Kaz Otaran TRT BELGESEL'de

Kaz Otaran TRT BELGESEL'de

Yönetmenliğini Karslı hemşerimiz Nurhan Özsoy Taşdemir’in yaptığı “Kaz Otaran” Belgeseli, 7 Ocak 2017 Cumartesi günü saat 10:50 ve 22:45’te TRT BELGESEL kanalında ekranlara gelecek.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Belgesel'de, sıfırın altında eksi 40 dereceyle Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden biri olan Ardahan’ın Çıldır ilçesinin Gölbelen Köyü’nde yaşayan Muteber ve torunlarının hikâyesi anlatılacak.

Belgeselin yönetmenliğini Nurhan Özsoy Taşdemir, görüntü yönetmenliğini ise Hayrettin Demir’in yaptı. Dron kamera ile havadan görüntüleri ise Orhan Aybertürk çekti. kurgu ise Zeynep Özbilgin’e ait. Belgeselde, efekt eşleme ses miksi: Ali Komser, Zeynep Topaçoğlu, Renk Düzeltme: Yusuf Şen Renk Eşleme: Enis Manaz ve Yapım: Nurhan Özsoy Taşdemir  görev aldı.

Filimin çekilmesine emek verenler “Kaz Otaran” belgeselini kısaca şu şekilde izleyicilerine aktardılar:

“Onlar aslında kaz çobanları. Zamana karşı meydan okuyan bu köyde, yaşlı babaannenin ömrünün sonuna, torunlarınınsa hayatın başlangıcına yolculuklarını bu belgeselde izleyeceksiniz. “Bu köyde yalnızca elden ayaktan düşen yaşlı kadınlar ve küçük kız çocukları kazlarla ilgilenmektedir”. Sert ve çetin iklim koşullarının yaşandığı bu köyde Muteber için kazlar çok değerli. O da babaannesinden öğrendi kazların önemini. Ne kadar çok kaz yetiştirirse o kadar ailesine ekonomik getiri sağlayacağını biliyor. Yumurtadan çıkan civcivlerin hayatta kalmasını, büyümesini sağlamaya çalışıyor. Yumurtlama döneminde kazların üşümemesi için soba yakıyor ve bu dönemde onları elleriyle besliyor. Yumurtadan çıkan civcivleri eve alıyor. Köydeki diğer kazlara karışmaması için kendi civcivlerini işaretliyor. Bu arada hem anne kazlardan hem karga ve diğer hayvanlardan koruyor. Bu zorlu süreçte Muteber, bölgede ritüel haline gelmiş bu işin de devamını sağlayabilmek için torunlarına kaz yetiştirmeyi öğretmeye çalışıyor."

kaz-otaran-trt-belgeselde.png

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler