KAÜ’den 9 bilim insanı Kırgızistan’da!

KAÜ’den 9 bilim insanı Kırgızistan’da!

Kafkas Üniversitesi Kırgızistan'da Oş Devlet Üniversitesi ile ortaklaşa kongre düzenledi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kafkas Üniversitesi ile Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği “1. Uluslararası Türk Dünyası Doğa ve Sağlık Bilimleri” kongresi Kırgızistan’ın Oş şehrinde gerçekleştirildi.

Düzenleyiciliğini Türkiye’den Kafkas ve Iğdır Üniversiteleri, Kırgızistan’dan da Oş Devlet Üniversitesi’nin üstlendiği kongrenin başkanlıklarını Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Onur Atakişi ve Oş Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taasilkan Zhumabaeva yaptı. Kongreye 8 farklı ülkeden 245 bilim insanı katıldı.

Üç gün süreyle yoğun ilgi gören kongrede davetli konuşmacıların sunumları, sözlü ve poster bildiriler olmak üzere toplam 170 sunum yapıldı. Bu sunumlar, özetleri İngilizce olmak üzere üç farklı dilde (Türkçe, Kırgızca ve Rusça) kongre kitapçığında yer aldı. Kafkas Üniversitesi’nden katılan 9 bilim insanı tarafından 14 bildiri sunuldu.

Kongre açılış programına Kırgızistan Bilim ve Eğitim Bakan Yardımcısı,  bölge üniversiteleri rektörleri ve Ülkemizden de Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma katıldı. Kongre kapsamındaki “Rektörler Buluşması” sonucunda üniversiteler arasında çoklu bilimsel ve kültürel işbirliği anlaşmaları da imzalandı.

Kongre katılımcılarının ortak kararı ile benzeri bilimsel etkinliklerin sıklıkla yapılması ve özellikle bu kongrenin her yıl başka bir ülkede düzenlenerek geleneksel hale getirilmesi planlandı.

Kongrenin gerçekleştirildiği Oş şehrinin “2019 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak seçilmiş olması katılımcılar tarafından hoş bir tesadüf olarak karşılandı.

kau’den-9-bilim-insani-kirgizistan’da!-(2).jpgkau’den-9-bilim-insani-kirgizistan’da!-(3).jpgkau’den-9-bilim-insani-kirgizistan’da!-(4).jpgkau’den-9-bilim-insani-kirgizistan’da!-(1).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler