KAÜ'de Mide Küçültme Ameliyatları Devam Ediyor

KAÜ'de Mide Küçültme Ameliyatları Devam Ediyor

Kars’ta, Kağızman ilçesinde yaşayan 152 kilo ağırlığındaki hastaya kapalı yöntemle mide küçültme ameliyatı yapılarak midesinin yüzde 75 - 80’i alındı.

Tacettin DURMUŞ / KARS

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Doç. Dr. Barlas Sülü ve ekibi tarafından mide küçültme ameliyatları devam ediyor.

Obez olup (aşırı şişman kişiler) ve diyetle zayıflayamayan hastalar için uygulanmakta olan mide küçültme ameliyatları Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde devam ediyor.

Son yıllarda dünyada oldukça yaygınlaşan bu ameliyat Kars’ta Doç. Dr. Barlas Sülü ve ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Söz konusu ameliyatlarla ilgili olarak açıklama yapan Hastanenin Genel Cerrahi Anabilim Dalından Doç. Dr. Barlas Sülü, en son Kağızman ilçesinde yaşayan 32 yaşında ve 152 kilo ağırlığındaki hastaya (V.Ö) ekibiyle birlikte kapalı yöntemle mide küçültme ameliyatı uyguladığını ve hastanın sorunsuz olarak taburcu edildiğini söyledi.

Doç. Dr. Barlas Sülü, hormon bozukluğu gibi nedenler dışında oluşan ve diyet gibi cerrahi dışı yöntemlerle zayıflayamayan obez kişilere bu tür ameliyatların bölümlerinde yapılmakta olduğunu da ifade etti.

Bu şikayetle başvuran hastaların, ilgili bölümlere incelettirildikten sonra uygun kişilere ameliyat önerdiklerini de açıklayan Doç. Dr. Sülü: “Bu ameliyatta (sleeve gastrektomi) hastanın karnına açılan yaklaşık 0.5-1 cm genişliğinde 4-6 delikten girilerek midesinin yüzde 75-80’i çıkarılmakta,  böylece günlük gıda gereksinimi de o oranda azalmaktadır. Ayrıca midenin çıkarılan bölümünde iştah hormonu (ghrelin ve leptin) bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası hastalarda iştah kapanmakta ve hızla kilo vermektedirler. Ameliyat sonrası uygun diyet ve egzersize uyulduğu sürece ameliyat öncesi fazla kilonun yaklaşık yüzde 35-70’i ilk 6 ayda, yüzde 33-80’i ilk 12 ayda kaybedilmektedir. Ayrıca, diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve kalp hastalığı gibi ek hastalıkları olan hastaların ameliyat sonrası bu hastalıkları gerileyebilmektedir. Bu ameliyat beraberinde bazı riskleri taşımasına rağmen zayıflamak için günümüzde dünyada ençok uygulanan yöntemdir.”dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler