETİM ELEMANLARI VE İDARİ PERSONELİ KURUMUMUZUN BÜYÜMESİNE BÜYÜK KATKILAR SAĞLADILAR

Özcan, mesai arkadaşlarına da seslenerek, “Üniversitemiz çalışanlarına geçirmiş olduğumuz bu başarılı yıl için çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizin öğretim elemanları ve idari personeli kurumumuzun büyümesine büyük katkılar sağladılar. Üniversitemiz çalışanları kısa sürede bir büyük aile haline geldiler. İlişkilerimizdeki sıcaklık ve yakınlık her geçen gün artarak devam ediyor. Bu çerçevede sadece emekleriniz için değil, ilişkilerinizdeki sıcaklık nedeniyle de her birinize ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Ayrıca geçmiş dönemlerde Üniversitemize hizmeti olan yöneticilerimize, emekli olmuş ya da kurumumuzdan herhangi bir nedenle ayrılmış olan personelimize de teşekkürlerimi sunuyorum.”

ÇOCUKLARINIZIN EĞİTİMİNE İLİŞKİN ZORLUKLARI SİZLER KADAR BİZLER DE BİLMEKTEYİZ. AMA ORTAYA ÇIKAN ÜRÜNÜN MÜKEMMELİYETİ BU YORGUNLUĞU UNUTTURACAK, HAFIZALARINIZDA TATLI BİR ANI OLARAK KALACAKTIR

Velilere de, “Bize teslim etmiş olduğunuz belki de en değerli hazineniz olan çocuklarınızı en donanımlı şekilde sizlere sunduğumuzdan şüpheniz olmamalıdır.” Şeklinde seslenen Özcan şunları söyledi:

“Kapsamında çeşitli ülkelerden gelen 400’e yakın öğrenciyi de barındıran ve evrensel niteliğe sahip olan Kafkas Üniversitesi, temel değerlerin yanı sıra, küresel değerlere de vurgu yaparak çağdaş, teknolojiyi kullanabilen, araştırmacı niteliği ile ön planda öğrenciler yetiştirerek ülke istihdamına sunmaktadır. Hiç şüpheniz olmasın ki, bu öğrenciler temel değerlerini daha da geliştirecek ve ülkemizi özlemini duyduğumuz müreffeh yarınlara taşıyacaklardır. Elbette ki çocuklarınızın eğitimine ilişkin zorlukları sizler kadar bizler de bilmekteyiz. Ama ortaya çıkan ürünün mükemmeliyeti bu yorgunluğu unutturacak, hafızalarınızda tatlı bir anı olarak kalacaktır. Sizleri bu cefakar tutumlarınızdan dolayı kutluyor ve verdiğimiz mücadelenin esas kahramanları olarak görüyoruz.”

GELMEZ SANDIĞINIZ MEZUNİYET GÜNÜ, KISA SÜREDE GELDİ. UMARIM BURADA GEÇEN GÜNLERİNİZİ İYİ DEĞERLENDİRMİŞSİNİZDİR, GELECEĞE İYİ HAZIRLANMIŞSINIZDIR

Özcan, öğrencilere de şu mesajları verdi:

“2013-2014 eğitim-öğretim yılının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün bizler için bayram günüdür. Ürünlerimizi aldığımız, akademik yıl boyunca verdiğimiz emeklerin karşılığını somut olarak gördüğümüz gündür. Bugün eğitiminizin son gününe geldiniz. Hayatınızın geri kalan günleri için burada geçen yıllarınız geleceğe hazırlanma zamanıydı. Gelecek yıllarda ülkemizin sosyal, siyasi ve iktisadi kısacası her alanda yaşamında önemli görevler üstlenecek olan siz mezunlarımızın yalnızca burada kazandıkları meziyetlerle yetinmeyip, öğrenmenin hayat boyu süren bir olgu olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, yaşamlarınız boyunca yeniliklere ve öğrenmeye açık olmanız gerektiğini ifade etmek isterim. Başlangıçta çok uzun geçeceğini sandığınız eğitiminiz biliyorum ki çok hızlı bir sürede sona erdi. Gelmez sandığınız mezuniyet günü, kısa sürede geldi. Umarım burada geçen günlerinizi iyi değerlendirmişsinizdir, geleceğe iyi hazırlanmışsınızdır. Çünkü bugün bir son olduğu kadar bir başlangıçtır da.”

ÜLKEMİZİN KALKINMASI, GELECEĞİMİZİ EMANET ETTİĞİMİZ SİZ DEĞERLİ GENÇLERİMİZLE MÜMKÜN OLACAKTIR

Özcan mesajının devamını da “Sevgi Gençler” seslenişiyle yaparak, “Mezun ve mensubu olduğunuz Üniversite ile olan ilişkileriniz yani kurumsal aidiyet duygusu çok önemlidir.  Kurum ile birey beraber yücelir. Bu birliktelik güçlü olunca her iki taraf ta kazançlı çıkacaktır. Hem ülkemizde hem de dünyanın değişik ülkelerinde bunun örneklerine çokça rastlamak mümkündür. Ülkemizin kalkınması, geleceğimizi emanet ettiğimiz siz değerli Gençlerimizle mümkün olacaktır. Sizler, mezun olduktan sonra, yaşamınız boyunca da Üniversitemizin temsilcileri olmaya devam edeceksiniz. En büyük dileğim, sizlerin yeniliklere açık, sürekli öğrenmeye istekli, araştıran ve sorgulayan, ülke sorunlarına karşı duyarlı, sorun çözme yeteneği olan, demokrasiye, hukuka ve insan haklarına saygılı, etik değerlere bağlı, erdemli, sağduyulu kişiler olarak ülkemize ve insanlığa hizmet etmenizdir.” dedi.

SİZLER İSE DIŞARIDA BAŞARILARINIZ VE ÖRNEK HAYATLARINIZLA ÜNİVERSİTEMİZİN İSMİNİ DAHA FAZLA YÜCELTEREK BAYRAĞI ÜST NOKTALARA TAŞIYACAKSINIZ

“Gözenez arkada kalmasın” diyen Özcan, konuşmasına, “Bizler bundan sonra Üniversitemize daha fazla hizmet ederek, sizlerden sonra gelenlere daha iyi hizmet vermeye çalışacağız. Sizler ise dışarıda başarılarınız ve örnek hayatlarınızla Üniversitemizin ismini daha fazla yücelterek bayrağı üst noktalara taşıyacaksınız. Dolayısıyla hem biz hem de siz çok çalışacağız. Ne diyor Mustafa Kemal Atatürk “hiçbir şeye muhtaç değiliz yalnız ihtiyacımız olan tek şey çalışkan olmak” Şimdi ülkeniz ve kendiniz için sorumluluk alma zamanı. Şimdi Üniversitenizden mezun olma zamanı. Sevgili gençler, gözünüz arkada kalmasın; Kafkas Üniversitesi her geçen gün büyüyor, her geçen gün bölgemizin en iyi üniversitelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bugüne kadar her türlü fedakârlığı göğüsleyerek sizleri yetiştiren ailenizi, ülkenizi ve üniversitenizi unutmamanızı temenni ediyorum.” şeklinde devam etti.

ERDEMLİ OLMAK; KENDİNİ YENİLEYEBİLMEKTİR, GÜVENİLİR OLMAKTIR. DAYANIŞMA, TOLERANS VE TEVAZUDUR, KARARLILIKTIR, PAYLAŞMACILIKTIR. TOPLUMA VE ÇEVREMİZE HİZMETTİR

Erdemli olmanın önemine değinen Özcan, gelecekte hizmet noktasında görev alacak olan gençlerin, bu ülkenin vazgeçilmezleri olduğunu da vurgulayarak, “Sizler çok iyi bir mühendis çok iyi bir doktor, çok iyi bir öğretmen olabilirsiniz ancak benim en çok istediğim erdemli birer insan olmanızdır.  Felsefe tarihinin başlangıcında İnsanın ve yaşamın anlamı nedir sorusuna verilen cevap: erdemli olmak olarak belirtilmiştir bu da ancak bilgi sahibi olmakla mümkündür. Erdemli olmak ise; kendini yenileyebilmektir, güvenilir olmaktır. Dayanışma, tolerans ve tevazudur, kararlılıktır, paylaşmacılıktır. Topluma ve çevremize hizmettir. Erdem, cesarettir, ketumiyettir. Gönlünü aklınla uzlaştırmak ve vicdan muhasebesi yapmaktır, adil olmaktır, İyi, doğru ve güzele gidiştir. Ölçülü ve dengeli olmaktır. Erdem, özgürlüğe giden yolda, cesaretin yol arkadaşıdır. İnsanın kendini tanıması, kendini bilmesidir, haz almada ölçülü olmaktır. Kişinin kendi kendini yargılamasıdır, insanın kendisine karşı sorumluluklarını yerine getirmesidir…” ifadelerini kullandı.

SAYGINLIĞI ZENGİNLİĞE YEĞ TUTUN. DÜRÜSTLÜKTEN ÖDÜN VERMEYİN, HATA YAPMAKTAN KORKMAYIN. HATALARDAN DERS ÇIKARIN

Özcan daha sonra gençlere şu öğütleri verdi:

“Geleceğimizin teminatı sevgili gençler, Hoşgörülü olun, Shakespeare’in dediği gibi, “Yiğitlik intikam almak değil, tahammül etmektir.” Yine hoşgörü dininin Yüce peygamberi  Hz. Muhammed(SAV) Size iyilik yapanlara karşı iyilik yapmak, fenalık yapanlara da fenalık yapmak meziyet değildir. Asıl meziyet, size fenalık yapanlara karşı aynı şekilde mukabelede bulunmayıp iyilik yapabilmektir, buyurmaktadır. Ne iş yaparsanız yapın en iyisini yapın. Başarılı olduğunuzda para kazanmama ihtimaliniz yok. Parayı hayatınızdaki temel hedef olarak koymayın. Saygınlığı zenginliğe yeğ tutun. Dürüstlükten ödün vermeyin, Hata yapmaktan korkmayın. Hatalardan ders çıkarın. Herkesi dinleyin, herkesin tavsiyelerini duyun ama sadece önem verdiğiniz kişilerinkilerin iç sesinizi şekillendirmesine izin verin. Kıskanç olmayın. Bazen önde bazen arkada olacağınızı kabullenin.”

HAYATIN HER ANINDA BİR BAŞINIZA KALACAKMIŞSINIZ GİBİ POZİSYON ALIN VE ONA GÖRE DONANIMLARINIZI SÜREKLİ ARTIRIN

Özcan konuşmasını şu cümlelerle noktaladı:

“Etrafınızdaki insanların yücelmesi size de güç katacaktır. Dostlarınızın, arkadaşlarınızın iyi olması için önayak olun. Kimseye bel bağlamayın. Ne eşinize, ne anne babaya, ne dostlarınıza. Hayatın her anında bir başınıza kalacakmışsınız gibi pozisyon alın ve ona göre donanımlarınızı sürekli artırın. Her gününüzü hayatınızın son günü gibi yaşarsanız hata yapmaktan da korkmazsınız ve bir gün haklı çıkarsınız ölümün olduğunu bilirseniz kaygılarınız ve korkularınız da azalacaktır. Ailenize zaman ayırın, sonra çok üzülmeyin. Sözlerimi tamamlarken, mezuniyet törenimize katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Bu vesilesiyle, vatan uğruna canlarını veren aziz şehitlerimize, ilim yolunda hizmetleri olmuş büyük dava adamalarına, Allah’tan rahmet diler, tüm çalışanlarımızı sevgiyle kucaklıyor, mezun olacak öğrencilerimize başarılı, mutlu bir gelecek diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler