KAÜ’den Afrika atılımı

KAÜ’den Afrika atılımı

Kafkas Üniversitesi 16 ülkeden 60 üniversite ile bilimsel ve kültürel iş birliği protokolleri imzaladı.

Tacettin DURMUŞ

Kafkas Üniversitesi (KAÜ), uluslararasılaşma hedefi ve vizyonu doğrultusunda Azerbaycan, Gürcistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Suriye uyruklu 17 öğretim elemanına eğitim- öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerinde görev veren ve 16 ülkeden 60 üniversite ile bilimsel ve kültürel iş birliği protokolleri imzaladı.

Protokol kapsamda uluslararası faaliyetlerini en üst seviyeye çıkarma kararlılığında olan KAÜ, aynı zamanda Erasmus Değişim Programı çerçevesinde, 22 Avrupa üniversitesi ile öğrenci, öğretim elemanı değişimi gerçekleştiriyor.

Halihazırda 37 farklı ülkeden yaklaşık bin 800 yabancı uyruklu öğrenci Kafkas Üniversitesinde eğitim görürken, bu öğrencilerden 144’ünün Çad Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşması dikkat çekiyor.

23-29 Ağustos tarihlerinde Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı’nın özel daveti üzerine Kafkas Üniversitesini temsilen Çad Cumhuriyetine giden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç ve Dış İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Hacali Necfeoğlu’ndan oluşan heyet bir haftalık ziyaretin ardından Kars’a döndü.

Ziyaretlerinin oldukça verimli geçtiğini kaydeden Kılıç Çad Cumhuriyeti izlenimlerini paylaştı: Kılıç paylaşımında, “Ziyaretin ilk gününde Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı’nda Bakan Dr. Ali Waıdou, Mongo Politeknik Üniversitesi (UPM) Rektörü Prof. Dr. Abakar Mahamat Tahir, Ati Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (USTA) Rektörü Prof. Dr. Djangrang Man-Na, Çad Batı Ennedi Kalkınma Derneği (ADEO STK) Başkanı Hissein Wardougou Djımet’ten oluşan Çad heyeti ile samimi bir ortamda görüşmeler yapıldı.”dedi.  

Ülkelerimiz arasında tarihi bağlara vurgu yapan ve üniversitemizde eğitim gören Çadlı öğrencilere gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyetini dile getiren Bakan Dr. Ali Waıdou aynı zamanda öğrenci kontenjanlarının artırılması yönündeki talebini dile getirdi. İkili ilişkilerimizin sadece öğrenci eğitimiyle sınırlı kalmaması, bilimsel, kültürel ve ekonomik kalkınma alanlarında da işbirliği arzusunda olduklarını sözlerine ekleyen Dr. Ali Waıdou Çad Üniversiteleri ile Kafkas Üniversitesi arasında her türlü iş birliğini destekleyeceklerini belirtti.

UPM Rektörü Prof. Dr. Abakar Mahamat Tahir ve USTA Rektörü Prof. Dr. Djangrang MAN-NA kendi üniversiteleri hakkında ayrıntılı bilgiler vererek eğitim konuları başta olmak üzere üniversitemizden yana birçok konuda kendilerine destek olmamız yönünde isteklerini dile getirdiler. İkinci gün yapılan görüşmelerden sonra üniversitemiz ile Mongo Politeknik Üniversitesi, Ati Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Çad Batı Ennedi Kalkınma Derneği arasında hazırlanan beş yıllık işbirliği anlaşması Bakan Dr. Ali Waıdou’nun da katıldığı törende imzalandı.

Yapılan ikili işbirliği anlaşması sayesinde Kafkas Üniversitesi ile anlaşmada adı geçen Çad Cumhuriyeti üniversiteleri arasında akademik personel ve öğrenci değişiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik danışmanlık, akademik bilgi ve materyal değişimi, süreli ve diğer yayımların değişimi, ortak araştırma ve konferans organizasyonları gibi çeşitli faaliyetlerin önü açılmış oldu. Çad ulusal televizyonunun ana haber bülteninde geniş yer bulan bu gelişmenin Çad kamuoyunun yanında tüm Orta Afrika ülkelerinin ilgisini çektiğini görmekle bu gelişmenin uluslararası görünürlüğümüz açısından oldukça faydalı olduğu kanaatine varıldığı söylenebilir. Ziyaret öncesi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü KAPU’nun bilgisi dahilinde Başkent Encemine’deki üniversitelerden herhangi birinde Veteriner Fakültesi açılması durumunda her türlü desteğin verilebileceği teklifi ise yetkililer nezdinde sevinçle karşılandı. Ayrıca Çad Melik Faysal Üniversitesi Rektörü Dr. Mahamad Boukhari HASSAN’ın isteği üzerine kendileri ile yapılan görüşmede çok yönlü ikili işbirliği protokolünün maddeleri üzerinde prensipte anlaşıldı. Diğer üniversite rektörlerinin yanı sıra Prof. Dr. Mahamad B. Hassan da Türkçe öğrenimi konusunda Kafkas Üniversitesi’nden yana beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Çad Cumhuriyeti Hayvancılık ve Hayvan Üretimi Bakanı Dr. Abderahim Awat Atteıb’in daveti üzere anılan bakanlıkta Bakan, Hayvancılık Kalkınma Genel Müdürü Dr. Adyl Bashir, Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Ngandolo N.Richard ve diğer yetkililerin katıldığı ve başta tarım ve hayvancılık olmak üzere bir çok konunun ele alındığı toplantıda özellikle hayvan sağlığı, yetiştiriciliği ve hayvansal ürünlerin üretimi ve muhafazası gibi alanlarda karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik Üniversitemizin sunabileceği katkılar üzerine konuşuldu.

Çad Ulusal Kalkınma Araştırma Merkezi Genel Müdürü Baba Mallaye ve ADEO Başkanı Hissein W. Djımet’in de katıldığı, Çad Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Dr. Houdeingar David Ngarımaden’in heyetimiz onuruna verdiği yemekte, Türkiye’de Kafkas Üniversitesi gibi önemli bir partner kazanmalarından duyulan memnuniyet ifade edildi. Daha önce Yükseköğretim Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı görevindeyken YÖK ile Yükseköğretim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı imzaladıklarını belirten Genel Sekreter Çad Cumhurbaşkanı’nın eğitim alanında Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurumu ile iş birliğine önem verdiğini ve bu nedenle Kafkas Üniversitesi ile başlatılan ortak çalışmalara her tür desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Ayrıca Çad Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Dr. Houdeingar David Ngarımaden’den alınan bilgiye göre “Çad Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın heyetimizin ziyaretini yakından takip ettiğini, ülke çapında yaşanan diyalog süreci nedeniyle görüşmelere katılamadığını, ancak yetkililerden aldığı bilgilerin ve görsel basına yansıyan haberin kendilerini ziyadesiyle memnun ettiği ve en kısa sürede Üniversitemiz yetkililerini yeniden Çad Cumhuriyetine davet edeceklerini belirttiği” ifade edildi”.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç açıklamasında, Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakan Dr. Ali Waıdou ve beraberindeki heyetin 21-29 Eylül 2022 tarihlerinde Türkiye’ye gelerek Yükseköğretim (YÖK) Başkanlığı ve Kafkas Üniversitesi’ni ayrı ayrı ziyaret edeceklerini de belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Encemine Büyükelçiliği, Çad Cumhuriyeti TİKA Program Koordinatörlüğü ile Maarif Okullarını da ziyaret ederek yetkililerle fikir alış verişinde bulunduklarını belirten KILIÇ, bu ziyaretin Üniversitemizin görünürlüğü açısından olduğu kadar uluslararası alanda aldığımız mesafeyi göstermesi bakımından da önemli olduğunun  altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler