Kırılan Heykele Böyle Önlem Alınıyor!

Kırılan Heykele Böyle Önlem Alınıyor!

Kars’ta hükümet konağı karşısında İnönü Caddesi üzerinde bulunan 3 aşık heykelinden Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazı 3. kez kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından kırılınca demirli önlem alınmaya başlandı.

4. kez kırılması halinde sazın sapı demirden yapılacak.

Dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından hükümet konağı karşısında yaptırılan Aşık Şenlik, Aşık Murat Çobanoğlu ve Aşık Şeref Taşlıova’nın heykellerinin bulunduğu alan kente gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgilisini çekiyor. Kars’ın, Aşıklar Diyarı olarak da bilinmesi nedeniyle heykellere duyulan bu ilgi her geçen gün artıyor.

AŞIKLARDAN TEPKİ!

Bundan önce de kimliği belirsiz kişi veya kişilerce zaman zaman kırılan merhum Şeref Taşlıova’ya ait heykelin sazının sapı geçtiğimiz gün 3. defa kırıldı. Taşlıova’nın sazının kırılmasına hem vatandaşlar hem de halk ozanları tepki gösterdi. Halk ozanlarından Arif Tellioğlu ve Ayhan Şimşekoğlu kırılan heykelin yanına giderek tepki açıklamaları yaptılar. Üzüntülerinden sazlarını kılıflarından çıkarmadan dörtlükler okuyan aşıklar, bu kültüre sahip çıkılması gerekirken sık sık kırılmasına anlam veremediklerini belirttiler.

Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Turgay Kaya, heykelin kırılan sazının hemen onarıldığını ve çevresinde de gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Ressam Mehmet Tekel de “Aşıklık kültürü Kars’ımızın geçmişten bugüne gelen kültürüdür. Bu kültüre sahip çıkılması gerek. Ben buradan herkese sesleniyorum; lütfen heykellere sahip çıkalım.” dedi.

4. KEZ KIRILIRSA SAZIN SAPI DEMİRDEN YAPILACAK

Kars Belediye başkanı Murtaza Karaçanta’nın talimatlarıyla Belediyenin Heykeltıraşı Metin Doğrukartal tarafından onarılan heykelin kırılan sazı yeniden eski haline getirildi. Doğrukartal, heykellere bu tür saldırıların kendilerini de üzdüğünü belirterek, bir defa daha kırılması halinde sazın sapını tamamen demirden yapmak zorunda kalacaklarını kaydetti.

“AŞIK ŞEREF TAŞLIOVA”

10 Nisan 1938’de Ardahan’ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde doğdu. İlkokuldan sonra bir süre öğretmen okuluna devam etti. Bu yıllarda da bağlama çalmayı öğrendi. Kuzeydoğu Anadolu âşıklık geleneğinin önemli isimlerinden Âşık Şenlik’in oğlu Âşık Kasım’a çıraklık yaparak kendini geliştirdi ve yöredeki âşıklarla tanışma fırsatı buldu. 1966 yılından itibaren Kars Radyosu bünyesinde 10 yıl süreyle âşıklara ilişkin programlar hazırladı ve sundu. 1991’de Müzik-San Vakfı tarafından, 1996 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın sanatçısı seçildi. 2000 yılında TÜRKSAV tarafından ‘Türk Dünyasına Hizmet Ödülü’ verildi.

Şeref Taşlıova, UNESCO tarafından, âşıklık geleneği temsilcisi olarak ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ seçildi. Bu unvan, 14 Ocak 2010 tarihinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan törenle ilan edildi. Taşlıova, beyin rahatsızlığı nedeniyle 13 Eylül 2014 Cumartesi günü Dışkapı Yıldırım Beyazıt eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılmış ve ameliyata alınmıştı. Yoğun bakıma alınan Taşlıova, hayatını kaybetmişti.

 

kha

Önceki ve Sonraki Haberler