KAÜ'de Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi Başladı

KAÜ'de Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi Başladı

Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Uluslararası Katılımlı 13. Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor.

 

KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen Kongre, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde ki Ce- Mar Toprak Otel’de gerçekleştirilecek.

 

27 Haziran - 1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kongre, protokol konuşmaları ile başladı. İlk olarak söz alan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. İsa Özaydın bir açılış konuşması yaptı.

 

Özaydın, Kafkas Üniversitesi’nin 1996 yılında yine Sarıkamış’ta Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi’ne ev sahipliği yaptığını ve bu yılda Sarıkamış’ta bu kongrenin gerçeklemesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

 

AYTEMİZ’E “İSMAİL AYTEMİZ BİLİM ÖDÜLÜ”

 

Özaydın, Kongre sonunda bazı katılımcılara ödüller verileceğini ve özellikle Değerli İşadamı İsmail Aytemiz’e ‘İsmail Aytemiz Bilim Ödülü’ verileceğinin önemine değindi.

 

Özaydın, Kongrenin ardından katılımcılar, öğrenciler ve bazı öğretim görelileri ile birlikte komşu ülkelere akademik ve bilimsel geziler de düzenleyeceklerini belirterek; “Kongremizde, genç öğrencilerimize, araştırma görevlisi ve doktora yapan öğrencilerimiz sunumlar yapacak. Biz TÜBÜTAK’tan proje kapsamında 20 sunum yapacak olan öğrencilerimize destek aldık. Kongre sonunda değerli İş Adamımız Sayın İsmail Aytemiz kendi adını taşıyan özel bilim ödülü verilecek. Kongrenin Kars’ta yapılması da çok önemlidir. Artık her kes kendi dinamizmini yaratmak zorundadır. Sarıkamış’ta ve Kars’ta ta eşsiz kültür, yaz, kış ve tarih turizmi vardır. Bunların yatırma dönüşmesi ve insan hareketlerinin daha da artması gerekir. Bu nedenle üniversiteler öncü kuruluşlardır. “dedi.

 

GENÇ ÖĞRENCİLER, KONGREN FAYDALANIN

 

Daha sonra söz alan KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Engin Kılıç; da genç öğrencilerin bu kongreyi bir fırsat bilip faydalanmalarını istedi. Veteriner hekimliğin çok geniş kapsamlı bir alan olduğunu vurgulayan Kılıç;  “Veteriner hekimlik ile birlikte, veteriner cerrahini tarihini özdeşleştirmek çokta zor olmasa gerek. Bizler, veteriner hekimler olarak çok geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Bu nedenle kongremiz son derece önemlidir. Kongremizin amacı seçkin bilim adamlarımızın birikimlerini ve özellikle son teknolojiyi, mesleğimize ve branşlarımıza aktarmalıyız. Hocalarımız, yeni gelişmeleri kendi mutfaklarında yoğurup bilimsel bilgileri bu kongrede pazara çıkarmaktadırlar. Bu nedenle bildirileri olan hocalarımızın, genç arkadaşlarımızın birbirini ne kadar etkileyeceklerine hep birlikte şahitlik edeceğiz. Özellikle aramıza yeni katılan genç arkadaşların iş yoğunluğundan uzaklaşmaları bakımından bu kongreyi bir fırsat bilmelerini ve iyi değerlendirmelerini diliyorum. Aramızda bulunan hocalarımızın izledikleri yolu bizatihi görmeleri ve onlardan esinlenmeleri çok önemlidir. “ diye konuştu.

 

CERRAHİ KONGRELER KARİYER YÜKSELTİR

 

Kılıç’ın konuşmasının ardından söz alan Veteriner Cerrahi Genel Başkanı Prof.Dr. Deniz Seyrek İntaş ise cerrahi kongrelerin veteriner hekimler in mesleki ve bilimsel kariyerleri için son derece önemli olduğuna dikkat çekti. 

İ

İlk Veteriner Cerrahi Kongresi’nin ilk kes 1986 yılında Bursa’da yapıldığını hatırlatan İntaş; 1986 yılından beri ikinci kez Sarıkamış’ta bir araya geldikleri için son derece mutlu ve heyecanlı olduğunu belirtti. Bu kongreleri başlatan Prof.Dr.Sacit Görgülü ve bu kongrelere katılan ve katkı sağlayan her kese teşekkür eden İntaş; “26 yıl önce genç bir araştırma görevlisi olarak katıldığım kongrenin ardından  bu günde Sarıkamış’ta olduğum için aynı heyecanı duyuyorum.  Bugüne kadar cerrahi kongrelerin birçoğumuzun gelişmesine, kariyerinin yükselmesinde ve ufkunun açılmasında çok önemli katkılar yaptığına inanıyorum. Ülkemizde ve mesleğimizde de düzenli kongrelerin yapılması, diğer bilim dallarında da kongrelerin yapılmasına da önderlik yapmıştır.“ Diye konuştu.

 

KARS KAFKASYA’YA AÇILAN KAPIDIR

 

Son olarak söz alan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan daKongrenin Kars’ta yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek katılımcılara ve katkı sunanlara teşekkür etti.

 

Kafkas Üniversitesi’nin kuruluş amaçlarından birisinin de komşu ülkelerde ve bölgedeki diğer üniversitelerle iş birliği ve dostlukla anılmak olduğunun altını çizdi. Bu nedenle üniversitenin adının ‘Kafkas’ olduğunu belirten Özcan, “Zaten üniversitemizin adı da Kafkas üniversitesi olmasının anlamı da bundan kaynaklanıyor. Kafkasya’ya açılan kapıyız.  Kars, Türkiye’nin penceresidir. Bizim üniversitemizin bu yıl 20.kuruluş yıl dönümü, Veterinerlik Fakültesi’nin de 30. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bu onuru da yaşıyoruz. Ayrıca ben bu fakültenin ilk mezunu olarak gururla bahis etmek istiyorum. Kongreler aynı zamanda bir turizm köprüsüdür. Biliyorsunuz Kars, sadece Kafkasya’ya açılan pencere değil, ayrıca hayvancılığıyla da ve tarihi kentler arasında yer alan ve tarihsel alt yapısı ve kültürel birikimiyle de önemli bir kentimizdir. Yine turizm potansiyeli açısından da, şu anda bu kongremizi gerçekleştirdiğimiz Sarıkamış’ta şehitleri anma törenlerimizde de ulusal medyada sık sık tanık olmaktasınız. Belki de dünyada eşi benzeri görülmemiş kış turizmine ve kar özelliğine sahip olan bir yerdir. Ben kongremizin hayırlı olmasını diliyorum hepinizi saygıyla selamlıyorum. “Diye konuştu.

Konuşmaların ardından ise katılımcılara plaketler verildi.

 

GÜVEN, HASRETLE ANILDI

 

Kongrede Merhum KAÜ eski rektörü Prof.Dr Abamüslüm Güven de unutulmadı. Güven’in Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü sırasında yapmış olduğu bazı akademik çalışmalarını anlatan slayt gösterisi perdeye yansıtıldı.

 

Kongre, daha sonra bilimsel program ve oturumlarla devam etti.

 

yes.20120628193142..gif

 

 

yes.20120628194726..gif

 

 

Tacettin DURMUŞ / karsmanset.com

Önceki ve Sonraki Haberler