Kazlar besiye alındı!

Kazlar besiye alındı!

Kars'ın yöresel lezzeti kazlar, kış aylarında tüketilmek üzere meralarda yetiştiriliyor.

Kazlar besiye alındı!

Kars'ın yöresel lezzeti kazlar, kış aylarında tüketilmek üzere meralarda yetiştiriliyor.

Bölgenin vazgeçilmez tadı kaz, Sarıkamış ilçesinde kadın ve çocuklar tarafından besleniyor.Ellerine şemsiye ve erzaklarını alan kadınlar, mayıs ayında yumurtadan çıkan kaz yavrularını bölgedeki meralara götürüyor.Karslı kadınlar, kaz yavrularını kış mevsimi öncesinde kesilecek hale gelebilmesi için doğal ortamda otlatıyor.

Okulların tatil edilmesinin ardından özellikle kız çocukları kazların yetişmesine önemli katkıda bulunuyor.Kaz etine kış aylarında kayak merkezine gelen yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, yaptığı açıklamada, Kars, Ardahan bölgesinde son zamanlarda kaz besiciliğinin yaygınlaştığını söyledi.

Kaz yetiştiriciliğinin tarım ve hayvancılığını yanı sıra bölge ekonomisine önemli katkısı olduğunu belirten Gök,"Kaz eti, tüyü ve ciğeri ayrı ayrı satılıyor. En önemlisi kayak merkezine gelen yerli ve yabancı turistler tandırda kaz Eti yemeden gitmiyor. Bu nedenle artan talep üzerine özellikle köylerimizde hemen hem her evde kaz beslemek adet oldu. Tabi kazların kışa kadar meralarda beslenmesi, otlatılması da kadın ve kız çocuklarına düşüyor. Kazlar, ilk kar yağdıktan sonra kesilip kurutulmaya başlıyor. Bir süre sonra kış sofralarında yerini alıyor" diye konuştu.

Gök, kazların büyüklüğüne göre 70-100 liradan satışa sunulduğunu kaydetti. serhattv.com.tr

Önceki ve Sonraki Haberler