Kazaların yüzde 95'i insan kusurlu!

Kazaların yüzde 95'i insan kusurlu!

Ülkemizde trafik ile ilgili en üst kural olan Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu’nun belirttiği gibi can ve mal kaybına sebep olan kazalarda yüzde 95 oranında, insan kusuru ön plana çıkmaktadır.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Kars'ta Karayolları Trafik Güvenliği Günü ve Trafik Haftası kutlama etkinlikleri açılış töreni gerçekleştirildi

Her yıl Mayıs ayının 2. haftası ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da kutlanan Karayolları Trafik Güvenliği Günü ve Trafik Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklerde trafik kurallarına uymak ve trafik bilincini geliştirmek hedefleniyor.

Kars İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinliklerin açılış programı, Halk Eğitim Merkezi Salonunda gerçekleştirildi.

Kutlama programı çerçevesinde ‘Trafik Haftası’ konulu kısa film gösterimin ardından Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Yardımcısı Abdülkadir Erkorkmaz, Trafik Haftası nedeniyle hazırlanan değerlendirme konuşmasını yaptı.

Erkorkmaz konuşmasında, insanların, hayvanların ve trafikteki araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine trafik denildiğini hatırlatarak, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 170. Maddesi gereğince her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi gününün ‘Karayolu Trafik Güvenliği günü’ bunu takip eden haftanın ise ‘Karayolları Trafik Haftası’ olarak değerlendirildiğini söyledi.

Ülkemizde sadece 2017 yılında polis sorumluluk bölgesinde toplam 368 bin 222 kazanın meydana geldiğini belirten Erkorkmaz, bu kazalarda, kaza mahallinde 2 bin 299 insanımızın hayatını kaybettiğini ve 249 bin 438 insanımızın yaralanmış olduğunu ifade etti.

Bu kazaları en aza indirgemenin temel amaçları olduğunu da söyleyen Komiser Yardımcısı Abdülkadir Erkorkmaz:  “Ülkemizde Karayolları Trafik güvenliğinin artırılmasına yönelik denetim faaliyetlerimiz başta İçişleri Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere, ilgili bakanlıklar ile koordineli çalışılarak, faaliyetlerimiz tüm bakanlıkların katkıları ile sürdürülmektedir. Sürücü ve yayaların, trafik kurallarını, bir yaşam biçimi olarak kabul etmesi ve kurallara uygun hareket etmeleri, eğitim ve denetim faaliyetlerimizin temel amacıdır. Trafik haftası trafik kurallarının anlatılmasında, en önemli zaman birimidir. Karayolları trafik haftasının amacı, azami sayıda yol kullanıcısına ulaşarak, trafik kuralları konusunda, bilinçlenmeyi en üst seviyeye çıkartmaktır. Bu bilinçlenmeyi ceza ile değil, yol kullanıcılarının kendi istekleri ile olması, temel hedeflerimiz arasındadır.

Ülkemizde trafik ile ilgili en üst kural olan Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu’nun belirttiği gibi can ve mal kaybına sebep olan kazalarda yüzde 95 oranında, insan kusuru ön plana çıkmaktadır.

Kurallara uyma  konusunda, denetim ve eğitimlere, ilimiz trafik kuruluşları ve personeli olarak, gerekli önem verilmektedir. Bu kapsamda 2017 yılında, toplam 1911 öğrencimize trafik dedektifleri eğitimi, toplu taşıma faaliyetlerinde çalışmakta olan sürücüler ile okul servisi taşımacılığı yapan 232 sürücüye, genel trafik eğitimi verilmiş olup, eğitimlerimiz artırılarak devam etmektedir. Denetimlerimizin amacı, sürücülere cezai işlem uygulamak değil, kural ihlali yaptıklarında, her an yakalanabilirim duygusunu aşılamaktır. Denetimlerimiz 24 saat esasına göre devam etmektedir. Tüm halkımızın, trafik kurallarına daha fazla özen gösterdiği kazasız günler dileklerimi arz ederim.”dedi.  

Programda Kars Valisi Rahmi Doğan ve emniyet Müdürü Ümit Bitirik de birer konuşma gerçekleştirdiler.

Erkorkmaz’ın konuşmasının ardından aşklar Bilal Ersarı ve Ensar Şahbazoğlu, Trafik Haftası nedeniyle sazlı sözlü atıştı ve trafik konusunda salonu dolduran protokol mensupları, öğrenci ve vatandaşlara trafik kurallarına uyulması konusunda uyarıda bulundular. Ardından Mihralibey İlköğrenim Okulu öğrencileri hazırlamış oldukları trafik haftası konulu skeçlerini sahneledi.

Programda yılın örnek sürücüsü seçilen taksi şoförü Seyfettin Ulu’ya ödülünü Kars Valisi Rahmi Doğan, İl Jandarma Komutanlığınca yılın trafik görevlileri seçilen Jandarma Trafik Tim Komutanlığında görevli Uzman Jandarma 5 Kademeli Çavuş Hüseyin Civelek’e de ödülünü İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik takdim etti.  İl Emniyet Müdürlüğünce yılın trafik görevlisi seçilen Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli ‘Dayı’ lakaplı Turgay Davutuğulları’na ve Süleyman Çini’ye ödüllerini İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Osman Kılıç takdim etti.

Daha sonrada Trafik Haftası etkinlikleri çerçevesinde okullar arasından düzenlenen trafik konulu resim ve kompozisyon dallarından yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol mensupları tarafından verildi.

Yılın örnek sürücüsü seçilen taksi şoförü Seyfettin Ulu’ya ödülünü Kars Valisi Rahmi Doğan, İl Jandarma Komutanlığınca yılın trafik görevlileri seçilen Jandarma Trafik Tim Komutanlığında görevli Uzman Jandarma 5 Kademeli Çavuş Hüseyin Civelek’e ödülünü İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik ve İl Emniyet Müdürlüğünce yılın trafik görevlisi seçilen Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli ‘Dayı’ lakaplıTurgay Davutuğulları ve Sülayna Çini’ye ödüllerini İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Osman Kılıç taktim etti.

Program ikram ve resim sergisinin gezilmesi ile son buldu.

kazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(1).jpgkazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(2).jpgkazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(3).jpgkazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(4).jpgkazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(5).jpgkazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(7).jpgkazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(8).jpgkazalarin-yuzde-95i-insan-kusurlu!-(9).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler