Kırkma Dönemi Başladı

Kırkma Dönemi Başladı

Kars’ta koyunculuğun yaygın olduğu Arpaçay ilçesine bağlı Tomarlı köyünde vatandaşlar, koyun kırkmaya başladılar.

Kentin en önemli gelir kaynağını oluşturan büyükbaş hayvancılığın yanında koyunculuk ise başta Arpaçay’ın Tomarlı köyü olmak üzere bazı köylerde halen etkinliğini koruyor. Bu da hem bölgede koyun eti ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor hem de kırsal alandaki yaşam standartlarına ekonomik katkı sunuyor. Tomarlı köyünde yaklaşık 50 bin adet koyun bulunuyor. Hemen hemen her evde en az bin adet koyunun bulunduğu köyde bugünlerde koyun kırkma telaşı yaşanmaya başladı. Yaklaşık 10 gün süren koyun kırkma dönemi renkli görüntülere de sahne oluyor. Çocuklar koyun kırkımını yakından izleyip öğrenirken, kadınlar kırkılan koyunlara boya sürerek nişan vuruyor. Koyun kırkarak yorulanlar ise yorgunluklarını yünlerin üzerine uzanarak atıyor.

Koyun kırkımının hem koyunun sağlığı açısından önemli olduğunu hem de yünlerin satılmasıyla az da olsa gelir elde ettiklerini belirten köylüler, yünün ucuzluğundan dert yanmayı da ihmal etmediler.

YASTIK YORGAN HAZIRLIĞI

Koyunların kırkılmasıyla elde edilen yünler ihtiyaç kadarıyla satılmasının yanında eş, dost ve akrabalara da yastık ve yorgan yapımında da kullanılıyor. Sağlıklı olmasıyla tercih edilen yünlü yastık ve yorganlar köylünün kendi ev ihtiyacının yanında gurbette olan akrabalarına da gönderiliyor.

kirkma-donemi-basladi-(1).jpgkirkma-donemi-basladi-(2).jpgkirkma-donemi-basladi-(3).jpgkirkma-donemi-basladi-(4).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler